Αρχέλων: Τι κάνεις αν βρεις χελωνάκια στην παραλία, ξέρεις;
Οδηγίες προς… λουόμενους ή απλούς φυσιοδίφες περιπατητές παραλίας δίνει ο Σύλλογος “Αρχέλων”, σε περίπτωση που αυτοί συναντήσουν στο διάβα τους φωλιά χελώνας, μεγάλη χελώνα ή γλυκά μικρά χελωνάκια…
ΕΛΛΑΔΑ. Σκεφτείτε μικρά χελωνάκια, μήκους 4,6 εκ και βάρους 20 γραμμαρίων το καθένα, τα οποία μόλις βγήκαν από τη φωλιά τους. Έφτασαν στην επιφάνεια της φωλιάς τη νύχτα ή τα ξημερώματα, μετά από περίπου 2 μήνες επώασης. Η αντανάκλαση των άστρων και του φεγγαριού στο νερό ή η αντανάκλαση της αυγής θα έπρεπε να τα οδηγήσει στον προορισμό τους, τη θάλασσα.
Δυστυχώς στις περισσότερες παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα στην Ελλάδα πολλά χελωνάκια αποπροσανατολισμένα από ισχυρότερο φως που προέρχεται από τους δρόμους, τα εστιατόρια, τα μπαρ ή τα ξενοδοχεία, οδηγούνται στο θάνατο.
Αντί για τα κύματα της θάλασσας, συναντούν την άσφαλτο όπου πεθαίνουν κάτω από τους τροχούς των αυτοκινήτων ή πέφτουν μέσα σε σχάρες ή τα αναχώματα.
Μπορεί επίσης να μπλεχτούν σε θάμνους πίσω από την παραλία. Καθώς προσπαθούν να βρουν μάταια το δρόμο τους προς τη θάλασσα, χάνουν ζωτικό χρόνο και ενέργεια. Εκτεθειμένα στον λαμπερό ήλιο, θα πεθάνουν σε μερικές ώρες από αφυδάτωση.
Για να μετριάσουν αυτό το πρόβλημα, οι εθελοντές του Αρχέλων αναλαμβάνουν δράση λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η εκκόλαψη μιας φωλιάς.
Δημιουργούν σκίαση με φυσικό υλικό, συνήθως παλιές και νέες ψάθες παραλίας, έτσι ώστε τα τεχνητά φώτα να μη φέγγουν κοντά στη φωλιά. Η σκίαση φτιάχνει ένα μονοπάτι που οδηγεί στη θάλασσα, έτσι ώστε τα νεογέννητα να φτάνουν με ασφάλεια στο νερό.
Περισσότερες από τις μισές φωλιές Καρέττα στο Ρέθυμνο, τα Χανιά, τη Μεσσαρά, τον Λακωνικό και την Κορώνη προστατεύονται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ με σκίαση από τεχνητά φώτα κατά την περίοδο εκκόλαψης κάθε χρόνο.
Στον πυρήνα του βιοτόπου του Κυπαρισσιακού Κόλπου, σε σημεία όπου η σκίαση των φωλιών δεν είναι δυνατή, τα χελωνάκια μεταφέρονται με ειδική διαδικασία σε σκοτεινό σημείο της παραλίας για να μπουν μόνα τους στη θάλασσα.
Μόλις βρεθούν στο νερό, πολλά χελωνάκια θηρεύονται από θαλασσοπούλια και ψάρια. Λίγα επιβιώνουν μέχρι την αναπαραγωγική ηλικία τους, με εκτιμήσεις που κυμαίνονται από ένα στα 1.000 έως ένα στα 10.000.
Εάν συναντήσετε απροστάτευτη φωλιά που εκκολάπτεται ή χελωνάκια,
- επικοινωνήστε με τον Αρχέλων στο +30 6941 511 511 ή
- στείλτε email: recsue.archelon@gmail.com, για να λάβετε τις κατάλληλες / απαραίτητες οδηγίες για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε!
Πού είναι πια αυτοί οι εθελοντές του Αρχέλων;
Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, μπορείτε να βρείτε εθελοντές του Αρχέλων στις κύριες παραλίες ωοτοκίας στην Ελλάδα.
Ζάκυνθος: Τραπεζάκι ενημέρωσης στο Crystal Beach ( Καλαμάκι) και στα καραβάκια NEFIS & TUI –Σταθμός Ενημέρωσης στην πλατεία Σολωμού
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Σταθμός ενημέρωσης στην πλατεία στο Καλό Νερό
Λακωνικός Κόλπος: Σταθμός ενημέρωσης στην παραλία Μαυροβουνίου (μπροστά από τις επιχειρήσεις Ocean Pub & Camping Meltemi)
Ρέθυμνο: Σταθμός ενημέρωσης στο Ενετικό λιμάνι
Χανιά: Σταθμός ενημέρωσης στο λιμάνι της Παλιάς πόλης (απέναντι από το ΚΑΜ)
Κόλπος Μεσσαράς: Σταθμός ενημέρωσης στα Μάταλα (είσοδος του χωριού)
Οι θαλάσσιες χελώνες Καρέττα (Caretta caretta) αποτελούν προστατευόμενο είδος και αξιολογούνται από την IUCN ως Ευάλωτες σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ ο πληθυσμός τους στη Μεσόγειο ως Εξαρτώμενος από μέτρα προστασίας.
Ο Αρχέλων, είναι μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση που προστατεύει τις φωλιές θαλάσσιων χελωνών και ευαισθητοποιεί το κοινό από το 1984.
Παράλληλα λειτουργεί το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του Αρχέλων στη Γλυφάδα Αττικής, όπου περιθάλπονται τραυματισμένες και άρρωστες θαλάσσιες χελώνες από το 1994.
Τι να κάνεις;
Αν βρεις τραυματισμένη ή νεκρή θαλάσσια χελώνα ή φωλιά
Τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα
- Kαλούμε τον ΑΡΧΕΛΩΝ - Δίκτυο Διάσωσης στο 210 8944444 ή στο 6941511511
- Μεταφέρουμε τη χελώνα σε ΑΣΦΑΛΕΣ ΜΕΡΟΣ μακριά από κόσμο και θόρυβο. ΤΗ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΒΟΥΚΙ (ποτέ από τα πτερύγια ή το κεφάλι).
Αν είναι μεγάλο ζώο που θα μεταφερθεί από 2 άτομα τη σηκώνουμε πιάνοντας το καβούκι πίσω από τον αυχένα και πάνω από την ουρά.
Ακουμπάμε το ζώο προσεκτικά φροντίζοντας να μη διπλωθούν από κάτω τα πτερύγια του.
- Φροντίζουμε το ζώο να είναι σε ΠΡΟΦΥΛΑΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΩΡΟ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΕΡΑ. Τους θερινούς μήνες καλό είναι να σκεπάζεται ιδιαίτερα στα τραύματά του με ένα ΥΓΡΟ ΥΦΑΣΜΑ. Η θερμοκρασία του χώρου δεν πρέπει να πέσει κάτω από τους 15 βαθμούς C. Δεν είναι απαραίτητο, η χελώνα να μπει στο θαλασσινό νερό, ιδιαίτερα όταν είναι τραυματισμένη στο κεφάλι ή εξαντλημένη, τότε ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, ΕΠΕΙΔΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙ.
- Αν έχει μπλεχτεί σε δίχτυα ή πετονιά, τα αφαιρούμε πολύ προσεκτικά. Σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΜΕ ΑΓΚΙΣΤΡΙ Ή ΠΕΤΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ Ή ΤΗΝ ΟΥΡΑ.
- Ελέγχουμε όλα τα πτερύγια για τυχόν ΣΗΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ (tags) και σημειώνουμε τον αριθμό του, αν υπάρχει
- Κατεβάζουμε και συμπληρώνουμε το «Δελτίο Εκθαλάσσωσης» προσεκτικά για να βοηθήσουμε τόσο αυτήν όσο και όλες τις άλλες χελώνες, και το στέλνουμε στον ΑΡΧΕΛΩΝ με email: rescue@archelon.gr.
