Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Δουλεύω μαζί με την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο
ΕΛΛΑΔΑ. Ήθελε πολύ να παρευρεθεί στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Της ξύπνησαν μνήμες από τις σχολικές εκδρομές όταν πήγαινε στο σχολείο, στο Κιάτο Κορινθίας. Και την επόμενη ημέρα η καθιερωμένη έκθεση: Τί είδατε, τι καταλάβατε;
Αυτές τις μέρες βρέθηκε στην Ελλάδα και παρακολούθησε την τελετή της Αφής με την ιδιότητα της υφυπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας για την Ανάπτυξη και τις Διεθνείς Συνεργασίες.
Κατά την παραμονή της στην Αθήνα η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου παραχώρησε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και μίλησε για την ιατρική και πολιτική της πορεία, για την επαφή με την πατρίδα, για τις στρατηγικές ελληνογαλλικές σχέσεις και για την ελπίδα που τροφοδοτούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες για την ειρήνη, σε ένα πολύ δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Η ελληνίδα υφυπουργός της Γαλλίας επισκέπτεται πρώτη φορά την Ελλάδα με την ιδιότητά της αυτή μετά το 2022, όταν ανέλαβε κυβερνητική ευθύνη και άφησε πίσω την έδρα του ευρωβουλευτή και τα ιατρικά της καθήκοντα. Είναι χειρουργός, με διδακτορικό στην ενδομητρίωση. Έκανε οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης για την πάθηση αυτή, από την οποία υποφέρουν εκατομμύρια γυναίκες, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής της θητείας. Θυμάται μια δύσκολη πορεία με θυσίες, τις οποίες απαιτούν οι μακροχρόνιες σπουδές και με τις δυσκολίες που έχει ένας ανδροκρατούμενος κλάδος.
Ελλάδα και Γαλλία μπλέκουν στην καρδιά και στο μυαλό της. Η αναγέννηση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων είναι μια ακόμη γαλλοελληνική ιστορία, λέει. Και η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, σε μια τόσο δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση και με τους ανθρώπους σε τόσο μεταβατική φάση, είναι ένα σύμβολο ελπίδας που μας θυμίζει ότι στον κόσμο υπάρχουν πάντα θιασώτες της ειρήνης. «Με δεδομένο αυτό το γεωπολιτικό περιβάλλον είμαι πολύ υπερήφανη που εμείς οργανώνουμε αυτούς τους αγώνες». Που η Φλόγα μεταφέρεται από την Αθήνα στη Μασσαλία, μια αρχαία ελληνική αποικία.
Πάει πίσω στο αρχαιοελληνικό πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων και του συμβολισμού της εκεχειρίας. Και στον Πελοποννησιακό πόλεμο μεταξύ Σπάρτης και Αθήνας, σημειώνει, η εκεχειρία ήταν δύσκολη, αλλά έγινε σεβαστή και μ' αυτή την ελπίδα πρέπει να δουλέψουμε και σήμερα για την ειρήνη.
«Το ευχαριστώ του Μακρόν»
«Σ' ευχαριστώ για ό,τι έχεις κάνει για τις γυναίκες για το θέμα της ενδομητρίωσης» της είπε ο πρόεδρος Μακρόν, σε μια από τις πρώτες συναντήσεις τους. Θυμάται ότι ήταν 8 Μαρτίου του 2019.
Είναι ο άνθρωπος, λέει για τον Γάλλο Πρόεδρο, που με έπεισε να ασχοληθώ με την πολιτική. Τον σέβομαι ασφαλώς, αλλά μαζί του είμαι ο εαυτός μου, είμαι εγώ. Δεν χρειάζεται να απολογηθώ για τα γαλλικά μου, ούτε να βάλω ετικέτα για το ποια είμαι κι από που κατάγομαι. Του φτάνει ότι έχω κάνει σπουδές στην Ευρώπη και ότι είμαι πεπεισμένη Ευρωπαία. Μου έδωσε αυτή τη θέση για να συμβάλω για μια Ευρώπη στην οποία μπορεί ο καθένας να ζει με αξιοπρέπεια και να έχει τη γνώμη του και την πίστη ότι αυτό το σύνολο των διαφορετικών απόψεων είναι η δύναμή μας. Αυτό ένιωσα και είπα ότι πρέπει να τον ακολουθήσω.
Εκπέμπει άνεση αλλά και απλότητα. Έχει μείνει «το ίδιο παιδί», τονίζει, για τους καθηγητές, τους συμμαθητές, τους φίλους της στο Κιάτο όπου περνάει εκεί πάντα κάποιες μέρες από τις διακοπές της.
Ο Πρόεδρος Μακρόν την είχε ήδη κερδίσει με την ομιλία του στη Σορβόννη το 2017, λίγο μετά την ομιλία του εδώ στην Πνύκα, την πρώτη του ομιλία με αληθινά ευρωπαϊκό όραμα, για «την ευρωπαϊκή κυριαρχία, τον σεβασμό στην πολυγλωσσία και την πολυπολιτισμικότητα».
Η ιατρική μου δίδαξε και την πολιτική
Η ιατρική και η πολιτική για την κ. Ζαχαροπούλου είναι μια συνέχεια του ίδιου τρόπου σκέψης. Αναλύεις, συνθέτεις και δίνεις λύσεις είτε στον ασθενή που έχεις ενώπιόν σου, είτε στους πολίτες με τους οποίους συναναστρέφεσαι ως πολιτικός. Κάνεις λάθη και προσπαθείς να δώσεις και πάλι λύσεις.
