NASA: Παγετώνες χωρίς χιόνι το χειμώνα στο Όρος Έβερεστ
ΚΟΣΜΣΟΣ. Κάθε Ιανουάριο, τα Ιμαλάια καλύπτονται με φρέσκο χιόνι. Ωστόσο, το ασυνήθιστο λιώσιμο χιονιού τον χειμώνα των τελευταίων μηνών, έχει αφήσει αρκετούς παγετώνες και βουνά χωρίς νέα επίστρωση χιονιού.
Οι παρακάτω εικόνες ψευδοχρωμάτων δείχνουν τους παγετώνες Nanpa La και Nup La, περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του όρους Έβερεστ, τον χειμώνα στις 17 Ιανουαρίου 2021 (πρώτη εικόνα) και το φθινόπωρο στις 13 Οκτωβρίου 2020 (δεύτερη εικόνα). Οι εικόνες έχουν ληφθεί από το όργανο OLI (Operational Land Imager) του δορυφόρου Landsat 8 χρησιμοποιώντας τις μπάντες 7-5-4.
Σε αυτές τις εικόνες, οι συχνότητες στο φάσμα υπερύθρων βραχέων κυμάτων (SWIR) συνδυάζονται με συχνότητες στο ορατό φάσμα, για να διαφοροποιηθούν καλύτερα οι περιοχές που είναι χιόνι (φωτεινότερο μπλε), πάγος (σκούρο μπλε) και λιωμένο νερό (σκουρότερο μπλε). Οι βράχοι έχουν καφέ χρώμα, ενω η βλάστηση πράσινο. Οι μαύρες περιοχές είναι σκιές.
Από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021, η μέση γραμμή χιονιού - το όριο μεταξύ των χιονισμένων επιφανειών και του εδάφους - σε αυτούς τους παγετώνες αυξήθηκαν περίπου 100 μέτρα, υποδηλώνοντας σημαντική τήξη.
«Μια σημαντική περιοχή των παγετώνων τώρα πιθανότατα υφίσταται λιώσιμο όλο το χρόνο», δήλωσε ο Mauri Pelto, ειδικός στους παγετώνες στο Nichols College. «Τα προηγούμενα χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος της τήξης σταματούσε κατά τη διάρκεια του χειμώνα και η γραμμή χιονιού ήταν σταθερή, αλλά αυτό έχει παύσει να ισχύει».
Η εποχή τήξης στην περιοχή γύρω από το Όρος Έβερεστ συνήθως καλύπτει τη διάρκεια του καλοκαιριού (Απρίλιος έως Σεπτέμβριος). Τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο, οι ασυνήθιστα θερμές θερμοκρασίες έχουν παρατείνει την περίοδο τήξης κατά τέσσερις μήνες. Από τις 22 Ιανουαρίου 2021, οι μετεωρολογικοί σταθμοί στο Έβερεστ ανέφεραν μέγιστες θερμοκρασίες πάνω από τις θερμοκρασίες σχηματισμού πάγου για οκτώ ημέρες τον ίδιο μήνα. Στις 13 Ιανουαρίου, οι θερμοκρασίες κορυφώθηκαν στους 7 ° C .
«Βλέπουμε ουσιαστικά συνθήκες παρόμοιες με άνοιξη και καλοκαίρι στα μέσα του χειμώνα», δήλωσε ο Tom Matthews, επιστήμονας του κλίματος, στο Πανεπιστήμιο Loughborough (Ηνωμένο Βασίλειο) που βοηθά στη διαχείριση των μετεωρολογικών σταθμών στο Όρος Έβερεστ που τοποθετήθηκαν στα πλαίσια της αποστολής “Rolex National Geographic Expedition”. Αυτά τα γεγονότα, σύμφωνα με τον Matthews, σχετίζονται με ρεύματα θερμού αέρα που μεταφέρονται από τους δυτικούς ανέμους που επικρατούν.
Ο Matthews και οι συνάδελφοί του, παρατήρησαν επίσης λιγότερα χιόνια που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μουσώνων των τελευταίων ετών. Γενικά, στον θερινό μουσώνα αποδίδεται περίπου το 75% της ετήσιας συσσώρευσης χιονιού της περιοχής. Η ομάδα, ωστόσο, σημείωσε αύξηση των βροχοπτώσεων και της τήξης κατά τη διάρκεια των θερινών μουσώνων το 2019 και το 2020, η οποία μείωσε την ποσότητα του χιονιού κοντά στο Έβερεστ. Λόγω των λιγότερο από το κανονικό εποχιακών χιονοπτώσεων, οι θερμές θερμοκρασίες λιώνουν το χιόνι που συσσωρεύεται πριν από την εποχή των μουσώνων.