Διεξαγωγή ενημερωτικών δράσεων προτείνουν τα ΑμΕΑ Λακωνίας
ΣΠΑΡΤΗ. Με επιστολή του προς το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης & Παιδείας Δήμου Σπάρτης, το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ν. Λακωνίας καταθέτει τις προτάσεις του για διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, που τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, το Σωματείο ΑμΕΑ αναφέρει:
«Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Λακωνίας προτείνει στο Δ.Σ. του νομικού προσώπου κοινωνικής προστασίας αλληλεγγύης & παιδείας του Δήμου Σπάρτης δράσεις και εκδηλώσεις οι οποίες θα έχουν επίκεντρο την 3η Δεκέμβρη 2013.
Στόχοι αυτών των δράσεων είναι η ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για τα θέματα τα οποία μας απασχολούν και προκαλούν εξαιρετικές δυσκολίες στην αυτόνομη διαβίωση μερίδας των συμπολιτών μας όπως:
• Η εξοικείωση με το άτομο με ειδικές ανάγκες ως ένα πρόσωπο της γειτονιάς, της κοινωνίας, της οικογένειας, της καθημερινότητάς μας.
• Η ενημέρωση για το πόσο σοβαρά συμβάλλουν στην αύξηση των ΑμεΑ τα τροχαία ατυχήματα.
• Παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας για το πώς αντιμετωπίζουν οι πολίτες τον συμπολίτη τους που τυγχάνει να είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.
• Ενημέρωση για δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων μέσω των οποίων μπορούν να διαμορφωθούν οι υποδομές μίας πόλης ώστε αυτή να γίνει προσβάσιμη και προσπελάσιμη (βλ. επισυναπτόμενο έγγραφο).
• Η διοργάνωση ημερίδας με θέμα την προσβασιμότητα, όλων των πολιτών σε όλους τους χώρους, δημόσιους, δημοτικούς, ιδιωτικούς και κοινόχρηστους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με παρουσίαση της σχετικής νομοθεσίας η οποία πλέον υποχρεώνει για την εφαρμογή της.
• Η υλοποίηση νέου προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με αναπηρία.
• Η πραγματοποίηση ενός αγώνα με αθλητικές ομάδες ΑμεΑ.
Με την ευκαιρία θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η σύσταση «Επιτροπής Προσβασιμότητας», υπό την αιγίδα του Σωματείου μας το οποίο διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία στη χρήση προδιαγραφών και στην αξιολόγηση μέσω αυτών του επιπέδου της προσβασιμότητας των υποδομών, μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την αποτύπωση πρακτικών τρόπων με την υλοποίηση των οποίων η πόλη μας μπορεί να καταστεί πόλη περισσότερο προσβάσιμη σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
Στο πλαίσιο αυτό είναι ωφέλιμο να αξιολογηθούν και τυχόν να ανασχεδιαστούν υπάρχουσες υποδομές όπως οι ράμπες, οι χώροι στάθμευσης για τα ΑμεΑ και άλλες, αλλά και να λαμβάνονται προληπτικά υπόψη διεθνώς καθιερωμένες προδιαγραφές που αποτελούν μέρος της κείμενης νομοθεσίας, προκειμένου να προσφέρεται η ευχέρεια ποιοτικής μετακίνησης όχι μόνο στα ΑμεΑ, αλλά και σε άλλες κατηγορίες πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετακίνησης στην πόλη».