ΕΛΛΑΔΑ. Σε λιγότερο από δύο μήνες θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία καθώς στις 11 Σεπτεμβρίου 2024, ημέρα Τετάρτη, θα ανοίξουν και επίσημα τα σχολεία και θα ξεκινήσει κι επίσημα η νέα χρονιά. Ο αγιασμός σε όλα τα σχολεία της χώρας θα γίνει τότε και την επόμενη μέρα οι μαθητές θα επιστρέψουν στη σχολική ρουτίνα και τα μαθήματά τους.

Όπως κάθε χρόνο, η 11η Σεπτεμβρίου είναι η ημερομηνία που ορίζεται ως η επίσημη έναρξη των μαθημάτων, εκτός κι αν αυτή η ημέρα πέσει Σαββατοκύριακο, τότε τα σχολεία ανοίγουν την αμέσως επόμενη εργάσιμη.

Για τους εκπαιδευτικούς η σχολική χρονιά ξεκινάει λίγες μέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

Στις 08:15 χτυπά το πρώτο κουδούνι για τον καθιερωμένο αγιασμό σε όλη την Ελλάδα στα περισσότερα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από την άλλη, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ξεκινούν λίγο αργότερα. Η ακριβής ώρα του αγιασμού στέλνεται από τα σχολεία στους γονείς στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου οι εκπαιδευτικοί θα ανοίξουν τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Πάντοτε, δάσκαλοι και καθηγητές βρίσκονται σχεδόν 10 ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη των σχολείων στο πόστο τους για να προετοιμάσουν τα πάντα.

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία και θα είναι η φετινή ημερομηνία που θα γίνει ο Αγιασμός.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι αργίες στα σχολεία ορίζονται ως εξής:

  • Θερινές διακοπές, από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 31η Αυγούστου,
  • Διακοπές Χριστουγέννων από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι και την 7η Ιανουαρίου,
  • Διακοπές Πάσχα, από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Θωμά.

Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο

«Οι αλλαγές στην εκπαίδευση θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο και θα ξεκινήσουν από το Νηπιαγωγείο για να καταλήξουν στο Λύκειο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, επιμένοντας «στην ανάγκη να συνδυαστούν αυτές με βελτιώσεις στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς όμως να καταργεί κανείς το κεκτημένο τόσων ετών και κυρίως τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους».

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε πως οι αλλαγές στα σχολεία θα ακολουθήσουν τις προτροπές του ΟΟΣΑ, ώστε η ελληνική εκπαίδευση να συμπορευτεί με τις παγκόσμιες σταθερές και επανέλαβε τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει στο ψηφιακό φροντιστήριο και αυτές που αναμένονται από τον Σεπτέμβριο με την εισαγωγή στο Λύκειο του «ζωντανού φροντιστηρίου με ερωτήσεις και διδάσκοντες καθηγητές που θα είναι αποσπασμένοι στο υπουργείο Παιδείας».