Την ίδια συνέχεια νιώθει και για την αλλαγή του τόπου που επέλεξε να ζήσει. Γεννήθηκε στη Σπάρτη, μεγάλωσε στο Κιάτο, σπούδασε στην Ιταλία και τη Γαλλία, παντρεύτηκε Γάλλο που είναι χειρουργός και ζει στη Γαλλία. Στη χώρα που, που όπως λέει, γέννησε τον φιλελληνισμό, εκπροσωπεί τον ουμανισμό, την παγκοσμιότητα, την ελευθερία, αυτά τα ελληνικά ιδεώδη που μεταλαμπαδεύτηκαν με τη Γαλλική Επανάσταση στον κόσμο.
Βρίσκω παντού μπροστά μου στον κόσμο την εκτίμηση για τους Έλληνες
Μ’ αυτό το πνεύμα συνεχίζει να δουλεύει και τώρα από τη θέση αυτή. Έχει αναλάβει τις σχέσεις της Γαλλίας με την Αφρική. Η Γαλλία ενδιαφέρεται πολύ για την ανάπτυξη των σχέσεων με την αφρικανική ήπειρο τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό. Και σ’ αυτό το έργο μου η Ελλάδα, τονίζει, είναι μια «πολύ σημαντική σύμμαχος». Πήγα στην Αιθιοπία, στη Ρουάντα, στη Σενεγάλη, στη Ν. Αφρική, στη Μποτσουάνα και βρίσκω την Ελλάδα μπροστά μου, διαπιστώνοντας τη μεγάλη εκτίμηση αυτών των λαών για τους Ελληνες. Έκανα ένα ταξίδι με τον υφυπουργό οικονομικής διπλωματίας Κώστα Φραγκογιάννη, έναν συνάδελφο από την Πορτογαλία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είμασταν «la team Europe». Έχω συζητήσει επίσης με τον πρώην ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια που έκανε πολλά ταξίδια στην Αφρική. Θέλω να πω ότι μπορούμε να δρούμε μαζί. Η Αφρική είναι μια τεράστια αγορά και οι Έλληνες έχουν πολλά να προσφέρουν στους τομείς της ναυτιλίας, της αλιείας, του τουρισμού, της ενέργειας. Δουλεύω στο χαρτοφυλάκιό μου μαζί με την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.
Μιλάει, πέρα από το χαρτοφυλάκιό της για το εύρος και το στρατηγικό βάθος των ελληνογαλλικών σχέσεων, σε διμερές, ευρωπαϊκό και πολυμερές επίπεδο.
Στον πολιτικό τομέα αναφέρεται στις εξαιρετικές σχέσεις του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του Προέδρου Μακρόν και μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Στον οικονομικό τομέα, υπάρχει μεγάλη επιθυμία των γαλλικών επιχειρήσεων να έρθουν στην Ελλάδα, ενώ ήδη 120 δραστηριοποιούνται εδώ και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Οι τουριστικές σχέσεις επίσης ανθούν με σχεδόν 2 εκατ. Γάλλους να επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο, αποφέροντας 1,3 δισ. στο ελληνικό ΑΕΠ. Υπάρχει ακόμη ο τομέας της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Και η γαλλοφωνία, της οποίας η Ελλάδα είναι μέλος και θέλει να την κρατήσει ζωντανή στα δημόσια σχολεία, αλλά και στα Πανεπιστήμια.
Έχουμε στρατηγικές σχέσεις για την άμυνα. Σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον, Ελλάδα και Γαλλία δουλεύουν μαζί και σε στρατηγικό πλαίσιο για την άμυνα τόσο διμερώς όσο και για την οικοδόμηση της ευρωπαϊκής άμυνας.
Θα εμπνεύσει ξανά η Ευρώπη;
Ζούμε μια μεταβατική περίοδο, αφηγείται με καθαρά ελληνική εκφραστικότητα, όπως καθαρά είναι και τα ελληνικά της που αναζητά ευκαιρία να τα μιλήσει. Ζήσαμε την οικονομική κρίση, την covid, ζούμε πολέμους όταν η ειρήνη πριν λίγα χρόνια ήταν το μεγάλο acquis της Ευρώπης. Πρέπει να επιστρέψουμε στα θεμελιώδη, στον αλληλοσεβασμό, τον σεβασμό του διαφορετικού, τον διάλογο, τον συμβιβασμό για αναζήτηση λύσεων, την μείωση των αδικιών. Στον οικονομικό τομέα, να δημιουργήσουμε νέα επαγγέλματα, νέες σπουδές. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να ακούσουμε τους νέους. Τους έχω εμπιστοσύνη. Ανησυχούν και θέλουν να προστατεύσουν τον πλανήτη, να ζήσουν με αξιοπρέπεια, με μεγαλύτερη δικαιοσύνη, είναι κάτι που συμμερίζομαι βαθιά και πρέπει να κάνουμε αυτόν τον διάλογο, να ακούσουμε, να μοιραστούμε τα προβλήματα και να κάνουμε εποικοδομητικές προτάσεις. Είναι υπόθεση όλων μας.
Επανέρχεται, κλείνοντας, στην ελληνογαλλική φιλία που συνεχίζει να εμπνέει. Για την ίδια, πηγή έμπνευσης από τη νεότερη Ελλάδα ήταν η Μελίνα Μερκούρη, που πίστευε στην ελευθερία αλλά είχε και αξίες και ο Ζακ Λανγκ και λέει εντυπωσιασμένη πόσο αυτή η φιλία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας προσέφερε στην οικοδόμηση της σύγχρονης Ευρώπης.