Η προϊσταμένη του Γραφείου Διεθνών και Κοινοτικών Θεμάτων της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης είναι μια γυναίκα που δηλώνει με πάθος Ελληνίδα και ονειρεύεται να δει την Ελλάδα «Δανία της Μεσογείου». Ακούει στο όνομα Ελένη Μαρτσούκου και έλκει την καταγωγή της από το Αστέρι Λακωνίας και, όπως δηλώνει, «ασκώ το εκλογικό μου δικαίωμα στον δήμο Ευρώτα!».

Η Λάκαινα δικηγορίνα όχι μόνον είπε «ή ταν ή επί τας» στις συνεργάτισσές της αλλά, όπως είπε μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής», «οι τρεις μας, εγώ, η κυρία Καρπουζοπούλου και η κυρία Δακανάλη, γίναμε μία γροθιά για να μην αφήσουμε καμία από τις 267 υποθέσεις που επρόκειτο να έχουν κυρώσεις από την Ε.Ε. στην τύχη της. Να σημειώσω ότι για τις 117 υποθέσεις από αυτές που αντιμετώπισε επιτυχώς το γραφείο μας η Ελλάδα κινδύνευε με πρόστιμα που κυμαίνονταν από 26 έως 550 εκατομμύρια ευρώ! Οι 99 όμως ευτυχώς αρχειοθετήθηκαν!».

Το Γραφείο Διεθνών και Κοινοτικών Θεμάτων άρχισε να λειτουργεί το 2010 και, όπως μας εξηγεί η κυρία Μαρτσούκου, ως σκοπό του έχει να «παρακολουθεί και να ενημερώνει για το νομοθετικό έργο των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ιδίως παρακολουθεί:

α) τις διαδικασίες ενσωμάτωσης του παράγωγου κοινοτικού δικαίου στην ελληνική έννομη τάξη και υποστηρίζει τα αρμόδια υπουργεία στο έργο αυτό και

β) την εξέλιξη των διαδικασιών ενώπιον των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά τις παραβιάσεις από τη χώρα μας του κοινοτικού δικαίου».

Μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να μας σώσει κυριολεκτικά από τα πρόστιμα και να φέρει την Ελλάδα στα πρώτα θρανία, δηλαδή, στην 8η θέση και με έλλειμμα ενσωμάτωσης 0,5%, αφού, όταν ανέλαβε προϊσταμένη του νεοσύστατου τότε Γραφείου Διεθνών και Κοινοτικών Θεμάτων της Γενικής Γραμματείας της

Κυβέρνησης η κυρία Μαρτσούκου, η χώρα μας βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις των 27 μελών της Ε.Ε. όσον αφορά το έλλειμμα ενσωμάτωσης (2,4%) ευρωπαϊκού δικαίου.

Η κυρία Μαρτσούκου για την προσφορά της, η οποία «υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια της άσκησης των υπηρεσιακών καθηκόντων της και καταδεικνύει τη διαρκή έφεση και επιθυμία της για προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος» κατά τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Δ. Μπαλτάκο, έλαβε την περασμένη Τρίτη έπαινο από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Δουλέψαμε ως ομάδα»

Ομως, η ίδια διακρίνεται από μετριοφροσύνη και μας ξεκαθαρίζει ότι «είναι καθαρά θέμα συγκυρίας που μιλάτε μαζί μου. Λειτουργήσαμε σαν πυροσβέστες. Ηταν μια ομαδική προσπάθεια όλο αυτό και είναι κάτι που δεν θα κουραστώ να το τονίζω. Δουλέψαμε ως ομάδα όλοι εδώ και έτσι τα καταφέραμε. Στηριχθήκαμε και βοηθηθήκαμε πάρα πολύ από πάρα πολλούς ανθρώπους μέσα στη δημόσια διοίκηση. Εγώ προσωπικά δεν θεωρώ ότι έκανα τίποτα περισσότερο από το καθήκον μου. Δεν ήμουν μόνη! Ευτυχώς για μας, ο προϊστάμενός μας, ο κ. Μπαλτάκος, αμέσως κατάλαβε τη σημασία αυτού του γραφείου για την πορεία της χώρας και με βάση τις μέχρι τώρα επιδόσεις του πρότεινε στον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά να μας απονεμηθεί αυτός ο έπαινος, προκειμένου και εμείς να έχουμε ένα κίνητρο να συνεχίσουμε, που θα το είχαμε ούτως ή άλλως, αλλά και για όλη τη δημόσια διοίκηση, προκειμένου να μην αποθαρρύνεται και να συνεχίζει να πασχίζει για το δημόσιο καλό».

«Δεν έκανα τίποτα σπουδαίο, εργάστηκα μεθοδικά»

Η Ελένη Μαρτσούκου είναι μια νομικός με πάθος για τη δουλειά της, με θέληση και πείσμα. Είναι απόφοιτος της Νομικής Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές σε Γερμανία και Αμερική.