Νεκρή θαλάσσια χελώνα
- Εάν η χελώνα είναι νεκρή, πρέπει να μεταφερθεί στην ξηρά και να ειδοποιηθεί το τοπικό λιμεναρχείο (Δείτε το Ευρετήριο Λιμενικών Αρχών) και ο Αρχέλων - Δίκτυο Διάσωσης στο 210 8944444 ή στο 6941511511 - Προσοχή, είναι πιθανό η χελώνα να φαίνεται νεκρή αλλά απλώς να βρίσκεται σε λήθαργο, ιδιαίτερα τους κρύους μήνες
- Πρέπει να κληθεί ο νομοκτηνίατρος για να διαπιστωθεί ο θάνατος και η αιτία που τον προκάλεσε - Εάν δεν υπάρχει στην περιοχή, ειδοποιείται άλλος κτηνίατρος ή το λιμεναρχείο.
- Εάν βρεθεί σήμα πρέπει να αφαιρεθεί και να σταλεί στον Αρχέλων, Σολωμού 57, 104 32 Αθήνα, τηλ./φαξ: 210 5231342. Προσοχή, αυτό ισχύει μόνο για τα νεκρά ζώα
- Στείλετε μια φωτογραφία του ζώου και ιδιαίτερα των τραυμάτων του στον Αρχέλων με email: rescue@archelon.gr
- Κατεβάστε και συμπληρώστε το ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΘΑΛΑΣΣΩΣΗΣ στον ΑΡΧΕΛΩΝ με email:rescue@archelon.gr και τέλος,
- Ειδοποιήστε την ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ για τη νόμιμη υγειονομική ταφή
Αν βρεις φωλιά ή χελωνάκια γλυκά
- Επικοινώνησε με τον Αρχέλων στο τηλέφωνο 6941 511 511 ή στείλε email στο: rescue.archelon@gmail.com ώστε να λάβεις τις κατάλληλες / απαραίτητες οδηγίες για το πως μπορείς να βοηθήσεις!
- Η σποραδική εμφάνιση μεμονωμένων φωλιών θαλάσσιας χελώνας σε διάφορα σημεία της Ελλάδος είναι συνηθισμένη λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής της χώρας. Κάθε φωλιά μπορεί να είναι σημαντική για την μελλοντική επιβίωση των θαλάσσιων χελωνών στην κλιματική αλλαγή. Γι’ αυτό η πληροφορία που έχεις είναι πολύτιμη για τον Αρχέλων και κυρίως για την σωτηρία των θαλασσίων χελωνών.
Ίχνη και πιθανή φωλιά στην άμμο
- Αν στην παραλία δεν υπάρχουν ανθρώπινες δραστηριότητες που συνιστούν απειλές για την πιθανή φωλιά, δεν χρειάζεται να ληφθεί κάποιο μέτρο. Απλά αποφεύγουμε να τοποθετήσουμε ομπρέλα και ξαπλώστρα κοντά στο σημείο αυτό.
- Αν στην παραλία υπάρχουν ανθρώπινες δραστηριότητες που είναι απειλές για την πιθανή φωλιά (δηλαδή λειτουργούν μαγαζιά, υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες ) χρειάζεται η ενημέρωση της οικείας Λιμενικής αρχής πριν ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα προστασίας (π.χ. ενημέρωση ανθρώπων, περίφραξη χώρου πέριξ της πιθανής φωλιάς, απομάκρυνση ομπρέλας, σβήσιμο φώτων για τα χελωνάκια).
Χελωνάκια στην παραλία
Δεν πρέπει να αγγίζει ή να μεταφέρει κανείς τους νεοσσούς στη θάλασσα γιατί είναι απολύτως αναγκαίο για την επιβίωση τους να φτάσουν στη θάλασσα με τις δικές τους δυνάμεις. Αν δείτε χελωνάκια να βγαίνουν από φωλιά ημέρα, ανοίξτε ένα διάδρομο στην άμμο και προστατέψτε τα από τον ήλιο, σκιάζοντάς τα, μέχρι να μπουν στην θάλασσα! Και σ’ αυτή την περίπτωση χρειάζεται η ενημέρωση της οικείας Λιμενικής αρχής πριν ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα προστασίας (π.χ. ενημέρωση ανθρώπων, σκίαση χώρου πέριξ της φωλιάς, απομάκρυνση ομπρέλας, σβήσιμο φώτων για τα χελωνάκια).
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις