Κορονοϊός: Το πρώιμο σύμπτωμα που πρέπει να μας ανησυχήσει
Νέα έρευνα αποκαλύπτει την ενόχληση που εμφάνισαν αρκετοί ασθενείς πριν εκδηλωθούν τα κύρια συμπτώματα της Covid-19 όπως ο βήχας ή η ανοσμία
ΚΟΣΜΟΣ, Ένα ακόμη σύμπτωμα της λοίμωξης από SARS-CoV-2 ανέφεραν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin. Πέρα από τον πυρετό, το βήχα, την απώλεια γεύσης και οσμής, η πρόσφατη μελέτη προειδοποιεί πως ενοχλήσεις στα μάτια πιθανώς να μαρτυρούν μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο BMJ Open Ophthalmology, οι 83 ασθενείς με COVID-19 της μελέτης παρουσίασαν οφθαλμολογικά συμπτώματα όπως φωτοφοβία (18%), κνησμό των ματιών (17%) και οφθαλμικό άλγος (16%), με το 81% να αναφέρει την εμφάνισή τους δύο εβδομάδες πριν τα βασικά συμπτώματα της νόσου.
Επιπλέον, τα οφθαλμολογικά συμπτώματα ήταν πολύ συχνότερα κατά τη διάρκεια των κύριων συμπτωμάτων COVID-19 και όχι πριν, ενώ τέσσερις στους πέντε ασθενείς ανεξαρτήτως φύλου ανέφεραν διάρκεια μικρότερη των δύο εβδομάδων.
Τα συνήθη συμπτώματα περιελάμβαναν ξηρό βήχα (66%), πυρετό (76%), κόπωση (90%) και (70%) αγευσία/ανοσμία
Στόχος της ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής τη Δρ Shahina Pardhan, διευθύντρια της μονάδας οφθαλμολογικών ερευνών στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin, ήταν η προσθήκη νέων και πιο εξειδικευμένων στοιχείων για τη σχέση των οφθαλμολογικών συμπτωμάτων με τη νόσο του κορωνοϊού, όπως ποια είναι τα συχνότερα, πόσο διαρκούν και πότε εμφανίζονται σε σχέση με την κύρια συμπτωματολογία.Η περίπτωση μιας 65χρονης, στις αρχές της πανδημίας, με μόλυνση στα μάτια πριν την εκδήλωση των κύριων συμπτωμάτων, είχε οδηγήσει στη διαπίστωση πως ο SARS-CoV-2 πιθανώς προκαλεί επιπεφυκίτιδα, την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε εν τέλει στα λιγότερο συχνά συμπτώματα της COVID-19.
Επρόκειτο για μια γυναίκα από την Ουχάν της Κίνας που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία.
Η ομάδα από το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων Lazzaro Spallanzani που ανέλαβε την περίπτωση της γυναίκας, καθάριζε τα μάτια της λαμβάνοντας δείγματα οφθαλμικού υγρού καθημερινά. Το γενετικό υλικό (RNA) του SARS-CoV-2 εντοπίστηκε σε όλα τα δείγματα. Ο ιός παρέμεινε στα μάτια της ασθενούς για ακριβώς τρεις εβδομάδες, οπότε η γυναίκα έλαβε το εξιτήριο. Η επανεξέταση πέντε ημέρες αργότερα, έδειξε επανεμφάνιση του ιού, ο οποίος παρέμενε στα μάτια ακόμη και όταν το γενετικό υλικό του δεν εντοπιζόταν στα ρινικά επιχρίσματα. Η διαπίστωση των ειδικών ότι ο ιός εξακολουθούσε να παράγει αντίγραφα στο οφθαλμικό υγρό των ματιών της γυναίκας οδήγησε στα σχετικά συμπεράσματα.
«Ο όρος «επιπεφυκίτιδα» είναι πολύ ευρύς και πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή», εξηγεί η Δρ Pardhan, σχολιάζοντας τα αρχικά ευρήματα.
Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια, το σοβαρότερο οφθαλμολογικό σύμπτωμα που έδειξε η πρόσφατη έρευνα ήταν το οφθαλμικό άλγος, σε αντίθεση με άλλα συμπτώματα επιπεφυκίτιδας, όπως η βλέννη στα μάτια η ξηροφθαλμία που συνδέονται με βακτηριακή λοίμωξη, τα οποία δεν αναφέρθηκαν από τους ασθενείς.