‘Ενας «Αστέρας» που μεσουρανεί με ιστορία 90 χρόνων!
Η ιστορία και η επίδραση της ομάδας που είναι το καμάρι της Αρκαδίας
Γράφει ο Γιώργος Μητρόπουλος
ΤΡΙΠΟΛΗ. Αστέρας Τρίπολης: ένα όνομα με μακρά ιστορία. Η ομάδα με τα κίτρινα, μπλε και σήμα το αστέρι, συμπληρώνει 90 χρόνια παρουσίας στο αρκαδικό, ελληνικό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο. 90 χρόνια διαρκούς αγώνα, κατά την διάρκεια του οποίου το τοπικό αθλητικό σωματείο της Τριπολιτσάς της δεκαετίας του 1930, κατόρθωσε να αναδειχθεί σε επαγγελματικό ποδοσφαιρικό όμιλο.
Το «καμάρι του Μοριά» με την δράση επηρεάζει με διαφορετικούς τρόπους την Αρκαδία, προσδίδοντας μια προστιθέμενη αξία στην περιοχή αλλά και την Πελοπόννησο, μιας και είναι η μόνη ομάδα που αγωνίζεται στην Α’ Εθνική.
Η πορεία της ομάδας από το χθες, σήμερα και αύριο….
Χρονιά σταθμός του Αστέρα Τρίπολης είναι το 1931. Με έγκριση του Πρωτοδικείου Τρίπολης (υπ’αριθμ 312/1931), ο Αστέρας επίσημα ξεκίνησε να γράφει την δική του πορεία στο αρκαδικό ποδόσφαιρο.
Μετά από λίγο καιρό, άγνωστο για ποιους λόγους, ο Αστέρας αδρανοποιήθηκε, ενώ το 1932 έχουμε την προσωρινή διάλυση όλων των ποδοσφαιρικών ομάδων της Τρίπολης.
Εκείνη την εποχή είχε έρθει στην πόλη ο Μηνάς Τσαβδάρης, ο οποίος ίδρυσε ποδοσφαιρική ομάδα και της έδωσε το όνομα «Κεραμεικός» με ασπρόμαυρα χρώματα, επηρεασμένος από την περιοχή του Κεραμεικού που ζούσε.
Ο «Κεραμεικός» δεν επισημοποιήθηκε ποτέ και το 1938, ο Μηνάς Τσαβδάρης παίρνει το καταστατικό του ανενεργού τότε «Αστέρα», εντάσσει τους παίκτες του Κεραμεικού και με αυτό τον τρόπο γίνεται η επανασύσταση του «Αστέρα».
Το 1939 ιδρύθηκε η ΕΠΟΤ, ο «Αστέρας» παίρνει μέρος στο πρωτάθλημα της περιόδου 1939-1940, όπου αντίπαλοί του ήταν ο Άρης Τρίπολης, η ΑΕΚ Τρίπολης και η Ολυμπιάδα Τρίπολης.
Μετά την λήξη του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, ο «Αστέρας» επανιδρύεται με το όνομα «Νέος Αστέρας». Στην δεκαετία του ’50, αρχίζει να συμμετέχει στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Αρκαδίας, όπου κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του από το 1957 και έπειτα, κατακτώντας τον τίτλο του πρωταθλητή πέντε συνεχόμενες χρονιές (1957-1962).
Το καλοκαίρι του 1963, ο «Αστέρας» συγχωνεύθηκε με τον «Άρη – Ατρόμητο», που είχαν συγχωνευτεί μεταξύ τους έναν χρόνο νωρίτερα. Έτσι, δημιουργήθηκε ο «Αθλητικός Όμιλος Τριπόλεως». Ο Όμιλος στηρίχθηκε έγινε πάνω στο καταστατικό του Αστέρα. Παρέμεινε στα αθλητικά δρώμενα μέχρι το 1968, αφού διαλύθηκε με την υπ’ αριθμ. 345 απόφαση του Πρωτοδικείου Τριπόλεως, μετά την απόφαση του τότε Γ.Γ. Αθλητισμού Κώστα Ασλανίδη, όταν συγχωνεύθηκε μαζί με τον «Αρκαδικό», στον «Παναρκαδικό».
Η νεότερη ιστορία του Αστέρα, όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, ξεκινάει το 1978 και αναγνωρίζεται από την υπ’ αριθμ. 368 απόφαση του Πρωτοδικείου Τριπόλεως και έκτοτε αγωνίζεται με επιτυχία.
Σημείο σταθμός είναι η άνοδος στην Α’ Εθνική (2007) και ο αθλητισμός στην Ευρώπη . Μέσα από την Super League και την Europa League, ο «Αστέρας Τρίπολης» αγωνίστηκε με κορυφαίες ομάδες των δύο ομίλων, αποδεικνύοντας τη δυνατότητά του να συναγωνιστεί επάξια τους μεγάλους συλλόγους και να εδραιωθεί στο χώρο του αθλητικού πρωταθλητισμού.
Κατά την διάρκεια αυτής, υπήρξαν πολλά εμπόδια. Ένα από αυτά ήταν και η λειτουργία της ομάδας ως επαγγελματικό όμιλος. Σε αυτή τη προσπάθεια σημαντική ήταν η συμβολή των Γιάννη Καϋμενάκη και Δήμητρη Μπάκου, η δράση των οποίων έχει άμεση σχέση με την ανοδική πορεία της ομάδας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δημήτρης Μποροβήλος (Πρόεδρος του ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης) :
«Στην ουσία δημιούργησαν μια ομάδα. Την «γέννησαν», την μεγάλωσαν, την ψήλωσαν και εκείνοι την έκαναν να σπάει το ένα ταβάνι μετά το άλλο. Έπρεπε, λοιπόν, όταν ήρθαν στον σύλλογο, να τα δημιουργήσουν όλα από την αρχή. Σε όλα τα επίπεδα. Και όχι μόνο το έκαναν, αλλά έφτασαν τον ΑΣΤΕΡΑ στο σημείο να μεγαλουργεί».
Το καμάρι της Αρκαδίας
Από τις ατελείωτες συζητήσεις οπαδών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα δεκάδες δημοσιεύματα στις τοπικές εφημερίδες έως την παρουσία των πολιτών στις κερκίδες του «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» είναι αντιληπτό το γεγονός ότι ο Αστέρας Τρίπολης αποτελεί ιδιαίτερο σημείο αναφοράς για δεκάδες πολίτες τις Αρκαδίας.
Η ομάδα του Αστέρα Τρίπολης, έχει καταφέρει να προσφέρει ένα νέο αφήγημα της Αρκαδίας, ενώ την ίδια στιγμή έχει καταφέρει να φέρει πιο κοντά τους Αρκάδες που ζουν εντός και εκτός Ελλάδας.
«Οι ευρωπαϊκοί αγώνες, με την παρουσία και το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων, ήταν για εμάς μία απόδειξη των όσων προσφέρει ο «Αστέρας» στην Αρκαδία και πώς έχει καταφέρει να ενώσει τον τόπο του», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΠΑΕ, προσθέτοντας : «Αποκορύφωμα βέβαια την παρουσία 15.000 ανθρώπων στο ΟΑΚΑ για τον τελικό Κυπέλλου το 2013. Μια στιγμή χαραγμένη στη συνείδηση όλων των Αρκάδων» όπως τονίζει ο Πρόεδρος του «Αστέρα». «Είναι το σημείο συζήτησης στα καφενεία στα τοπικά μέσα ενημέρωσης καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
«Στα πλαίσια αναθέρμανσης των σχέσεων της σύνδεσης της ομάδας με τους πολίτες κινείται και η στρατηγική επικοινωνίας που ακολουθεί η ομάδα. H αλλαγή εμφάνισης και λογοτύπου για την νέα αγωνιστική χρονιά, έχει ως στόχο αναθέρμανση αυτής της σχέσης, μέσα από τη σύνδεση της ιδιαίτερης ιστορίας του τόπου με το σύλλογο», τονίζει ο Αντιπρόεδρος και Οικονομικός Διευθυντής της ΠΑΕ, Δημήτρη Κεννές.
