ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Μετά από μία σειρά ενεργειών τόσο από τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους της χώρας όσο και επικοινωνίας του Δ.Σ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας με τον Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Πρεζεράκο Π., παρουσία της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Θεοδωρίδου και του επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας κ. Τσιόδρα Σ. συμπεριλήφθηκαν και οι ιδιώτες οδοντίατροι κατά προτεραιότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας ήταν από τους πρώτους Συλλόγους στην Ελλάδα που έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό των μελών του έναντι του ιού covid-19.

Όπως αναφέρεται σε παρέμβαση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας «στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμού κατά της Covid-19 αναφερόταν ρητά ότι πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί. Δεν αναφερόταν όμως πουθενά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ότι στο εμβολιαστικό πρόγραμμα εντάσσονται και οι ιδιώτες υγειονομικοί. Εκτός κι αν οι ελευθεροεπαγγελματίες υγειονομικοί της χώρας δεν κατατάσσονται στους υγειονομικούς. Δεν επιθυμούμε να παρακάμψουμε άλλους υγειονομικούς από την εμπροσθοφυλακή του Ε.Σ.Υ. που δίνουν τον υπέρτατο αγώνα διάσωσης των συνανθρώπων μας. Είναι σαφές πως, από τη στιγμή που η παροχή του εμβολίου - έστω και με τον προαιρετικό του χαρακτήρα- γίνεται μόνο με κρατική μέριμνα και έλεγχο, εξαρτόμαστε αποκλειστικά από τις ενέργειες και αποφάσεις της κρατικής εξουσίας.

Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα τη λογική, τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων (ιατρών και ασθενών) και την προστασία της δημόσιας υγείας».

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, όπως τονίζει η Πρόεδρος κ. Γεωργία Θεοδωροπούλου απέστειλε επιστολές προς το Υπουργείο Υγείας, τους Βουλευτές του Ν. Μεσσηνίας, την 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Νοσοκομείο Καλαμάτας τονίζοντας την αναγκαιότητα να τεθούν κατά προτεραιότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα οι ιδιώτες οδοντίατροι.

Ακολουθεί η επιστολή που εστάλη στους ανωτέρω, προτού την ένταξη και των ιδιωτών οδοντιάτρων κατά προτεραιότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα:

Θέμα: ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ Covid - 19

«Με την παρούσα επιστολή σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε ώστε οι ιδιώτες οδοντίατροι να τεθούν στις πρώτες γραμμές προτεραιότητας για τον εμβολιασμό έναντι του ιού covid-19. Είναι υψίστης υγειονομικής και κοινωνικής σημασίας ο εμβολιασμός των οδοντιάτρων καθώς η φύση και ο τρόπος άσκησης της οδοντιατρικής την καθιστούν μία ιατρική ειδικότητα η οποία βρίσκεται στον πρώτο βαθμό επικινδυνότητας για τη διασπορά της νόσου.

Οι ιδιώτες οδοντίατροι στην Ελλάδα, από την αρχή της πανδημίας, στάθηκαν και στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και με τεράστιο προσωπικό κόστος έχουν καταφέρει, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες (σοβαρές ελλείψεις σε είδη ατομικής προστασίας φαινόμενα αισχροκέρδειας, οδοντίατροι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες) να διατηρήσουν το άρτιο επίπεδο ελέγχου διασποράς λοιμώξεων που, σταθερά και παραδοσιακά, χαρακτηρίζει τα οδοντιατρεία της επικράτειας καθιστώντας τα χώρους μηδενικής, πρακτικά, διασποράς της νόσου.

Στην Ελλάδα το 95% των οδοντιατρείων είναι ιδιωτικά - ατομικές επιχειρήσεις. Οι ιδιώτες οδοντίατροι είναι αυτοί που «έβαλαν πλάτη» ήδη από τον Μάρτιο του 2020 αναλαμβάνοντας

- παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν - έκτακτα περιστατικά ασθενών για να αποφορτίσουν τις δημόσιες δομές Υγείας.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, θεωρούμε αδήριτη ανάγκη οι ιδιώτες οδοντίατροι να ενταχθούν κατά προτεραιότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ευελπιστούμε οι ενέργειές σας να είναι προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των ανωτέρω.

Περιμένουμε την απάντησή σας. Ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων».