ΑΘΗΝΑ. Το τριήμερο συμπόσιο «Βάτικα: Τόπος – Πολιτισμός – Ανάπτυξη», οργανώνει το διάστημα 16-17-18 Αυγούστου η Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής. Το συμπόσιο θα λάβει χώρα στο παλαιό Γυμνάσιο – Λύκειο Νεάπολης Βοιών, με τη στήριξη του Δήμου Μονεμβασίας και τη συμμετοχή της Ένωσης Βατικιωτών Επιστημόνων, του Συλλόγου «ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ», του Βατικιώτικου Ομίλου Προβληματισμού, του Δικτύου για την Περιβαλλοντική και Πολιτιστική Προστασία της Λακωνίας και Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής.

Έναρξη του ημερήσιου προγράμματος του συμποσίου θα γίνεται καθημερινά στις 7 το απόγευμα.

Πρόγραμμα συμποσίου

Παρασκευή 16/8

Χαιρετισμός του Προέδρου της Ομοσπονδίας, Νίκου Αλειφέρη

Εισηγήσεις - ομιλίες:
1) «Φυτική παραγωγή στα Βάτικα – δυνατότητες ανάπτυξης» - εισηγήτρια: Μιλένα Νικολοπούλου, διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
2) «Ζωική παραγωγή στα Βάτικα – δυνατότητες ανάπτυξης» - εισηγήτης: Χαράλαμπος Μπιλλίνης, καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Λάρισας.
3) «Χλωρίδα των Βατίκων – σπάνια και ενδημικά φυτά» - εισηγητής: Γιάννης Ψαρράκης, Γραμματέας του Συλλόγου «ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ».
4) «Προτάσεις για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου των Βατίκων» - εισηγητής: Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος, αρχιτέκτων – μηχανικός.

Πολιτισμός: Η βραδιά θα κλείσει με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου της Ελαφονήσου, σ’ ένα πρόγραμμα που επιμελείται η κ. Αντωνία Τζερεφού.

Συντονισμός – παρουσίαση: Νίκος Αλειφέρης.

Σάββατο 16/8

Εισηγήσεις - ομιλίες:

1) Αφιέρωμα στην «μεγάλη άγνωστη» ποιήτρια του τόπου μας, Ειρήνη Αλιφέρη. Για την Ειρήνη Αλιφέρη και το σημαντικό της έργο, το οποίο εξήρε ο βραβευμένος με Νόμπελ Έλληνας ποιητής, Οδυσσέας Ελύτης, θα μιλήσουν η «δική μας» Βατικιώτισσα λογοτέχνις, κ. Ελένη Σαραντίτη, και η Λυκειάρχις Νεαπόλεως, κ. Μελίνα Κουντούρη.

Ποιήματα της Ειρήνης Αλιφέρη θα απαγγείλουν οι Βαρβάρα Αργυριάδου και Παναγιώτης Τσέγκας.

2) «Για ένα Ναυτικό Μουσείο στα Βάτικα» - εισηγητής: Αντώντης Τάντουλος, ιατρός, ιστορικός μελετητής.
3) «Βατικιώτικο Πολιτισμικό Περιβάλλον» - εισηγητής: Παντελής Κωνσταντινάκος, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
4) «Μελέτες ανάδειξης και αναπαλαίωσης των πολιτισμικών μνημείων των Βατίκων» - εισηγητές: Κλήμης Ασλανίδης – Χριστίνα Πινάτση, αρχιτέκτονες μηχανικοί.

Πολιτισμός: Τη δεύτερη βραδιά του Συμποσίου θα πλαισιώσει καλλιτεχνικά η αισθαντική ερμηνεύτρια, Λίνα Γεράρδη – Πετράκου, συνοδευόμενη στην κιθάρα από τον Παναγιώτη Παυλάκη.

Συντονισμός – παρουσίαση: Καλλιόπη Λιβανού.

Κυριακή 17/8

Εισηγήσεις:

1) «Τάσος Αλειφέρης – το πρότυπο ανάπτυξης και ανάδειξης της Τήλου» - εισηγητής: Τάκης Αρβανίτης, πρώην Αντιδήμαρχος τέως δήμου Βοιών.
2) «Απολιθωμένο Δάσος στην Αγία Μαρίνα – παλαιοντολογικά ευρήματα σε όλη την ακτογραμμή των Βατίκων – ανάδειξη και ανάπτυξη του τόπου» - εισηγητής: Ευάγγελος Βελιτζέλος, ομότιμος καθηγητής Παλαιοντολογίας – Παλαιοβοτανικής του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
3) «Παυλοπέτρι Παράλληλοι» - εισηγητής: Ηλίας Κρούπης, μέλος ΔΣ Συνδέσμου Ελαφονησιωτών «Ο ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΣ».
4) «Υδάτινοι πόροι σε Βάτικα και Λακωνία – διαχείριση - ιδιωτικοποίηση» - εισήγηση από Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας.
Συντονισμός – παρουσίαση: Γιάννης Δερτιλής.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων και της τρίτης βραδιάς, ο κ. Χρόνης Περιβολάρης, νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική, θα συνοψίσει τα συμπεράσματα του τριήμερου Συμποσίου.

Πολιτισμός: Η βραδιά θα κλείσει με παραδοσιακή μουσική από τη χορωδία του κ. Χρήστου Πετράκη και παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεαπόλεως.