Σαν σήμερα πέθανε ο έλληνας φιλόλογος, μεταφραστής και δοκιμιογράφος, Δημήτρης Μαρωνίτης
Διακεκριμένος Έλληνας φιλόλογος, πανεπιστημιακός δάσκαλος, μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων, κριτικός λογοτεχνίας και δοκιμιογράφος. Έγινε ευρύτερα γνωστός από τη μετάφραση της «Οδύσσειας» του Ομήρου, που εκδόθηκε το 2002 και με την οποία αναμετρήθηκε επί 12 χρόνια
ΕΛΛΑΔΑ. Ο Δημήτρης Μαρωνίτης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1929. Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Πειραματικό Σχολείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και συνέχισε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δυτική Γερμανία, με υποτροφία του ιδρύματος «Χούμπολντ», δίπλα στον ελληνιστή Βάλτερ Μαργκ.
Το 1962 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το ΑΠΘ, όπου και δίδαξε Αρχαία Ελληνικά από το 1963 έως το 1968 ως εντεταλμένος υφηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.
Στο διάστημα της δικτατορίας, παύθηκε από τη θέση του, συνελήφθη τρεις φορές για συμμετοχή σε πράξεις αντίστασης κατά του καθεστώτος και κρατήθηκε στο ΕΑΤ - ΕΣΑ επί οκτάμηνο το 1973. Μέσα στο κελί του έγραψε ένα σημαντικό κείμενο - κατάθεση ψυχής, με τίτλο «Μαύρη Γαλήνη» πάνω σε φθαρμένες χαρτοπετσέτες και όταν κατάφερε να βρει ένα μολύβι.
Το 1974, με την πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος, και τη μεταπολίτευση, διορίστηκε ειδικός σύμβουλος για πανεπιστημιακά θέμα τα στο Υπουργείο Παιδείας. Το 1975 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και εντεταλμένος στη διδασκαλία τής Νεοελληνικής Ποίησης στο ΑΠΘ. Δίδαξε έως το 1996, οπότε συνταξιοδοτήθηκε. Επίσης, δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Κύπρου και των ΗΠΑ.
Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη και του Μορφωτικού Ιδρύματος τής Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΒΘΕ).
Υπήρξε για πολλά χρόνια τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας «Το Βήμα», όπου έγραφε επιφυλλίδες για φιλολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, ενώ συνεργάστηκε με πλήθος λογοτεχνικών περιοδικών. Το 1981 τιμήθηκε με το Α’ Κρατικό Βραβείο Κριτικής Δοκιμίου για το βιβλίο του «Όροι του λυρισμού στον Οδυσσέα Ελύτη» και το 2011 με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης Έργου Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά για την «Ιλιάδα» του Ομήρου.
Ο Δημήτρης Μαρωνίτης μετέφρασε την «Οδύσσεια» και την «Ιλιάδα» του Ομήρου («η Οδύσσεια είναι έργο αγαπησιάρικο», είχε πει. «Αντίθετα η Ιλιάδα είναι ακατάδεκτη, δεν δέχεται τα χάδια μας»). Έγραψε βιβλία, μονογραφίες και άρθρα για τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Σοφοκλή, τον Ηρόδοτο, τον Αλκαίο, τη Σαπφώ, ενώ μελέτησε και δημοσίευσε δοκίμια για νεοέλληνες ποιητές, κυρίως εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, όπως τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γεώργιο Σεφέρη, τον Τίτο Πατρίκιο, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Τάκη Σινόπουλο και τον Μίλτο Σαχτούρη, αλλά και τον Διονύσιο Σολωμό, τον Κωνσταντίνο Καβάφη και τον Γιώργο Χειμωνά.
Ο Δημήτρης Μαρωνίτης πέθανε στις 12 Ιουλίου 2016 στην Αθήνα, σε ηλικία 87 ετών. Ήταν νυμφευμένος με την ποιήτρια και επιμελήτρια φιλολογικών εκδόσεων Ανθή Μαρωνίτη. Κόρη τους είναι η δημοσιογράφος και μεταφράστρια Εριφύλη Μαρωνίτη.
Πηγή: SanSimera.gr