Το ΦΕΚ - Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται! Τα κρούσματα του 10ημέρου

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Σε αυστηρό lockdown θα βρίσκονται για ακόμα 5 ημέρες (έως τις 25 Ιανουαρίου) ο Δήμος Σπάρτης και ο Νομός Αργολίδας με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Το αυστηρό lockdown επιβλήθηκε για λόγους σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα η ανάγκη για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου covid-19. Η απόφαση ελήφθη με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά αφού γνωστοποιήθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στις δύο περιοχές.

Τα περιοριστικά μέτρα είναι τα εξής:

Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.

Από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.

Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Επίσης προβλέπεται:

H λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

H λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕΠΥΔ) Πελοποννήσου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

H επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕΠΑΔ) Πελοποννήσου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης.

Η απόφαση για την Αργολίδα και το Δήμο Σπάρτης δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Τα κρούσματα το τελευταίο δεκαήμερο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του notospress.gr στους Νομούς Αργολίδας και Λακωνίας ο εντοπισμός κρουσμάτων το τελευταίο δεκαήμερο έχει ως εξής:

11 – 20 Ιανουαρίου 2021

Αργολίδα: 35 κρούσματα

Λακωνία: 86 κρούσματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Λακωνία (με έμφαση στη Σπάρτη) καθημερινά και κατά μέσο όρο εντοπίζονται 8 με 9 κρούσματα, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Οι αρχές πρέπει να κινηθούν σε επίπεδα απόλυτης εγρήγορσης δεδομένου ότι ήδη οι Νοσηλευτικές Μονάδες δέχονται μεγάλη πίεση και ιδιαίτερα της Σπάρτης που έχει κρούσματα στο ιατρικό προσωπικό και νοσηλεύει πάνω από 11 ασθενείς με Covid-19 ενώ στις πόλεις των Νομών λειτουργούν Γηροκομεία και δομές με όλους τους κινδύνους που υπάρχουν σε πιθανή χαλάρωση. Επίσης σε απόλυτη εφαρμογή πρέπει να είναι το πρόγραμμα περιορισμού στο σπίτι των 120 και πλέον κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα και δεν νοσηλεύονται σε Νοσοκομεία διότι δεν έχουν βαριά συμπτώματα. Αυτοί πρέπει να είναι απόλυτα απομονωμένοι.

Στην Αργολίδα η ροή των κρουσμάτων δεν εμπνέει μεγάλη ανησυχία αλλά στη Λακωνία οι αριθμοί που σημειώνονται δεν είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην έξοδο από το αυξημένο lockdown στις 25 Ιανουαρίου.

Ταυτόχρονα πρέπει να ξεκινήσει και στους δύο Νομούς, με ασφάλεια, το εμβολιαστικό πρόγραμμα καθώς και ένα πρόγραμμα ει δυνατόν, καθολικού ελέγχου του πληθυσμού με tests.

Ειδήσεις σήμερα:

Εντυπωσιακό! Δύο αρχιτέκτονες φτιάχνουν σύγχρονα πυργόσπιτα στη Μάνη!

Ανησυχία στην Πελοπόννησο για τα κρούσματα!

Σε αυτούς τους δρόμους χρειάζονται ακόμα αντιολισθητικές αλυσίδες

Από το Λεωνίδιο στο Τορόντο εργαζόμενος στην Amazon (video)

Δεν έχει τέλος το μαρτύριο το κορονοϊού! Μεταλλάχθηκε ο ιός και είναι εδώ!

Έρχονται 100 νέα επενδυτικά σχέδια για mega φωτοβολταϊκές και αιολικές μονάδες και στην Πελοπόννησο!