Εχει εργαστεί στο παρελθόν ως δικηγόρος, ενώ πριν αναλάβει τη σημερινή της θέση υπήρξε μέλος του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού της Νομικής Σχολής του Yale.

«Ηρθα πίσω από την Αμερική με την ελπίδα ότι θα οικοδομήσουμε την Ελλάδα του 21ου, τη “Δανία της Μεσογείου”. Πιστεύω ότι ακόμη μπορούμε να το κάνουμε. Αυτό είναι το όραμά μου, αυτός είναι ο στόχος μου!» λέει γεμάτη βεβαιότητα για την ίδια και τον χώρο της.

Οταν τη ρωτήσαμε αν ο χώρος του Δημοσίου είναι αρκετός για ανθρώπους σαν εκείνη, η κ. Μαρτσούκου ήταν σχεδόν απόλυτη: «Στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης δουλεύουν σε αυτόν τον τομέα δεκαοκτώ άτομα. Κανείς, για παράδειγμα, από τους Βούλγαρους συναδέλφους που μας είχαν επισκεφθεί δεν πίστευε ότι τρία άτομα έκαναν τόση δουλειά. Και δεν το λέω αυτό για να ευλογήσω αυτά που κάναμε εμείς. Μέχρι τώρα, είχαμε συνηθίσει να τα αφήνουμε όλα για αργότερα. Επειτα, πηγαίναμε παρακαλώντας να μας λυπηθούν και φθάσαμε έως εδώ. Σήμερα, με πολύ σκληρή δουλειά ομολογουμένως αποδεικνύουμε ότι και ο δημόσιος τομέας στη χώρα μας μπορεί να λειτουργήσει άψογα, γιατί υπάρχουν χιλιάδες υπάλληλοι αξιόλογοι που εργάζονται με ζήλο για το δημόσιο καλό και δεν επαναπαύονται στις καρέκλες τους. Δεν είμαστε οι μόνοι, σας επαναλαμβάνω. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου Μέγα Αλέξανδρο και αυτό που έκανα κάτι σπουδαίο. Εχω τις συνηθισμένες ικανότητες ενός συνηθισμένου ανθρώπου. Θεωρώ ότι μου ταιριάζει ο οποιοσδήποτε χώρος που μπορεί να εφαρμόζει μια μεθοδολογία που θα παραγάγει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Αλλωστε, εδώ εφαρμόζω στην πράξη όλα όσα διδάχθηκα από την επιστήμη της Νομικής» λέει.

Διακοπές στο Αστέρι Λακωνίας

Η Ελένη Μαρτσούκου έγινε παράδειγμα προς μίμηση κάθε Ελληνα και έκανε περήφανους τους γονείς της Βασίλειο και Αιμιλία με τη διάκρισή της: «Ελπίζω να τους χαροποίησα, γιατί όλα αυτά τα χρόνια με στηρίζουν σε ό,τι κάνω πάρα πολύ ηθικά και παλαιότερα υλικά οι γονείς μου αλλά και η αδελφή μου Μεταξία, η οποία έχει σταθεί δίπλα μου και με βοηθάει με τις γνώσεις της».

Η Ελένη Μαρτσούκου ζει στην Αθήνα μαζί με τους γονείς της, αλλά περιμένει πώς και πώς την άδειά της για να βρεθεί στο αγαπημένο της Αστέρι Λακωνίας κοντά σε αγαπημένα της πρόσωπα: «Το χρειάζομαι αλήθεια να βρεθώ στο Αστέρι και να συναντήσω συγγενείς, φίλες και φίλους από τα παλιά, όπως πάντα!».

«Στόχος να εξαλείψουμε όλες τις παραβάσεις»

Στόχος του γραφείου της Ελένη Μαρτσούκου είναι να «μειώσουμε στο μηδέν το έλλειμμα ενσωμάτωσης και να εξαλείψουμε όλες τις παραβάσεις. Ο άλλος στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα πληροφοριακό σύστημα πάρα πολύ σύγχρονο, ώστε τα προβλήματα που τώρα τα διεκπεραιώνουμε ad hoc, όταν εμφανίζονται, όπως είναι καθυστερήσεις μεταξύ υπουργείων για την κάλυψη αρμοδιοτήτων, να λύνονται απευθείας. Ο τρίτος στόχος είναι να υπάρξουν ειδικά σεμινάρια και εργαστήρια, ώστε να μεταλαμπαδεύσουμε κάποια τεχνογνωσία που αποκτήσαμε όσον αφορά τη δημόσια διοίκηση, η οποία πρέπει να σας ομολογήσω ότι διψάει γι’ αυτήν τη μετάγγιση τεχνογνωσίας και έχει μεγάλη όρεξη να μάθει όλο και περισσότερα πράγματα. Ελπίζω ότι θα συνεχιστεί η στήριξη της πολιτικής ηγεσίας και του πρωθυπουργού προς αυτήν την κατεύθυνση» δηλώνει.