Συμμετοχή των Τριπολιτών σε κάθε επίπεδο και θέση.
Η συμμετοχή των Τριπολιτών στον Αστέρα Τρίπολης είναι εμφανής μέσα από διαφορετικά επίπεδα και θέσεις. «Οι Τριπολίτες σέβονται, τιμούν και στηρίζουν την ομάδα της πόλης τους», παραθέτει ο κ. Μποροβήλος.
«Αυτό είναι κατανοητό και από την αγορά εισιτηρίων διαρκείας. Κάθε χρόνο, πωλούνται κατά μέσο όρο 1200-1500 εισιτήρια διαρκείας, αριθμός ικανοποιητικός για μια τοπική ομάδα 35.000 κατοίκων», αναφέρει ο αντιπρόεδρος κ. Κενές, τονίζοντας ότι στόχος στο άμεσο μέλλον είναι η αύξηση των πωλήσεων, κάτι το οποίο προς το παρόν έχει «φρενάρει» λόγω της πανδημίας:
«Στόχος είναι στο μέλλον αυτός ο αριθμός να ξεπεράσει τις 2.000. Σε αυτό θα βοηθήσει μια ανακατασκευή του γηπέδου μας με ανακατασκευή της Θύρας 3 σε όλο της το μήκος ώστε να πληροί και τα πλέον απαιτητικά γηπεδικα πρωτόκολλα των συνομοσπονδιών, αλλά και στέγαστρα στις Θύρες 1 και 4 αντίστοιχα, η οποία είναι σε προχωρημένες συζητήσεις. Βελτιώνοντας αυτό το κομμάτι και την παροχή υπηρεσιών στον φίλαθλό μας ευελπιστούμε να φτάσουμε σε μέσους όρους εισιτηριων διπλάσιων των τωρινών. Δυστυχώς, αυτή την στιγμή η απόδοση στον προϋπολογισμό της ΠΑΕ ως έσοδο από τα εισιτήρια είναι ελάχιστη. Φέτος ειδικά που η πανδημία έχει επηρεάσει 100% αυτόν τον τομέα, αφού δεν υπάρχουν θεατές στο γήπεδο».
Μέσα από τον Αστέρα Τρίπολης, νέα παιδιά έχουν την ευκαιρία γίνουν αθλητές, μιας και ολοένα και περισσότεροι γονείς από όλη την Αρκαδία και όχι μόνο εμπιστεύονται την Ακαδημία του Αστέρα: «Ο ΑΣΤΕΡΑΣ οδήγησε πολλά παιδιά στο ποδόσφαιρο. Και αυτό είναι σπουδαίο κέρδος. Μεγαλύτερο και από τις αγωνιστικές επιτυχίες», επισημαίνει ο κ. Μποροβήλος.
Η ομάδα μέσα από την ακαδημία της έχει ενεργό παρουσία στις κατηγορίες Κ19, Κ18 και Κ15 της Super League. Με πυξίδα το όραμα της κεντρικής διοίκησης και πίστη στο ιδεώδες του «ευ αγωνίζεσθαι» ανεβάζει τον πήχη του ελληνικού ποδοσφαίρου, μέσα από την παραγωγή νέων ταλέντων.
Όπως πολύ καλύτερα τονίζει ο Διευθυντής Ακαδημιών, Χρήστος Νικολάου «Αν με ρωτάτε για επιτυχίες, αυτή η ερώτηση παίρνει διάφορες διαστάσεις. Όταν έρχεται η ώρα να διακόψουμε την συνεργασία μας με ένα παιδί και σου λένε οι γονείς «ευχαριστούμε για ό,τι κάνατε για το παιδί μας, θα είστε πάντα η οικογένεια μας», αυτό ναι είναι μεγάλη επιτυχία.»
Αστέρας Τρίπολης: Αντίκτυπος σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Ο Αστέρας Τρίπολης έχει πολυεπίπεδη δράση, η οποία είναι εμφανής στο ευρύτερο κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό περίοδο της περιοχής. «Στην ουσία, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο» όπως τονίζει ο Πρόεδρος της ΠΑΕ, οι επιπτώσεις του οποίου έχουν θετικό πρόσημο για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.
