Σε λύση και εκκαθάριση εν λειτουργία η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Την Πέμπτη, 14/1, κατατέθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Πρωτοδικείο Τρίπολης, το δικόγραφο με το οποίο ζητά τη λύση και εκκαθάριση εν λειτουργία, της αναπτυξιακής εταιρείας «Πελοπόννησος» Α.Ε.

Κάτι, βέβαια, που δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία», αφού ήρθε σε συνέχεια προηγούμενης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου προς αυτήν την κατεύθυνση και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία, ως κοινή πρόταση των παρατάξεων Νίκα και Γόντικα.

Η απόφαση του Πε.Συ, ουσιαστικά προβλέπει, «...τη διεξαγωγή συνολικού και σε βάθος ελέγχου στην Πελοπόννησος Α.Ε.». αλλά και «...την αναζήτηση και την επιστροφή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου των ποσών των Προγραμματικών Συμβάσεων που δεν διατέθηκαν για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου των Προγραμματικών Συμβάσεων που είχε αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου».

Έντονη ήταν η αντίδραση από πλευράς Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελ/νήσου, μετόχου μάλιστα κατά 50% της Αναπτυξιακής, η οποία και επιθυμεί τη συνέχιση λειτουργίας της «Πελοπόννησος» ΑΕ και τη διενέργεια ελέγχου από την ίδια την ΠΕΔ.

Η ατμόσφαιρα ανάμεσα στους δύο Φορείς, είναι τεταμένη.

Η κ. Ντία Τζανετέα, πρώην αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας και νυν περιφ. σύμβουλος με την παράταξη «Νέα Πελοπόννησος», θεωρεί πως η Εταιρεία υπονομεύεται.

Ερωτώμενη από το notospress.gr, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Η εκκίνηση και η διαχρονική πορεία της Αναπτυξιακής “Πελοπόννησος” ΑΕ, έχει δείξει ότι είναι ένα πολυτιμότατο εργαλείο για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου».

Τόνισε μάλιστα πως, «...την εποχή που πάρα πολλές Περιφέρειες και Δήμοι δημιουργούν αντίστοιχους Οργανισμούς, είναι τουλάχιστον ακατανόητο να γίνονται πειραματισμοί εις βάρος της συγκεκριμένης Εταιρείας».

Εν κατακλείδι, η κα Τζανετέα, υπογράμμισε:

«Δε δημιουργούνται ερωτήματα όταν και η ΠΕΔ, που έχει το 50% αντιδρά με τόση σφοδρότητα στην υπονόμευση της Εταιρείας; Είναι σαφέστατο ότι η ΠΕΔ με αυτή της τη στάση αναγνωρίζει τη χρησιμότητά της, με βάση την μέχρι τώρα πορεία της».

Ο κ. Γιώργος Πουλοκέφαλος, πρώην Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελ/νήσου και νυν περιφ. σύμβουλος Λακωνίας με την παράταξη «Νέοι Δρόμοι», δήλωσε στο notospress.gr:

«H “Πελοπόνησος” ΑΕ, θα μπορούσε να είναι πραγματικά ένα εργαλείο που θα βοηθούσε την αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών και θα έδινε λύσεις σε πολλά θέματα. Δυστυχώς η απελθούσα Περιφερειακή Αρχή δεν φρόντισε να την αξιοποιήσει στην σωστή κατεύθυνση και να εκπληρώσει τον υπαρξιακό και θεσμικό σκοπό της και την κατάντησε μια καρικατούρα .

Όταν για τους διαχειριστές της και τους πολιτικά υπεύθυνους ο όρος διαφάνεια και δημοκρατικός προγραμματισμός είναι άγνωστος, είναι επόμενο να καταλήξει εκεί που κατέληξε.

Με έναν εσωτερικό κανονισμό που στηριζόταν σε νομική ερμηνεία κατά το δοκούν χωρίς τεκμηρίωση, με μη σύννομες κατατμήσεις και αναθέσεις έργων, με παράνομες μεταφορές ποσών και μετατοπίσεις πόρων από πλεονασματικές προγραμματικές σε άλλες χωρίς αποφάσεις συλλογικών οργάνων φτάσαμε στο γνωστό αποτέλεσμα της αδυναμίας λειτουργίας της πλέον».

Αναμενόμενη, λοιπόν, φαίνεται να θεωρεί την εξέλιξη της Εταιρείας ο κ Πουλοκέφαλος. Ευθύνες, υπάρχουν;

«Επομένως μια τέτοια ΑΕ δεν θα μπορούσε να έχει κανένα μέλλον. Το προηγούμενο ΔΣ έχει τεράστιες ευθύνες για το κατάντημα της Πελοπόννησος ΑΕ. Ας τις επιμερίσει μόνο του! Δεν θα μπω σε καμία λογική, ποιος ευθύνεται πιο πολύ! Οι ίδιοι γνωρίζουν πώς λειτουργούσε, τι σκοπούς εξυπηρετούσε και γιατί έφτασε εν τέλει στην παρακμή! Μοιραία και προδιαγεγραμμένη κατάληξη της αμαρτωλής λειτουργίας της.

Εξακολουθώ και εμμένω στην άποψη ότι τέτοιου είδους “μαγαζιά”, με ιλουστρασιόν περιτυλίγματα, αναπτυξιακού χαρακτήρα, όταν λειτουργούν χωρίς διαφάνεια, χωρίς αποφάσεις Συλλογικών Οργάνων, χωρίς εποπτεία και έλεγχο, χωρίς δημοκρατικό προγραμματισμό, δεν έχουν λόγο ύπαρξης και καλό θα είναι να κλείνουν!».

Ο κ. Πουλοκέφαλος, κατέληξε:

«Η Πελοπόννησος ΑΕ, δεν προσέφερε τίποτα το αξιόλογο στην Ανάπτυξη του τόπου μας όλα αυτά τα χρόνια της δεκαετούς λειτουργίας της. Και φυσικά θεωρώ ότι οι εργαζόμενοι εκτελούσαν μόνον εντολές και δεν ευθύνονται για τον εκτροχιασμό της ΑΕ».

Θα έχουμε, σίγουρα, αρκετά ακόμη επεισόδια του δράματος «Πελοπόννησος» ΑΕ. Το notospress.gr θα παρακολουθεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Με 39 κρούσματα σήμερα η Πελοπόννησος

Το CNN προτείνει Ναύπλιο, Μάνη και Μήλο για διακοπές!

Καλαμάτα: Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στα πρόθυρα της καταστροφής

Κ.Υ. Σπάρτης: Κέντρο εμβολιασμού αλλά όχι και ελέγχου για Covid-19 (audio)

Τι πρέπει να γνωρίζεις για το εμβόλιο. Τα εμβολιαστικά κέντρα στην Πελοπόννησο!

Αιματηρή συμπλοκή στην Ηλεία: Μαχαιριές μεταξύ Πακιστανών