Καταγγελία του, τότε, Αρχιεπισκόπου Μονεμβασίας και Σπάρτης Θεοκλήτου

ΣΠΑΡΤΗ. Μια δραματική διάσταση της ιστορίας του Βυζαντινού Μυστρά αποκαλύπτει ο Γιώργος Λεκάκης ("Λακώνων Γη". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 29.1.2021.) με βάση στοιχεία από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Όπως καταγγέλλει σε χειρόγραφό του ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μονεμβασίας και Σπάρτης Θεόκλητος το 1895 οι Γάλλοι απογύμνωσαν και κατέστρεψαν τους Ιερούς Ναούς του Μυστρά. Η Γαλλική Σχολή των Αθηνών υλοποιώντας ένα πρόγραμμα ανασκαφών προχώρησε, σύμφωνα με την καταγγελία, σε αρχαιοκαπηλία ιερών εικόνων και σε απογύμνωση των ναών απ’ ότι σημαντικό και πολύτιμο. Μάλιστα ο Θεόκλητος ζητούσε την διακοπή των ανασκαφών.

Τα στοιχεία βρίσκονται στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και ο Γιώργος Λεκάκης αποκαλύπτει και την σχετική επιστολή του Επισκόπου. Στην φωτογραφία επίσης ο ιερός Ναός των Αγίων Θεοδώρων στον Μυστρά, τότε.

Απορίας και προβληματισμού άξιον είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, στο ευρύ κοινό της περιοχής, δεν γίνεται καμία αναφορά και συνεπώς δεν υπάρχει μνήμη για αυτή την καταστροφή που σημειώθηκε, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, 60 χρόνια μετά την ίδρυση της Σπάρτης και προφανώς κάτω απο την ματιά της διοίκησης της πόλης.

Η καταγγελία του Επισκόπου Θεοκλήτου