Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι τα smartphone δεν έχουν κακόβουλο λογισμικό και δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο σε σχέση με την κλοπή δεδομένων που εντοπίζεται φερ ειπείν, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ωστόσο, μόλις αρχίσετε να πραγματοποιείτε online αγορές μέσω της κινητής σας συσκευής, υπάρχουν πολλές προφυλάξεις ασφαλείας που πρέπει να έχετε υπόψη και πολλοί οι κίνδυνοι που θα πρέπει να αποφύγετε.

Πως να παραμείνετε ασφαλείς κατά την πραγματοποίηση online αγορών μέσω του smartphone σας

Πάντα να αγοράζετε και να πληρώνετε μέσω των επίσημων εφαρμογών

Όσον αφορά τις διαδικτυακές αγορές, τα στοιχεία της πιστωτικής / χρεωστικής κάρτας σας είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία σας. Αυτά πρέπει να παραμείνουν ασφαλή και ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω αγορών μέσω επίσημων εφαρμογών που κυκλοφορούν από αξιόπιστες διαδικτυακές πύλες αγορών. Παρόλο που αυτές οι εφαρμογές δεν παρέχουν πλήρη και εγγυημένη ασφάλεια, είναι οι ασφαλέστεροι τρόποι πραγματοποίησης διαδικτυακών αγορών.

Έτσι, αντί για παράδειγμα να μεταβείτε στον ιστότοπο των τυχερών παιχνιδιών της NetBet, μπορείτε να μεταβείτε στο smartphone σας και να πραγματοποιήσετε την πληρωμή σας εκεί, εγκαθιστώντας την εφαρμογή στο κινητό σας τηλέφωνο. Κάντε τη συναλλαγή σας μέσω της εφαρμογής και μείνετε σίγουροι ότι τα δεδομένα σας είναι ασφαλή και προστατευμένα από τις διάφορες κακόβουλες ενέργειες τρίτων να υποκλέψουν τα στοιχεία σας.

Ποτέ μην ψωνίζετε μέσω συνδέσμων email

Εάν έχετε λάβει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αναφέρεται σε ειδικές προσφορές και εκπτώσεις, μην μπείτε στον πειρασμό να κάνετε κλικ στον σύνδεσμο για να πραγματοποιήσετε αυτή την αγορά. Επισκεφτείτε τον ιστότοπο που αναφέρεται ξεχωριστά και πληκτρολογήστε το όνομα της προσφοράς ή του προϊόντος που κοιτάτε. Εάν δεν βρείτε την προσφορά / προϊόν εκεί, τότε κάτι δεν πάει καλά. Πολλές φορές, τα ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποστέλλονται σε άτομα για να τους παρασύρουν να κάνουν κλικ και να κάνουν μια αγορά μέσα από εικονικές διαδικτυακές πύλες (phising). Αποφύγετε να το κάνετε αυτό, καθώς τα δεδομένα στο smartphone σας είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και σημαντικά και μπορούν πολύ εύκολα χαθούν από τον έλεγχό σας.

Πάντα να αναζητάτε πιστοποίηση HTTPS

Τα προγράμματα περιήγησης για κινητά μπορεί να είναι δύσχρηστα, ειδικά για εκείνους που προσπαθούν να πραγματοποιήσουν αγορές. Όλα τα κόλπα για να αντιμετωπίσετε έναν σύνδεσμο ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, είναι πολύ πιο δύσκολο να τηρηθούν όταν πρόκειται για πρόγραμμα περιήγησης για κινητά.

Οι εφαρμογές για κινητά γενικά έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν διαφορετικά ώστε να προσφέρουν καλύτερη εμπειρία περιήγησης και user interface. Εμείς ως αγοραστές είναι πιθανό να χάσουμε την ορατότητα της γραμμής διευθύνσεων ανά πάσα στιγμή. Επομένως, δεν μπορούμε να δούμε τη διεύθυνση URL μιας σελίδας στο σύνολό της και να εντοπίσουμε το σήμα του HTTPS του συγκεκριμένου website (αυτό είναι πολύ απλό σε έναν υπολογιστή). Επομένως, πρέπει πάντα να μελετάτε στενά τη διεύθυνση URL μιας σελίδας και να βεβαιώνεστε ότι διαθέτει πιστοποίηση HTTPS, προτού πραγματοποιήσετε μια αγορά μέσω του smartphone σας.

Να είστε έξυπνοι σχετικά με την κάρτα αγορών που χρησιμοποιείτε

Κανείς δεν σας συμβουλεύει σε ότι αφορά την κάρτα που εσείς χρησιμοποιείτε για την πραγματοποίηση μιας αγοράς. Οι διαδικτυακές αγορές δεν χαρακτηρίζονται ποτέ από απόλυτη ασφάλεια και πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος να πάει κάτι στραβά κατα τις αγορές σας. Επομένως, μην χρησιμοποιείτε ποτέ μια χρεωστική κάρτα ενός λογαριασμού όπου έχετε συγκεντρώσει όλες τις αποταμιεύσεις σας. Και φυσικά, κανένας δεν θα το ήθελε αυτό.

Αντ 'αυτού, ανοίξτε έναν νέο λογαριασμό με περιορισμένα χρήματα σε αυτόν και χρησιμοποιήστε αυτήν τη χρεωστική κάρτα για αγορές. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και αν χάσετε τις λεπτομέρειες για αυτόν τον λογαριασμό, η ζημιά θα ελαχιστοποιηθεί σημαντικά. Επιπλέον, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πιστωτικές κάρτες για διαδικτυακές αγορές, καθώς οι τράπεζες είναι γενικά πιο ανοιχτές στην επιστροφή χρημάτων σε πιστωτικές κάρτες σε περίπτωση δόλιας δραστηριότητας. Επιπρόσθετα, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν αριθμό προπληρωμένης πιστωτικής κάρτας για να πραγματοποιήσετε μια ηλεκτρονική αγορά μέσω του smartphone σας - μια από τις πιο ασφαλείς και αξιόπιστες μεθόδους.

Χρησιμοποιείτε πάντα ασφαλή σύνδεση Wi-Fi

Το δωρεάν Wi-Fi σε καφετέριες και αεροδρόμια και εμπορικά κέντρα μπορεί να φαντάζει ως η ιδανική λύση για άτομα που βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση και δεν επιθυμούν τη χρήση των δικών τους δεδομένων. Ωστόσο, η πραγματοποίηση διαδικτυακής αγοράς μέσω αυτών των συνδέσεων πρέπει να αποφεύγεται αυστηρά. Οι απατεώνες μπορούν να εισχωρήσουν σε μια δημόσια Wi-Fi σύνδεση και μπορούν να κλέψουν ιδιωτικά δεδομένα μέσω μη ασφαλών δικτύων. Επομένως χρησιμοποιήστε μόνο ασφαλή και ιδιωτικά δίκτυα στο σπίτι ή στο γραφείο σας για να πραγματοποιήσετε τις αγορές σας ή επιλέξτε την επιλογή ενός ασφαλούς δικτύου VPN.