ΕΛΛΑΔΑ. Πολύς λόγος – δικαιολογημένα – γίνεται στην Ελλάδα για το φάρμακο Κολχικίνη. Είναι άραγε αυτό που θα μας σώσει από την Covid-19;Εδώ και δύο ημέρες αυτό λένε, μέσες – άκρες, επιστήμονες που βγαίνουν στα κανάλια. Είναι όμως έτσι; Το φάρμακο του κορονοϊού ήταν δίπλα μας τόσους μήνες; Μπορούμε να το αγοράσουμε με την ευκολία που αγοράζουμε τσίχλες από το περίπτερο;

Για την χρήση της κολχικίνης στην μάχη κατά του κορωνοϊού μίλησε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Όπως είπε «η κολχικίνη δεν είναι το φάρμακο που θα μας σώσει από την Covid-19. Δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε».

Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτακόπουλος σημείωσε πως «η κολχικίνη είναι ένα παλιό φάρμακο που χορηγείται σε κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας, σε ρευματικές παθήσεις και σε περικαρδίτιδες», σημειώνοντας πως «υπήρξε μια ανακοίνωση από τον Καναδά που υποστηρίζει πως αν χορηγηθεί στην έναρξη της νόσου μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να αρρωστήσει κανείς βαριά, μειώνει την πιθανότητα να νοσηλευτείς και να καταλήξεις».

«Οι κλινικοί της Επιτροπής, πήραν μια πρωτοβουλία χαμηλού ρίσκου, γιατί έχει λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες -κυρίως γαστρεντερικές διαταραχές και διάρροιες, να το βάλουν πιο μπροστά στις επιλογές, γιατί ήταν ήδη στις συστάσεις που υπήρχαν» ανέφερε ο κ. Παναγιωτακόπουλος.

«Η κολχικίνη εμποδίζει τα λευκά αιμοσφαίρια να έρθουν στην περιοχή της φλεγμονής και να υποστηρίξουν μια σημαντική φλεγμονώδη αντίδραση, δεν είναι αντιιικό φάρμακο, είναι αντιφλεγμονώδες» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, τονίζοντας πως θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο με συνταγή γιατρού.