Αθωώθηκε κατηγορούμενος για τη φωτιά στην Αρεόπολη το 2007
Αθώο, με ομόφωνη απόφαση, έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας τον 69χρονο Ευστράτιο Κουναδέα από το Οίτυλο Λακωνίας, ο οποίος κατηγορούνταν για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Αρεόπολη Λακωνίας στις 24 Αυγούστου 2007 και είχε ως αποτέλεσα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθερία» της Μεσσηνίας, σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, από την ακροαματική διαδικασία προέκυψαν αμφιβολίες για το αν ο κατηγορούμενος ήταν αυτός που έβαλε τη φωτιά, με αποτέλεσμα την απαλλαγή του.
Νωρίτερα ο εισαγγελέας Δημήτρης Σταύρου είχε προτείνει την απαλλαγή του κατηγορουμένου γιατί όπως είπε δεν προέκυψε απόλυτη απόδειξη για την ενοχή του. Ο εισαγγελέας ξεκίνησε την αγόρευσή του επισημαίνοντας πως το παραπεμπτικό βούλευμα παρουσίαζε έλλειμμα εμπεριστατωμένης αιτιολογίας και «έλλειψη κινήτρου ως προς τον κατηγορούμενο». Τόνισε ότι η δικογραφία επικεντρώθηκε σε ένα μάρτυρα -τον αγροφύλακα, που κατέθεσε ότι είδε τον κατηγορούμενο κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς-, ο οποίος αποδείχθηκε ότι είναι αναξιόπιστος.
Επίσης, ο κ. Σταύρου σημείωσε ότι η υπόθεση δεν εξαντλήθηκε τόσο προανακριτικά όσο και ανακριτικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει περιορισμένο αποδεικτικό υλικό για να καταδικαστεί ο κατηγορούμενος. Αναφορικά με τους αναπτήρες ζίπο που βρέθηκαν στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου του κατηγορουμένου, υπογράμμισε πως ναι μεν είναι επιβαρυντικό στοιχείο, αλλά όπως υπενθύμισε ο κατηγορούμενος τους είχε στο αυτοκίνητο όταν πήγε να καταθέσει στην Πυροσβεστική Αρεόπολης.
Σε άλλο σημείο της αγόρευσής του ο εισαγγελέας τόνισε επίσης ότι δεν μπορούν να σταθούν λογικά τα σενάρια που ακούστηκαν στη δίκη και υπαινίχθηκαν ότι ο κατηγορούμενος εξυπηρετούσε κομματικά συμφέροντα ή έβαλε τη φωτιά για να εκδικηθεί για το θάνατο του ανιψιού του σε τροχαίο ή ότι το έκανε επειδή θα είχε ωφέλεια ένας ανιψιός του που εκείνη την περίοδο ήταν αντιδήμαρχος και ήθελε να κατασκευαστεί μονάδα λυματολάσπης στην περιοχή.
Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Γιάννης Λέκκας, Δήμητρα Πουλικόγιαννη και Χρήστος Σαμοθράκης επικεντρώθηκαν στις αγορεύσεις τους στην απώλεια των έξι ανθρώπινων ζωών. Ο συνήγορος υπεράσπισης Δημήτρης Τσοβόλας είπε στην αγόρευσή του ότι το κατηγορητήριο ήταν κατασκευασμένο και ο αγροφύλακας ο οποίος ήταν ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, χρησιμοποιήθηκε από κομματικά στελέχη της τότε κυβέρνησης. Ο έτερος συνήγορος υπεράσπισης Δημήτρης Πέτρου εστίασε την αγόρευσή του στα κενά της δικογραφίας.