Σε αυτή τη διασταύρωση οι οδηγοί των δύο οχημάτων θα πρέπει να γνωρίζουν καλά τους κανόνες του Κ.Ο.Κ. για να αντιδράσουν σωστά.

Καθοριστικό είναι το έργο που επιτελούν οι φωτεινοί σηματοδότες, μιας και ξεκαθαρίζουν αδιαμφισβήτητα ποιος έχει προτεραιότητα σε μια διασταύρωση.

Όποιος κινείται σε δρόμο όπου το φανάρι έχει ανάψει κόκκινο οφείλει να ακινητοποιήσει το όχημά του, ώστε να πραγματοποιηθεί με απόλυτη ασφάλεια η διέλευση των οδηγών που κινούνται επί της οδού με τον πράσινο φωτεινό σηματοδότη.

Υφίσταται, ωστόσο, και το σπάνιο, αλλά υπαρκτό, σενάριο, σε μια διασταύρωση να εκπέμπουν ταυτόχρονα πράσινο φως δύο ή περισσότερα φανάρια. Ενδεικτική είναι η παρακάτω εικόνα που αδιαμφισβήτητα αποτελεί μια σπαζοκεφαλιά για τη συντριπτική πλειονότητα των οδηγών.

Τόσο το όχημα “1” όσο και το όχημα “2” αντικρίζουν πράσινο φωτεινό σηματοδότη και επιθυμούν να στρίψουν στην ίδια κατεύθυνση. Με δεδομένο ότι ο καθένας έχει τη δική του λωρίδα προκειμένου να στρίψει, είναι λογικό οι περισσότεροι να υποθέσετε ότι μπορούν να διασχίσουν ταυτόχρονα τη διασταύρωση, δίχως να ελλοχεύει κάποιος κίνδυνος να συγκρουστούν.

Οι κανόνες οδικής κυκλοφορίας, ωστόσο, έχουν… διαφορετική άποψη. Προτεραιότητα έχει ξεκάθαρα το αυτοκίνητο που στρίβει δεξία, ο οδηγός του οποίου επίσης μπορεί να επιλέξει σε ποια από τις δύο λωρίδες θα εισέλθει.

Στον αντίποδα, ο οδηγός που στρίβει αριστερά υποχρεούται να σταματήσει, και να στρίψει μόνο εφόσον έχει δώσει πρώτα προτεραιότητα στο άλλο όχημα.

Αυτό άλλωστε θα οφείλε να κάνει ούτως ή άλλως, ακόμα και στην περίπτωση που το αντίθετα κινούμενο όχημα θα συνέχιζε την πορεία του και δεν έστριβε δίνοντας στο όχημα 1 τον χώρο να στρίψει, σχεδόν παράλληλα με αυτό στον κάθετο δρόμο.

Πηγή: carandmotor.gr