Χαρίζει ζωή η 28η αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος Καστορείου
ΚΑΣΤΟΡΙ. Μια ακόμη αιμοδοσία προγραμματίστηκε για την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου (5.00-7.00 μμ) στην αίθουσα Μπακή στο Καστόρι Λακωνίας. Στην αιμοδοσία, που πραγματοποιεί η Τράπεζα Αίματος Καστορείου, μπορεί να προσέλθει και να συμμετάσχει κάθε υγιής πολίτης ηλικίας 18-65 ετών.
Στο κάλεσμά τους, οι εμπνευστές και διοργανωτές της πράξης αλληλεγγύης σημειώνουν τα εξής:
«Χρόνο με το χρόνο οι ανάγκες της χώρας μας σε αίμα αυξάνονται. Όλο και περισσότεροι συνάνθρωποι μας έχουν ανάγκη από τη δική μας εθελοντική προσφορά για να μπορέσουν να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή. Ανάμεσά τους τραυματίες και πολυτραυματίες τροχαίων ατυχημάτων που αυξάνουν τη ζήτηση για αίμα, περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών και οργάνων που απαιτούν μεγάλες ποσότητες αίματος και προϊόντων του, ασθενείς με αιματολογικά και ογκολογικά προβλήματα, έγκυες με επιπλοκές κατά τον τοκετό και πάσχοντες από Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία).Άνθρωποι κάθε φυλής, χρώματος, εθνικότητας, θρησκείας…
Οι εισαγωγικές ανάγκες της χώρας όλο και αυξάνονται (εκτιμώνται πια γύρω στις 100.000 μονάδες το χρόνο, κύρια από την Ελβετία), και τα κονδύλια όλο και μειώνονται απειλώντας άμεσα την υγεία του καθένα και της καθεμίας μας.
Όμως η εθελοντική αιμοδοσία δεν αφορά μόνο τον τομέα της υγείας. Έχει άμεση σχέση με την ίδια την ανθρώπινη μας υπόσταση, την αξιοπρέπεια μας, την ανθρωπιά μας. Είναι η πιο ευγενική μορφή έκφρασης της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, άσχετα από το χρώμα, την εθνικότητα, τη θρησκευτική ή άλλη ομάδα στην οποία ανήκει.
Αξίζει εδώ να θυμίσουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες:
-Ο γιατρός που με το ερευνητικό έργο του κατέστησε δυνατή τη δημιουργία Τραπεζών Αίματος, ήταν ο CHARLES R.DREW, Αφρο-αμερικάνικης καταγωγής…
-Η μοναδική διάκριση αίματος για ΟΛΟ το ανθρώπινο είδος είναι ο διαχωρισμός του σε 4 ομάδες, με βάση το σύστημα ΑΒΟ και το σύστημα RHESUS, που στηρίζεται στις πρωτεΐνες της επιφάνειας των ερυθρών αιμοσφαιρίων, και ΚΑΜΙΑ άλλη…
-Η «αξιολόγηση» βάσει του αίματος ήταν επινόηση των ναζί της δεκαετίας του ’30 και του ’40. Αυτοί προώθησαν μια «¨επιστήμη» που στηριζόταν στην κατηγοριοποίηση βάσει του αίματος , και ήθελαν να «ξαναδιαβάσουν» την ανθρώπινη ιστορία με γνώμονα τη φυλή και την καταγωγή. Το αίμα αποτέλεσε το ύψιστο «ιδεώδες» του εθνικοσοσιαλισμού….
Τη διάθεση του συλλεγόμενου αίματος σε κάθε άνθρωπο που την έχει ανάγκη, έχει προνοήσει η πολιτεία: Απαραίτητη προϋπόθεση για εθελοντική αιμοδοσία είναι η ατομική συμπλήρωση του Δελτίου Αιμοδοσίας, στο τέλος του οποίου αναφέρεται ρητά ότι «ΤΟ ΑΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΣΘΕΝΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ».
Στον νομό μας, και προς τιμή των συμπατριωτών , υπάρχουν και λειτουργούν αρκετές Τράπεζες Αίματος, σε συνεργασία και με τη στήριξη των νοσοκομείων της Λακωνίας.
Η Τράπεζα Αίματος Καστορείου δημιουργήθηκε το 1996, κλείνει δηλαδή 18 χρόνια συνεχούς προσφοράς διενεργώντας την 28η αιμοληψία αυτές τις μέρες. Το διάστημα αυτό εξυπηρετήθηκαν εκατοντάδες συμπατριώτες μας αλλά και φίλοι που ζήτησαν τη βοήθεια μας, με τη μόνη υποχρέωση να στηρίξουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την ιερή αυτή προσπάθεια.
Να υπογραμμίσουμε ότι τόσο ανάμεσα στους αιμοδότες, όσο και ανάμεσα στους στηριχθέντες ασθενείς, ήταν και είναι πολλοί οικονομικοί μετανάστες που ζουν και δουλεύουν στην περιοχή μας.
Απόδειξη του ότι μπορούμε να συμβιώσουμε ειρηνικά και αλληλέγγυα με όποιον σέβεται τις παναθρώπινες αξίες αλλά και την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου μας.
ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΕ ΟΣΕΣ-ΟΥΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ. ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ-ΕΣ ΜΑΖΙ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ».