Τι συμβαίνει σε Γεράκι, καλαμάτα, Βόνιτσα και Αγρίνιο. Περιορισμένες οι εμπορικές πράξεις, αυτή την περίοδο, διέξοδος οι λαϊκές για αρκετούς παραγωγούς

ΕΛΛΑΔΑ. Λίγες πράξεις γίνονται στην Καλαμών αυτή την περίοδο (όπως συμβαίνει κάθε χρόνο), με τις τιμές για το φρέσκο 200άρι να φθάνουν έως και τα 85-90 λεπτά το κιλό, σε ορισμένες περιπτώσεις, αν και υπάρχουν πράξεις και πιο κάτω. Τα αποθέματα έχουν υποστεί μεγάλη μείωση τους τελευταίους δυο μήνες (είτε γιατί υποβαθμίστηκαν και πετάχθηκαν, είτε γιατί αγοράστηκαν μπιρ παρά), ενώ μεγάλο μέρος της εφετινής εσοδείας (κυρίως τα ψιλά μεγέθη) κατέληξαν στην ελαιοποίηση. Τις τελευταίες ώρες διακινείται μια πληροφορία για έναρξη... σκούπας στα περσινά Καλαμών, εκ μέρους ορισμένων εργοστασίων, σε τιμή 1 ευρώ το κιλό, που μένει όμως να επιβεβαιωθεί και στην... πράξη.

Ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι η κίνηση όσον αφορά στην Καλαμών είναι περιορισμένη, οι περισσότεροι παραγωγοί δεν πουλάνε, αλλά οι τελευταίες χρονικά πράξεις έγιναν με τιμές παραγωγού για τη φετινή Καλαμών στα 85-90 λεπτά το 200άρι, δηλαδή πήραν λίγο τιμή, από το περασμένο διάστημα. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο και στη Μεσσηνία, οι περισσότεροι παραγωγοί πήγαν τα ψιλά μεγέθη για ελαιοποίηση, κρατώντας τα πιο χοντρά για πώληση ως βρώσιμα.

Ο κ. Γιώργος Ντούτσιας, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος η αγορά στην Καλαμών έχει καθήσει, οι πράξεις που γίνονται είναι περιορισμένες και αν αλλάξει κάτι θα είναι το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι επικρατεί καλός καιρός, βοήθησε να μαζευτεί ο καρπός, όπως στη Λακωνία για παράδειγμα.

Η κα Ακριβή Κούκη, υπεύθυνη στο εργοστάσιο επεξεργασίας ελιάς του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγρινίου «Η Ένωση» δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «δεν έχει αλλάξει κάτι με τις τιμές, αλλά η Ένωση έχει σταματήσει να αγοράζει». Σημειωτέον ότι για τα μέλη των ομάδων παραγωγών της Ένωσης υπάρχει πρόσθετη αμοιβή και φέτος. Η Ένωση ξεκίνησε να αγοράζει φέτος βρώσιμη ελιά από τις 14 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Θανάσης Παλούκης, παραγωγός ελιάς Καλαμών από το Δρυμό Βόνιτσας στην Αιτωλοακαρνανία έχει 1.350 δέντρα Καλαμών. Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο το ενδιαφέρον από εμπόρους είναι περιορισμένο, αλλά ο ίδιος φτιάχνει τις ελιές με δική του συνταγή και τις διαθέτει μόνος του, κάνοντας διάφορες συμφωνίες. Το σήμα του είναι το Οικογενειακό Αγρόκτημα Σωτήρη Παλούκη και όπως μας λέει, στόχος είναι η περαιτέρω καθετοποίηση της παραγωγής του. Ο κ. Θανάσης Παλούκης πουλάει τις φτιαγμένες ελιές σε τιμές τουλάχιστον 1 ευρώ πάνω από τις νωπές (άφτιαχτες), ενώ ένα μέρος της παραγωγής του, το διαθέτει και στη λαϊκή αγορά με τιμή 3 ευρώ το κιλό για το 200άρι.

Ο κ. Στέλιος Μιχαλούτσος, τέλος, παραγωγός Καλαμών σε μια έκταση 350 στρεμμάτων και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γερακίου τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι τα φρέσκα δεν έχουν πουληθεί, ενδιαφέρον για αγορά δεν υπάρχει και τα πράγματα είναι καθισμένα. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλούτσο, η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί, ενώ για περσινές και προ-πέρσινες Καλαμών των 350-400 κομματιών οι τιμές είναι εξευτελιστικές και συγκεκριμένα στα 30 λεπτά το κιλό.