Η άνοδος στην Α’ Εθνική, είχε ως αποτέλεσμα την εξέλιξη της ομάδας σε σοβαρή «βιομηχανία» του τόπου. Έδωσε νέες οικονομικές προοπτικές σε έναν «γηρασμένο» τόπο, προσφέροντας εργασία σε μεγάλο αριθμό κατοίκων της περιοχής.
Η συνεργασία της ομάδας με δεκάδες τοπικές επιχειρήσεις καθώς και η αύξηση της επισκεψιμότητας στη περιοχή δημιουργούν νέες προοπτικές για το τουρισμό και αυτό που κανείς θα μπορούσε να αποκαλέσει προϊόν Αρκαδία.
Όπως τονίζει ο δήμαρχος Αρκαδίας κ. Τζιούμης ο αθλητικός σύλλογος του Αστέρα έχει δημιουργήσει ένα μεγάλος κύκλος δραστηριοτήτων, οι οποίες τονώνουν την τοπική οικονομία, δίνοντας παράλληλα προστιθέμενη αξία στην προβολή της περιοχής. «Ο Αστέρας Τρίπολης έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη ομάδα της πόλης. Τα τελευταία 20 σχεδόν χρόνια η ομάδα έχει διαγράψει μια εκπληκτική πορεία, προσδίδοντας μια προστιθέμενη αξία στην Αρκαδία και Πελοπόννησο».
Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί και από μαρτυρίες του Προέδρου του Επιμελητηρίου Τρίπολης, Γιάννη Τρουπή, καθώς και τον Πρόεδρο των Ράδιο Ταξί Τρίπολης, Πέτρο Καραλή, μέσα από αντίστοιχες δηλώσεις :
«Η ομάδα του Αστέρα έκανε να ακουστεί και πάλι το όνομα «Τρίπολη» και «Αρκαδία» σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Με την παρουσία του στη Super League και στο Europa League επισκέφτηκαν την Τρίπολη άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό και η περιοχή μας προβλήθηκε και προβάλλεται σε όλη την Ευρώπη». (Γιάννης Τρουπής)
«Η δραστηριότητα του Αστέρα Τρίπολης είναι από τις ελάχιστες βιώσιμες πηγές εσόδων στη πόλη. Αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς και από την μεταφορά προσώπων, παικτών και φιλάθλων προς το γήπεδο». (Πέτρος Καραλής)
«Το όνομα «Αρκαδία» αποτελεί ένα ισχυρό brand name λόγω της ιστορίας της περιοχής και ο Αστέρας ενισχύει αυτό το brand name με κάθε του εμφάνιση. Πιστεύω ότι αν ρωτήσετε ανά την Ελλάδα τι έρχεται στο μυαλό των ανθρώπων όταν ακούνε την λέξη «Τρίπολη», η συντριπτική πλειοψηφία θα απαντήσει «Αστέρας» και «Κολοκοτρώνης»! (Κώστας Τζιούμης, δήμαρχος πόλης)
«Η πλειοψηφία των επισκεπτών που καταφθάνουν στην πόλη είναι ημερήσιοι επισκέπτες», τονίζει με τη σειρά του ο Κώστας Μαρινάκης, υπεύθυνος ξενοδόχων Αρκαδίας. «Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι περισσότερες ομάδες της πρώτης εθνικής έχουν έδρα τους την περιφέρεια της Αττικής, η οποία βρίσκεται κοντά στην Αρκαδία. Αυτή η δραστηριότητα δημιουργεί ένα σημαντικό κύκλο οικονομικών δραστηριοτήτων για την περιοχή».
Τα Κύθηρα στον κατάλογο των ευρωπαϊκών μνημείων που κινδυνεύουν
Επιχείρηση «Ελευθερία» στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο - Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός!
Η Πελοπόννησος μετράει κρούσματα
«Αρνούμαστε να μείνουμε απλοί θεατές στην τραγωδία που έρχεται!»