ΕΛΛΑΔΑ. Η 74χρονη Ε.Κ είχε καταδικαστεί αρχικά σε 8 χρόνια κάθειρξη για εμπόριο ναρκωτικών, είχε εκτίσει πέντε χρόνια και τώρα στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου ζητώντας αποζημίωση επειδή η ποινή της στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων μειώθηκε σε 18 μήνες φυλάκιση και ως εκ τούτου είχε μείνει στη φυλακή περισσότερο από την ποινή που τελικά της επιβλήθηκε.

Ο δικηγόρος της, Στάθης Μητσοκάλης, καταθέτει και αίτηση αναίρεσης στο Εφετείο, επιδιώκοντας την πλήρη αθώωση της 74χρονης, ανοίγοντας το δρόμο για την διεκδίκηση ακόμα μεγαλύτερης αποζημίωσης από το Ελληνικό Δημόσιο, το ύψος της οποίας μπορεί να φτάσει έως και τις 100.000 ευρώ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ η συγκεκριμένη γυναίκα έχει συλληφθεί πάνω από 15 φορές τα τελευταία 20 χρόνια για σοβαρά αδικήματα, γεμίζοντας ποινικό μητρώο τεσσάρων σελίδων με κατηγορίες όπως, εμπόριο ναρκωτικών ακόμα και με την επιβαρυντική περίσταση της χρήσης ανηλίκου, για εισαγωγή ναρκωτικών σε σωφρονιστικό κατάστημα αλλά και για διακεκριμένες κλοπές, πέτυχε να αφεθεί ελεύθερη και ζητά τώρα την αθώωση της.

Σύμφωνα με την κατάθεση μάρτυρα, η 74χρονη τότε γυναίκα πουλούσε το εμπόρευμα της (φιξάκια ηρωϊνης) στις λαϊκές αγορές, όπου εργαζόταν μαζί με τον σύζυγο της και το εγγόνι της. Σύμφωνα με άλλο μάρτυρα της υπόθεσης, η γιαγιά από τα Άνω Λιόσια είχε στήσει και δεύτερο παράρτημα μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο αστυνομικός που έλαβε την κατάθεση του βασικού μάρτυρα: «Του είπα αν γνωρίζει ονομαστικά τα άτομα από τα οποία ψωνίζει. Μου λέει δεν γνωρίζω τα ονόματα αλλά γνωρίζω τα σπίτια. Είχε δώσει 20 ευρώ για το φιξάκι. Μας υπέδειξε την οικία της 1ης κατηγορούμενης όπου μένει μαζί με τον σύζυγο της. Τον ρώτησα πως γίνεται η συναλλαγή, μου λέει ότι βρίσκεται εκτός οικείας ο Παναγιώτης και τον οδηγεί στην οικεία. Τα έχει μέσα στα στήθη της και στη μέση είχε το τσαντάκι με τα χρήματα».

Μέσα στα στήθη της έκρυβε την ηρωίνη η 64χρονη, αναφέρει στην κατάθεση του ο ένας εκ των δυο αστυνομικών που την συνέλαβε

Οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη της 74χρονης και κατά την απολογία της, αρνήθηκε ότι έχει με το εμπόριο ναρκωτικών. Είπε ότι είναι τοξικομανής και πως έχει άλλα τρία εγγόνια τοξικομανείς, αποκαλύπτοντας δε ότι λαμβάνει τρεις συντάξεις, μια σύνταξη πολύτεκνου, την σύνταξη του συζύγου της που ήταν 30 χρόνια καθαριστής στο δήμο Άνω Λιοσίων καθώς και αναπηρική σύνταξη. «Τα εγγόνια μου παίρνουν σύνταξη πολυτέκνων από τη μητέρα τους που πέθανε και δουλεύω και στη λαϊκή», συμπλήρωσε, χωρίς όμως να πείσει το δικαστήριο που την καταδίκασε αρχικά όπως αναφέρουμε πιο πάνω σε 8 χρόνια κάθειρξη, για να εκτίσει τελικά τα 5 και στη συνέχεια να μειωθεί η ποινή της στους 18 μήνες φυλάκιση.

Ο συνήγορος της, Στάθης Μητσοκάλης, λέει στο protothema.gr ότι «από τη στιγμή που ήδη, από το Εφετείο, έχει κριθεί ότι αδίκως παρέμεινε τόσα χρόνια στη φυλακή, έχει δικαίωμα να αναζητήσει και την αποζημίωση που δικαιούται για τον παραπάνω χρόνο που κρατήθηκε, πέραν της ποινής που τελικά της επιβλήθηκε. Μια αποζημίωση που μπορεί να φτάσει και τις 100.000 ευρώ. Αυτή θα είναι η ελάχιστη αλλά όχι αρκετή ικανοποίηση της, εκτός κι αν υπάρχει κάποιος που θα ένοιωθε καλά αν είχε μείνει άδικα τρία χρόνια στη φυλακή».

Φωτογραφία αρχείου