Ψυχολογική και νομική στήριξη σε πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα
Η Πανελλήνια Ένωση Σπάνιων Παθήσεων παρέχει δωρεάν νομική και ψυχολογική στήριξη σε άτομα με ψυχικά νοσήματα και τις οικογένειές τους μέσω Γραφείου Συνηγορίας. Αυτό περιέγραψε η πρόεδρος της ΠΕΣΠ κ. Μαριάννα Λάμπρου, στην εκπομπή του Προέδρου του Σωματείου ΑμεΑ Λακωνίας στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 το Σάββατο το πρωί.
Πρόκειται για μια δράση που λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Πλατφόρμα Δράσης για τα Δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία». Οι δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες (νομική και ψυχολογική στήριξη) προσφέρονται δια ζώσης στο χώρο του Γραφείου Συνηγορίας της Ένωσης αλλά και τηλεφωνικά (απευθύνεται σε πολίτες σε όλη την επικράτεια).
Στόχος της προσπάθειας δημοσιοποίησης της δράσης είναι να ενημερωθούν ακόμη περισσότεροι πολίτες γύρω από το θέμα της παραβίασης των δικαιωμάτων στο χώρο της ψυχικής υγείας και να δοθεί έμπρακτη στήριξη σε όσους έχουν υποστεί, βιώσει ή εντοπίσει ανάλογες παραβιάσεις και χρειάζονται βοήθεια να τις αντιμετωπίσουν.
«Το στίγμα και η θεσμική ανεπάρκεια ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την παραβίαση των δικαιωμάτων στο χώρο της ψυχικής υγείας. Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι τα άτομα με κάποιο ψυχικό νόσημα, δεν μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά», δήλωσε η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια και υπεύθυνη του προγράμματος «Πλατφόρμα Δράσης για τα Δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία», Παναγιώτα Φίτσιου στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί το Γραφείο Συνηγορίας. «Πρόκειται, όμως, για μια γενίκευση που αποκλείει άδικα και παράνομα σε αρκετές περιπτώσεις συνανθρώπους μας από το δικαίωμα να σπουδάσουν, να εργαστούν ή ακόμη και να εξυπηρετηθούν από τη δημόσια διοίκηση και τις υπηρεσίες υγείας».
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Γραφείου Συνηγορίας εξειδικευμένοι νομικοί και κλινικοί επιστήμονες υποδέχονται από κοινού τα αιτήματα των πολιτών, τα επεξεργάζονται και επιδιώκουν την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική καθοδήγηση και διασύνδεση με τις διαθέσιμες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και νομικής συνδρομής, λειτουργώντας στο πλαίσιο του απορρήτου και της δεοντολογίας, χωρίς την οποιαδήποτε δημοσιοποίηση των επιμέρους στοιχείων των εξυπηρετούμενων πολιτών.
Οι υπηρεσίες παρέχονται σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς και φιλικά ή συγγενικά τους πρόσωπα (φροντιστές). Παράλληλα, οι υπηρεσίες απευθύνονται και σε επαγγελματίες υγείας και συναφείς κλάδους που επιθυμούν να ενημερωθούν για τους εξυπηρετούμενούς τους, αλλά και σε κάθε πολίτη που ανησυχεί ότι θίγονται κάποια δικαιώματα εξαιτίας κάποιας ψυχικής διαταραχής.
Στους τρεις μήνες λειτουργίας του το Γραφείο Συνηγορίας έχει υποδεχτεί και εξυπηρετήσει περισσότερα από 70 άτομα. Ο νομικός και κοινωνικός ανθρωπολόγος και συντονιστής της υπηρεσίας, Αλέξανδρος Λούντζης, επισήμανε ότι μεγάλο ποσοστό των υποθέσεων που έχουν διεκπεραιωθεί από το Γραφείο Συνηγορίας αφορά σε αδικαιολόγητη παρακώλυση χορήγησης κοινωνικών επιδομάτων σε χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, σε καταχρηστική στέρηση της δικαιοπρακτικής τους ικανότητας ή αποστέρηση της διαχείρισης των περιουσιακών τους στοιχείων καθώς και σε σοβαρές καταγγελίες διακρίσεων, εκφοβισμού και άσκησης βίας.
«Είναι εντυπωσιακό τι μπορεί να πετύχει μια τόσο περιορισμένη παρέμβαση για τόσους ανθρώπους, αν σκεφτεί κανείς την πολυπλοκότητα κάποιων αιτημάτων, υστυχώς είναι, επίσης, ενδεικτικό πόσα λίγα έχουν γίνει στο πεδίο των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων. Τα σημαντικά και τα δομικά είναι προφανώς μπροστά μας, αλλά αυτό το πρόγραμμα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να σταματήσουμε να ακυρώνουμε ανθρώπους και να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις προκαταλήψεις μας ως κοινωνία και ως πολίτες», κατέληξε ο κ. Λούντζης.
Οι πολίτες μπορούν να λάβουν δωρεάν τις υπηρεσίες του Γραφείου Συνηγορίας κατόπιν προγραμματισμένης κατ’ ιδίαν συνάντησης ή τηλεφωνικής συνομιλίας καλώντας στο τηλέφωνο επικοινωνίας 210 - 7238009.
Ώρες λειτουργίας Δευτέρα 11.00-15.00, Τετάρτη 16.00-20.00, Παρασκευή 18.00-21.00 Αρριανού 7, Παγκράτι