ΕΛΛΑΔΑ. Οι δημογραφικές τάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή η αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε συνδυασμό με τα μειωμένα ποσοστά γονιμότητας, σημαίνουν ότι ο χαρακτηρισμός «η Γηραιά Ήπειρος» θα γίνει κυριολεκτικός στο σύντομο μέλλον.

Το δημογραφικό πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ελλάδα, όπου επί του παρόντος το 23% του πληθυσμού αποτελείται από άτομα άνω των 65 ετών, το πέμπτο μεγαλύτερο ποσοστό στα κράτη μέλη.

Ωστόσο, μέχρι το 2050, η χώρα μας θα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων άνω των 65 ετών (35%), κάτι που σημαίνει ότι ένας στους τρεις Έλληνες θα ανήκει στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Φωτογραφία: OECD - Health at a Glance

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ετήσια έκδοση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με τίτλο Health at a Glance.

Μπορεί στη χώρα μας το πρόβλημα να είναι εντονότερο, αλλά τα περισσότερα κράτη της ΕΕ αντιμετωπίζουν ή πρόκειται να αντιμετωπίσουν δημογραφικές πιέσεις στο σύντομο μέλλον.

Συνολικά, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών στην ΕΕ έχει αυξηθεί από 16% το 2000 σε 21% το 2023 και προβλέπεται να φθάσει το 29% έως το 2050. Πέρα από την υπογεννητικότητα και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, για τις δημογραφικές τάσεις στην Ευρώπη ευθύνεται η έκρηξη στις γεννήσεις που ακολούθησε το τέλος του Β' Παγκοσμίου πολέμου.

Δηλαδή η γενιά των «baby-boomers», όπως ονομάστηκε για αυτόν τον λόγο, στην οποία ανήκουν οι γεννηθείς στο διάστημα 1946 έως 1964.

Σε δέκα χρόνια, το 28% των εργαζόμενων θα είναι 55-64 ετών

Ακόμη, στην αναλυτική έκθεση του ΟΟΣΑ πάνω στην Ελληνική Οικονομία που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβρη, (OECD Economic Surveys: Greece 2024), επισημαίνεται ο αντίκτυπος του δημογραφικού προβλήματος στην αγορά εργασίας.

Όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός, αν δεν αλλάξουν οι δημογραφικές τάσεις στη χώρα μας, τότε ο πληθυσμός των ανθρώπων σε ηλικία εργασίας θα συρρικνωθεί κατά 11% τα επόμενα δέκα χρόνια και το μερίδιο των ατόμων 55-64 ετών θα φτάσει το 28%.

Φωτογραφία: OECD Economic Surveys: Greece 2024

Σύμφωνα με την έκθεση, ο υψηλός ρυθμός με τον οποίο οι τεχνολογικές δεξιότητες γίνονται ξεπερασμένες καθιστά δυσκολότερη την εύρεση εργασίας για τους ηλικιωμένους. Έτσι, η δημογραφική γήρανση απαιτεί μεγαλύτερη απασχολησιμότητα και καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας στη χώρα μας.

Άλλωστε, τα παραπάνω δημογραφικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι πολλά άτομα άνω των 60 θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για πολλά ακόμη χρόνια, άρα θα πρέπει να καταπολεμήσουν τα στερεότυπα και τις διακρίσεις για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα.

Πηγή: lifo.gr