Ερώτηση προς τους κ.κ Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Θέμα της ερώτηση η αναθεώρηση της Υ.Α. που εκδόθηκε από τον Αν. Υπουργό Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., και αφορά στις νέες προσλήψεις προσωπικού σε έργα Ε.Σ.Π.Α( ΥΠΑΙΘΠΑ-ΓΓΠ/ΓΔΔΥ/ΔΙΟΙΚ/ΤΔΠΙΔ/26242/4917/4163/1360/25-2-2013 ,ΑΔΑ: ΒΕΤΩΓ-1ΩΟ)

Στην ερώτηση που υπογράφει μεταξύ άλλων και ο Θανάσης Πετράκος αναφέρονται τα εξής:
«Η τρικομματική συγκυβέρνηση φέρει άλλο ένα ισχυρότατο πλήγμα στον πολύπαθο τομέα του Πολιτισμού (του βασικού πυλώνα της κατά τα άλλα πολυπόθητης τουριστικής ανάπτυξης).

Με την Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) ΥΠΑΙΘΠΑ-ΓΓΠ/ΓΔΔΥ/ΔΙΟΙΚ/ΤΔΠΙΔ/26242/4917/4163/1360/25-2-2013 (ΑΔΑ: ΒΕΤΩΓ-1ΩΟ), αλλάζει ο τρόπος πρόσληψης προσωπικού σε έργα Ε.Σ.Π.Α δημιουργώντας νέα κωλύματα στους εργαζομένους και τις ίδιες τις Υπηρεσίες. Ωστόσο η πρόσληψη του επιστημονικού και εξειδικευμένου προσωπικού υπάγεται σε ειδικές διατάξεις, (καθώς πρόκειται για πρόκειται για τον πολύ ευαίσθητο τομέα της προστασίας και διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς). Έτσι η διαδικασία προκήρυξης και πρόσληψης πρέπει να διενεργείται από τις ίδιες τις Υπηρεσίες που εκτελούν τα έργα, με αντικειμενικά ωστόσο κριτήρια (ακαδημαϊκούς τίτλους, εμπειρία, εξειδίκευση) κατά τα πρότυπα του ΑΣΕΠ.

Επιπροσθέτως, εργαζόμενοι σε έργα ΕΣΠΑ που προσελήφθησαν μετά τον Μάρτιο του 2012 είναι σε πολλές περιπτώσεις απλήρωτοι για μήνες, ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να θεωρηθεί άκυρη η πρόσληψή τους και να οδηγηθούν στην απόλυση καθώς η Υπουργική Απόφαση ισχύει από τον Μάρτιο του 2012. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται και οι ανανεώσεις των συμβάσεων πολλών εργαζομένων στο εργαζομένων σε αρχαιολογικά έργα της Λακωνίας. Ενώ στις συμβάσεις τους αναγράφεται ότι υπάρχει η δυνατότητα παράτασης ή ανανέωσης μέχρι το τέλος του έργου και αρκετές είχαν ήδη ανανεωθεί, με τα καινούρια δεδομένα θα πρέπει με την λήξη της σύμβαση, η κάθε Υπηρεσία να βγάλει προκήρυξη για να προσλάβει προσωπικό με τα νέα κριτήρια, διαδικασία που είναι χρονοβόρα και καθυστερεί την ομαλή εξέλιξη των έργων.
Με την παραπάνω ΥΑ η ανάπλαση της Ακρόπολης της Σπάρτης, το Μουσείο της Νεάπολης, το Νέο Μουσείο της Σπάρτης, η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Λεύκτρο – Σπάρτη, η αναστύλωση μνημείων σε Γεράκι, Μονεμβάσια, Σκουτάρι και Βάτικα καθώς και πολλά άλλα έργα που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λακωνίας (που έχουν τόσο φροντίσει να προβληθούν και τηλεοπτικά) κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα.

Η τρικομματική συγκυβέρνηση δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τον αντεργατικό της προσανατολισμό. Από την μία επικαλείται την ανάγκη της τόνωσης της ανάπτυξης και της επείγουσας απορρόφησης των κονδυλίων με τα έργα ΕΣΠΑ, από την άλλη ισχυρίζεται ότι θα καταπολεμήσει την ανεργία με την πρόσληψη νέου προσωπικού χωρίς όμως να αναφέρει πόσους θα στείλει στην ανεργία. Χρησιμοποιεί τις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για να απασχολήσει ανέργους (όσοι θυμούνται τα stage και έχουν εμπειρία από γραφεία ευρέσεως εργασίας μπορούν να καταλάβουν το μέγεθος της εκμετάλλευσης), ακυρώνοντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και προετοιμάζοντας τον κόσμο για την καθιέρωση ακόμα πιο εξευτελιστικών μισθών όπου κάθε εργασιακό δικαίωμα καταστρατηγείται.

Είναι φανερό πως το μέλλον που επιφυλάσσει η τρικομματική συγκυβέρνηση για τους εργαζομένους στον Πολιτισμό είναι να τους οδηγήσει στον κοινωνικό αυτοματισμό, τον κανιβαλισμό μεταξύ ανέργων-μισοανέργων, καθώς το μόνο που υπόσχεται είναι μια διαρκής «ανακύκλωση» των εργαζομένων με ελάχιστους μήνες δουλειάς και με διαλυμένους μισθούς.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Θα ανακληθούν όλες οι απολύσεις εργαζόμενων στο πρώην Υπουργείο Πολιτισμού μας που δεν ανανεώθηκε η σύμβασή τους και θα προχωρήσουν κανονικά οι προσλήψεις για όσες προκηρύξεις έχουν ήδη βγει αποτελέσματα;
2. Θα αναθεωρηθεί η Υ.Α. που εκδόθηκε από τον Αν. Υπουργό του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., σχετικά με τις νέες προσλήψεις προσωπικού σε έργα Ε.Σ.Π.Α., ώστε η πρόσληψη του προσωπικού να γίνεται με βάση τα κριτήρια και τις διατάξεις του άρθρου 18 του Ν.2190/1994;
3. Θα χορηγηθεί επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους εργαζομένους σε αρχαιολογικά έργα όλων των ειδικοτήτων που εργάζονται στην ύπαιθρο;
4. Θα γίνει άμεση διακοπή των προσλήψεων από Μ.Κ.Ο. μέσω των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα στον Τομέα του Πολιτισμού (ΚΟ.Χ.Π.) και κάλυψη των αναγκών του υπουργείου με προσλήψεις με πλήρη εργασιακά δικαιώματα;
5. Θα διατηρηθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και θα σταματήσουν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης;»