Προετοιμασία από τον Μάρτιο ανθόκηπου και λαχανόκηπου
Σε συνέχεια προηγούμενου δημοσιεύματος σχετικά με την περιποίηση και καλλιέργεια του κήπου, της αυλής και του περιβολιού, ο Χρήστος Alla σήμερα μας παρουσιάζει τις απαραίτητες εργασίες στον κήπο, τον δενδρόκηπο και τον λαχανόκηπο
Λοιπές εργασίες στον κήπο
Μετά τα μέσα του μήνα Μαρτίου μπορούμε να ξεκινήσουμε να περιποιούμαστε και τον χλοοτάπητα με εργασίες όπως την αποβρυώση του, τον εξαερισμό του ή την επισπορά του. Σταδιακά πυκνώνουμε και τη συχνότητα κουρέματος του γρασιδιού αλλά όχι κάτω από έξι εκατοστά ακόμα.
Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνούμε και τις διάφορες κατασκευές στον κήπο είτε είναι σχετικές με τα φυτά είτε απλά καλλωπιστικές. Οι κληματαριές, οι αψίδες και άλλα στηρίγματα φυτών θα έπρεπε να περάσουν από τον έλεγχο μας και να επισκευαστούν αν χρειάζεται πριν τα φυτά μας αρχίσουν να αναπτύσσονται. Ακόμη και οι πέργκολες ή τα στέγαστρα που πιθανώς φιλοξενεί ο κήπος μας θα έπρεπε ελεγχτούν αφού πολύ σύντομα θα χρειαστούμε την σκιά τους.
Αλλά ακόμα και όσοι από εμάς δεν διαθέτουν έναν κήπο στο φυσικό του περιβάλλον μπορούμε να τον φέρουμε, στα πλαίσια του δυνατού φυσικά, στο μπαλκόνι μας ή των οποιοδήποτε εξωτερικό μας χώρο. Πολύχρωμες συνθέσεις και φυτά που ανθίζουν αυτή την εποχή όπως οι ανεμώνες, οι τουλίπες, οι βιολέτες ή οι λεβάντες μπορούν εύκολα και χωρίς μεγάλο κόστος να αποκτηθούν από την αγορά.
Ο Μάρτιος είναι ο μήνας που τα φυτώρια παραλαμβάνουν πολλά από τα καινούργια τους φυτά και είναι μια καλή ευκαιρία να φέρουμε λίγο από την φύση που τόσο έχουμε ανάγκη κοντά μας ακόμα κι δεν κατοικούμε κοντά της.
Ο Δενδρόκηπος
Μέσα στο Μάρτιο θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει το καθάρισμα και το κλάδεμα των εσπεριδοειδών και των ροδακινιών. Στον ίδιο μήνα κλαδεύουμε επίσης τις κληματαριές, τις κερασιές, τις μηλιές, τις αχλαδιές και όποια άλλα οπωροφόρα δέντρα φιλοξενεί ο κήπος μας μόλις δούμε να σχηματίζονται τα πρώτα μπουμπούκια. Θα πρέπει αν έχουμε ολοκληρώσει το κλάδεμα πριν αυτά ανθίσουν.
Μετά το κλάδεμα θαυματουργός είναι ένας ψεκασμός από χαλκό αφού επουλώνει τις πληγές των δέντρων μας. Είναι αναγκαίο, τα οπωροφόρα και ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή να ψεκάζονται κατά καιρούς με χαλκούχα σκευάσματα. Επίσης θα έπρεπε να αποφύγουμε τα βαθιά οργώματα, αν είναι δυνατόν, τουλάχιστον εκεί που υπάρχουν εσπεριδοειδή και ειδικά λεμονιές.
Αυτή η περίοδος είναι και αρχή της επέλασης διαφόρων παθογόνων παρασίτων και ασθενειών. Θα πρέπει έτσι να προχωρήσουμε στους πρώτους μας ψεκασμούς με εντομοκτόνα, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας αφού εδώ έχουμε κυρίως να κάνουμε με δηλητήρια. Επίσης μέσα στο Μάρτιο θα πρέπει να ξεκινήσουμε του όποιους εμβολιασμούς σε δέντρα, αμπέλια ή καλλωπιστικά φυτά.
Μια χρήσιμη συμβουλή για τα οπωροφόρα είναι το σκόρπισμα των σταχτών από το τζάκι γύρω από τις ρίζες τους αφού όπως λέγεται έτσι δυναμώνουμε τη γεύση των φρούτων τους.
Ο Λαχανόκηπος
Πρώτος κανόνας σχετικά με τον λαχανόκηπο είναι να μην φυτέψουμε στα ίδια σημεία είτε του κήπου μας είτε στα παρτέρια μας τον ίδιο τύπο λαχανικού. Αν είναι δυνατόν να θυμόμαστε τι φυτέψαμε στην προηγούμενη περίοδο και να αποφύγουμε την επαναφύτευση του ίδιου λαχανικού στο ίδιο σημείο.
Η εναλλαγή των λαχανικών στον τόπο φύτευση τους κάθε 1 με 2 χρόνια επιτρέπει στο έδαφος να ανανεώνεται.
Στο Μάρτιο μεταφυτεύουμε στην τελική τους θέση κρεμμύδια, πράσα, μαρούλια, αγκινάρες και σπαράγγια και κατευθείαν στον κήπο φυτεύουμε λαχανικά όπως σπανάκι, σέλινο, καρότα, πατάτες, κρεμμύδια, παντζάρια, σκόρδα, ραδίκια, πράσα, μπρόκολο, κουνουπίδι, πρώιμα λάχανα και βλήτα.
Με σπόρο μπορούμε να ξεκινήσουμε τα μαρούλια, κολοκύθια, μπιζέλια, φασόλια, ραπανάκια και μαϊντανό.
Αν θέλουμε επίσης και μια πρώιμη συγκομιδή ντομάτας μπορούμε να φυτέψουμε και σπόρο ντομάτας απευθείας στον κήπο.