Ζερεφός: «Η Μεσόγειος είναι στο "κόκκινο" της κλιματικής αλλαγής» (video)
Έχουμε μπει στην Ανθρωπόκαινο εποχή - Η αποσταθεροποίηση του κλίματος είναι δεδομένη
ΕΛΛΑΔΑ. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Action24, ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης, οι οποίες γίνονται πλέον πιο αισθητές παγκοσμίως.
«Η επιστήμη τα έδειχνε στην αρχή δειλά και τώρα πλέον με μεγάλη βεβαιότητα ότι τελικά έχουμε μπει στην καινούργια ανθρωπόκαινο περίοδο, στην οποία η αποσταθεροποίηση του κλίματος είναι δεδομένη σε όλο τον πλανήτη. Δεν είναι προνόμιο ούτε της Μεσογείου ούτε άλλης περιοχής. Έχουμε ένα πρόβλημα, και το χειρότερο είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας για τις ακτογραμμές. Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή μας, με 16.400 χλμ. ακτογραμμής, μαζί με τα νησιά. Το επόμενο πρόβλημα, όπως όλοι ξέρουμε, είναι η ξηρασία, η οποία είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Δυστυχώς, μπορούμε να κάνουμε λίγα πράγματα, γιατί η ξηρασία χρειάζεται ειδική διαχείριση και θέλει πολλά χρόνια για να αποδώσουν τα μέτρα», τόνισε ο κ. Ζερεφός.
Ο καθηγητής συνέχισε σχολιάζοντας τη γεωγραφική διαφοροποίηση του φαινομένου στην Ελλάδα: «Νομίζω, όμως, ότι η ομβροπλευρά της Ελλάδας, γιατί η Ελλάδα χωρίζεται στα δύο, είναι η δυτική που δέχεται βροχές. Στα ανατολικά είναι η πλευρά που δέχεται λιγότερες, η λεγόμενη ομβροσκιά, και αυτή η πλευρά είναι ήδη ημιερημική».
Στην ερώτηση για το τι μπορεί να γίνει σχετικά με την ξηρασία και την έλλειψη γλυκού νερού, ο κ. Ζερεφός επεσήμανε πως: «Ήδη τα μέτρα από πλευράς κεντρικής κυβέρνησης έχουν αρχίσει να παίρνονται. Αυτό που δεν γίνεται είναι στον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, τα ξενοδοχεία που είναι στα νησιά και παράκτια στην ανατολική πλευρά, γιατί δεν βάζουν ένα σύστημα αφαλάτωσης; Είναι ακριβό, αλλά βγάζουν και πολλά λεφτά. Όλοι θέλουν να βγάζουν το ίδιο κέρδος και παραπάνω από αυτό που έβγαζαν πριν την κλιματική κρίση, και ταυτόχρονα να πληρώνει το κράτος για οτιδήποτε σχετίζεται με αυτήν. Για να μην πούμε το νερό "νεράκι", όχι μόνο εμείς οι απλοί κάτοικοι, αλλά και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες».
Στην ερώτηση για το αν υπάρχει ελπίδα να συνεχιστεί η καλλιέργεια της γης, με τον καθηγητή να αναφέρει τη ρήση του Μαχάτμα Γκάντι: «Η Γη μπορεί να τους θρέψει όλους, αλλά δεν μπορεί να τους ικανοποιήσει όλους». Τόνισε πως τα προβλήματα του νερού είναι σοβαρά και ότι οι ενεργοβόρες καλλιέργειες δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν σε μια χώρα όπου η μισή έχει ξηρασία και η άλλη μισή όχι. «Μπορεί να γίνουν σε άλλες χώρες, αλλά μπορούμε να έχουμε δικές μας παραγωγές ανθεκτικές. Το καλύτερο παράδειγμα είναι η ελιά, η οποία όμως έχει και αυτή τα όριά της. Είναι ένα θέμα που αφορά στη συνολική συμπεριφορά της Μεσογείου. Η Μεσόγειος είναι στο "κόκκινο", το ξέρουμε. Όλες οι μεσογειακές χώρες πρέπει να συντονιστούμε για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Είναι μια από τις συνέπειες. Πρώτα είναι η αδιαφορία και η αγένεια προς τη φύση που έχουμε έμφυτη, και το άλλο είναι η ξηρασία, η οποία οδεύει καλπάζουσα».