Πρέπει να έχουν υπ’ όψη και τα εξής…
Γράφει η Ματούλα Μπελεγρή, συμβολαιογράφος.
Επειδή , σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου , λόγος πολύς γίνεται και γράφεται , για την τουριστική προβολή της περιοχής , θεωρώ ανάγκη να προσθέσω τα παρακάτω δεδομένα , με την βεβαιότητα ότι είναι απαραίτητα , στους «περί την Πελοπόννησο τουριστικά ναυτιλομένους .» .
Παρ όλο που με την ευκαιρία της « διαβούλευσης για τον τουρισμό» που έγινε στο Ναύπλιο τον Ιανουάριο τρέχοντος έτους , δόθηκαν στην δημοσιότητα, κοινή γνώση και χρήση , οι θέσεις μου για το τι μπορεί και οφείλει να κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, επανέρχομαι θίγοντας κάποιες παραμέτρους που δεν άγγιξα ποτέ κατά την οκταετή μου θητεία ως Πρόεδρος της Ν. Ε. Τουρισμού της Λακωνίας .
Το τι ουσιαστικά επετεύχθη κατά τα οκτώ αυτά χρόνια δεν είναι του παρόντος. Εχει εξαντληθεί με τα ετήσια πεπραγμένα της επιτροπής, με την βροχή δωρεάν οδοιπορικών, αναφορών και διαφημίσεων στην περιοχή μας, με βραβεύσεις και αφιερώματα, με την αναγωγή της Λακωνίας ως τουριστικού προορισμού ιδιαίτερης ποιοτικής ταυτότητας .
Ένα τεράστιο έργο προβολής έγινε στην Λακωνία , με πενιχρούς πόρους, με ανύπαρκτη διοικητική υποβοήθηση , με την συστράτευση των παραγωγικών δυνάμεων του νομού και της ΤΕΔΚ και άλλοτε με την αδιαφορία τους .
Ένα μεγάλο μέρος του έργου αυτού ανήκει στα μέλη της επιτροπής τουρισμού, τα οποία ανιδιοτελώς και χωρίς κανένα όφελος - μερικά δεν ανήκαν στους επαγγελματίες του τουρισμού- δαπάνησαν χρόνο και χρήματα για να υπηρετήσουν την Λακωνία , μέσα από τον δυσκίνητο αυτοδιοικητικό –δημόσιο μηχανισμό.
Κανένα μέλος της επιτροπής και ουδέποτε έλαβε αποζημίωση για οποιαδήποτε υπηρεσία , ουτε πληρώθηκε δαπάνες που εξ ιδίων έκανε για την συμμετοχή του σε συνεδριάσεις , συνέδρια , ημερίδες, εκθέσεις κλπ., είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό.
Η συμμετοχή μας στις εκθέσεις του εξωτερικού βασικά εγίνετο με αποστολή εντύπου και γενικά διαφημιστικού υλικού στα περίπτερα του Ε.Ο.Τ. ή της περιφέρειας , όταν αυτή συμμετείχε στις εκθέσεις . Τα δυο τελευταία .προ Καλλικράτη έτη , η περιφέρεια Πελοποννήσου δεν συμμετείχε σε καμμιά σχετική έκθεση .
Θυμάμαι ότι για την έκθεση στο Μιλάνο το 2004, μέλη της επιτροπής μετέβησαν στην Ιταλία , καταβάλλοντας εξ ιδίων όλες τις δαπάνες μετάβασης και διαμονής και χάνοντας ημέρες εργασίας .
Το ίδιο κι εγώ ως Πρόεδρος της επιτροπής ήμουν παρούσα σε όλες τα σχετικά συνέδρια, σεμινάρια ,εκδηλώσεις και σε όλες τις εκθέσεις του Κέντρου , της Πάτρας, της Θεσσαλονίκης και μια φορά στην έκθεση του Μιλάνου, ΠΑΝΤΑ με δική μου δαπάνη και χωρίς να επιβαρύνω στο ελάχιστο την Ν. Α.
ΟΥΔΕΠΟΤΕ έλαβα έξοδα μετάβασης ή διαμονής στις εκθέσεις αυτές . Τα προσωπικά κόστη και οι δαπάνες μου ως Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού Λακωνίας ανέρχονται σε χιλιάδες Ευρώ και σε απροσδιόριστου αριθμού χαμένες ώρες , από την εργασία μου ως Συμβολαιογράφος .
Χαρακτηριστικά αναφέρω [μήπως και βρει μιμητές] ότι μετά το πέρας της έκθεσης «ΠΑΝΟΡΑΜΑ 2008» στην Αθήνα , κατά την οποία η Λακωνία ανακηρύχθηκε «Τιμώμενη περιοχή 2009» , η ίδια είχα την χαρά να καταβάλω όλα τα έξοδα της δεξίωσης , που είθιστο να κάνει η Ν.Α .
Όμως αυτή είναι και η γοητεία της επιλογής και της επιτυχίας μας. Κάναμε κάτι που πιστεύαμε και άξιζε να το πληρώνουμε . Ελπίζω να βρεθούν και άλλοι αυτοδιοικητικοί και πολιτικοί να πράττουν αναλόγως.
Και κάτι άλλο, Κάπου διάβασα ότι, κατά την προ Καλλικράτη εποχή οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι έκαναν δωρεάν διακοπές , μιλούσαν [στις εκθέσεις ] ελάχιστα ή καθόλου αγγλικά κλπ. Για μεν το δωρεάν, όρα ανωτέρω, για δε την αγγλική, πληροφορώ ότι στην Ιταλία επικοινωνούσαμε στα Ιταλικά, στην Γαλλία στα Γαλλικά και στην Αγγλία στα Αγγλικά .
Όσον αφορά στα αποτελέσματα των ενεργειών της προβολής που μέχρι και πέρυσι έκανε η Ν. Α. , αυτά έδωσαν την δυνατότητα στους επαγγελματίες του τουρισμού και στους γύρω από αυτόν απασχολουμένους ,να διατηρήσουν τις δουλειές τους και μερικοί από αυτούς να τις αυξήσουν σημαντικά . Σ αυτό το δύσκολο πεδίο η προβολή έκανε την δουλειά της με απτά για την Λακωνία αποτελέσματα . Εξ άλλου πρέπει να γνωρίζουμε ότι η τουριστική προβολή δεν είναι το αυτό με την τουριστική ανάπτυξη , έστω και αν μερικές φορές το ένα προυποθέτει το άλλο . Τα υπόλοιπα επαφίενται στους επαγγελματίες, όπως π.χ. να προβληθεί καθένας αποδοτικότερα , να βελτιώσουν την εικόνα και την υποδομή τους, να κλείσουν συμφωνίες κλπ κλπ .
Αυτά τα ολίγα . Πεζά και συγκεκριμένα .
Θεώρησα απαραίτητα να τα αναφέρω . Γιατί στο αυτοδιοικητικο Πελοποννησιακό τοπίο κατακλυζόμεθα τελευταία από προφήτες που οραματίζονται με αφηρημένα λόγια την αυτόματη και μόνο με τον λόγο μετάθεση της Πελοποννήσου από τους πενέστερους των πενήτων στους ευπορώτερους των ευπορωτέρων.
Μοιάζει κάπως με το «Γεννηθήτω το φώς..», Αυτές οι αφηρημένες έννοιες στην πολιτική και στην αυτοδιοίκηση μας θυμίζουν μαθητικές εκθέσεις ιδεών και μανιφέστα.
Πώς είναι δυνατόν να διοικείται αυτός ο τόπος με αφηρημένες έννοιες΄
Επαναλαμβάνω δεν χρειαζόμαστε οράματα, Τα βλέπουν όσοι κοιμούνται ... Κοινό νού, ανάλογους πόρους, πρόγραμμα με συγκεκριμένες ενέργειες και χρηστή διαχείριση έχει ανάγκη η Πελοπόννησος .. Με τα συγκεκριμμένα αυτά απαιτούμενα και με μεσογειακή «καλή τύχη « σε λίγα χρόνια η Πελοπόννησος θα μπορεί να ανασάνει..