ΕΛΛΑΔΑ. Οινοτουρισμός, συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών, ανάπτυξη δραστηριοτήτων με εξαγωγική χροιά και στροφή στις λιανικές πωλήσεις για την εγχώρια αγορά (κυρίως μέσω των σούπερ μάρκετς), συνθέτουν την εικόνα του οινοποιητικού κλάδου, σήμερα. Η επενδυτική δραστηριότητα των οινοποιητικών εταιρειών του κλάδου σε συνδυασμό με τις δράσεις εκσυγχρονισμού των αμπελώνων από την πλευρά των παραγωγών μπορεί να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Η Τράπεζα Πειραιώς αντιλαμβάνεται τις ιδιαιτερότητες και τις μεταβαλλόμενες ανάγκες του κλάδου της οινοποιίας. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται δίπλα στους εμπλεκόμενους της εν λόγω παραγωγικής αλυσίδας, με πλήθος υπηρεσιών και εξειδικευμένων προϊόντων στήριξής της. Κλιμάκιο στελεχών της Διεύθυνσης Εμπορικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, αποτελούμενο από τους Αντώνη Κατραούρα, Γενικό Διευθυντή Εμπορικής Τραπεζικής, Σάββα Ελευθεριάδη, Διευθυντή Επιχειρηματικών Κέντρων Δυτικής & Νότιας Ελλάδας και Παύλο Πέππα, Διευθυντή Επιχειρηματικού Κέντρου Πελοποννήσου & Νήσων, επισκέφθηκε την Τρίτη 14.9.2021, οινοποιεία της Πελοποννήσου.

Η επιρροή της πανδημίας στον οινοποιητικό κλάδο και δη ο τρόπος διαχείρισής της βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων με τις οινοποιητικές επιχειρήσεις: «Cavino» στο Αίγιο, «Οινοποιείο Λαφαζάνης» και «Οινοποιία Κουτσοδήμου» στη Νεμέα, «Κτήμα Σκούρα» στο Άργος και «Κτήμα Τσέλεπου» στην Τεγέα Αρκαδίας. Εν μέσω της πανδημίας του τελευταίου ενάμισι έτους, οι επιχειρήσεις άντλησαν ρευστότητα μέσω προγραμμάτων των αντίστοιχων δημόσιων φορέων (επιστρεπτέα προκαταβολή, πρόγραμμα «Γέφυρα» κ.λπ.), αλλά μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) και του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΤΕΠΙΧ). Η Τράπεζα Πειραιώς αποτέλεσε βασικό πυλώνα αυτής της διαδικασίας, υποδεχόμενη τις περισσότερες αιτήσεις πιστοδότησης, χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις με τα προνόμια των εν λόγω προγραμμάτων, που αφορούν την παροχή εγγυοδοσίας και την επιδότηση επιτοκίου.

Δεν είναι μόνο η επίπτωση της πανδημίας που προκαλεί αλλαγές στην πολιτική των οινοποιητικών εταιρειών, αλλά και η κλιματική αλλαγή. Τα καιρικά φαινόμενα του Καλοκαιριού φαίνεται να προβληματίζουν έντονα τα στελέχη του κλάδου, καθώς είναι αντιμέτωποι από τη μια με μείωση των παραγόμενων ποσοτήτων και από την άλλη με αύξηση τιμών των σταφυλιών και των πρώτων υλών (όπως υλικά συσκευασίας). Η κατάσταση αυτή αποσταθεροποιεί μία ευαίσθητη ισορροπία και καθιστά αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε την ενίσχυση της ρευστότητας όλης της παραγωγικής αλυσίδας του κλάδου, από τον παραγωγό μέχρι το προϊόν να φθάσει στο ράφι όπου θα το αναζητήσει ο καταναλωτής.

Οι οινοποιητικές επιχειρήσεις φαίνεται να βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς προχωρούν στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, στο πλαίσιο του επικείμενου Αναπτυξιακού Νόμου, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επικεντρωμένες κυρίως στην ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, αλλά και του οινοτουρισμού.

Ο οινοτουρισμός εξελίσσεται σε δυναμικό κομμάτι της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Στις ΗΠΑ 27 εκατ. ταξιδιώτες και στην Ιταλία 5 εκατ. εντάσσουν στα ταξίδια τους και την επίσκεψη σε κάποιο οινοποιείο. Οι δρόμοι του κρασιού αρχίζουν δειλά δειλά να ανοίγονται και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στοχεύοντας σε μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία που εισφέρει στο Εθνικό Προϊόν της χώρας.

Η Τράπεζα Πειραιώς, κατέχοντας ηγετική θέση στον Τομέα της Αγροτοδιατροφής, αποδέχεται την πρόκληση και χρηματοδοτεί τα βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια των οινοποιητικών επιχειρήσεων, συνδράμοντας έτσι στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις