Γράφει η Δρ. Μεταξία Παπαποστόλου, Φιλόλογος- Εκπαιδευτικός

Κυκλοφόρησε τη χρονιά που μας πέρασε ένα αξιόλογο βιβλίο, συμβολή στη γνώση της τοπικής μας ιστορίας. Πρόκειται για τη συγγραφή των Αρ. Θεοδώρου Ι. Κατσουλάκου και Παναγιώτη Χ. Στούμπου: ¨Η Κουμουστά της Λακεδαίμονος¨ από τις εκδόσεις ΙΔΙΟΜΟΡΦή.

Στις 450 σελίδες του ξεδιπλώνεται με επιστημονικό και αριστουργηματικό αφηγηματικό τρόπο όλη η ιστορία της Κουμουστά από τα αρχαία χρόνια έως τη νεότερη εποχή, την Τουρκοκρατία, τα χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα και στη συνέχεια του ελεύθερου βίου.

Παράλληλα γίνεται εκτενής αναφορά στον τόπο και στις δραστηριότητες των κατοίκων του. Όλη τη θρησκευτική ,κοινωνική και πνευματική ζωή ζωντανεύουν οι συγγραφείς αξιοποιώντας κάθε γραπτή και προφορική μαρτυρία. Οι οικογένειες, η κοινοτική διοίκηση, η πληθυσμιακή εξέλιξη, οι ασχολίες, οι γιορτές αλλά και τα τραγούδια, οι θρύλοι και οι παραδόσεις, οποιοδήποτε στοιχείο της ζωής των ανθρώπων αυτού του τόπου καταγράφεται και αναλύεται ακόμα και τα ιδιαίτερα στοιχεία ( ιδιωματισμοί ) του λόγου τους. Όλα δίνονται αρμονικά και ξετυλίγονται με δεξιοτεχνία.

Η εξαντλητική έρευνα και μελέτη των πηγών, γεγονός που απαιτεί πολύ κόπο για πολλά χρόνια αλλά κυρίως η αγάπη των συγγραφέων για την ιδιαίτερη πατρίδα τους μας χάρισαν αυτό το έργο, που συνδυάζει την ιστορική γνώση αλλά και την αφηγηματική ικανότητα, γιατί έχοντας το χάρισμα, το ταλέντο του λόγου αν και κείμενο ιστορικό μας συναρπάζει.

Αποτελεί, λοιπόν, για τον αναγνώστη η συνθετική αυτή εργασία ένα πολυθεματικό ¨κλειδί¨ , ένα εργαλείο γνωριμίας με τον τόπο, εύγλωττο με την πληρότητα της αφήγησης και του σχολιασμού. Τα πολύτιμα αρχειακά δεδομένα συνθέτουν ένα πυκνό πληροφοριακό υλικό που συμπληρώνουν τα πορίσματα της επίσημης ιστοριογραφίας. Είναι επομένως ένα έργο ολοκληρωμένο, ένα ¨ έργο ζωής¨ που από τις σελίδες του αναβλύζει η αγάπη των δημιουργών του για την πατρίδα τους αλλά συγχρόνως και η γνώση τους για όλες τις πτυχές της ιστορίας και πολιτισμού της. Η σε βάθος γνώση τους για τον τόπο τους φαίνεται και από τις πολλαπλές και διαφορετικές προσεγγίσεις καθώς και από την πλούσια βιβλιογραφία που παραθέτουν.

Ο Παναγιώτης Στούμπος, η ψυχή της Κουμουστά, έφυγε πρόωρα από τη ζωή άφησε όμως με τη συμβολή του σε αυτό το έργο ως παρακαταθήκη όλη του την αγάπη για την Κουμουστά.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ξηροκαμπίου που στήριξε την έκδοση αυτού του έργου καθώς και στις εκδόσεις ΙΔΙΟΜΟΡΦή για την επιμέλεια του καλαίσθητου αυτού τόμου. Εύχομαι τέλος στον κύριο Θεόδωρο Κατσουλάκο να είναι πάντα καλά, δραστήριος, πολυγραφότατος και δημιουργικός, να συνεχίσει να ερευνά και να μας χαρίζει τις πολύτιμες γνώσεις του για την ιστορία του τόπου μας.

Τους ευχαριστούμε όλους θερμά.