ΜΕΘΩΝΗ. Με ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος και βουλευτή Λάρισας προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών έρχεται στη Βουλή το θέμα της νέας κατάρρευσης τμημάτων του τείχους του Κάστρου Μεθώνης.

Ο κ. Βελόπουλος αναφέρει ότι η νέα κατάρρευση τμημάτων του τείχους του Κάστρου Μεθώνης είναι διαπιστωμένη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας η οποία με έγγραφό της προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αλλά και προς την αρμόδια Περιφέρεια ζητά να εξετάσουν, εκ του σύνεγγυς, το ενδεχόμενο χρηματοδότησης των μελετών στερέωσης τμημάτων του τείχους του ανωτέρω Κάστρου, ο προϋπολογισμός των οποίων εκτιμάται, συνολικά, σε 100.000 ευρώ.

«Αναλυτικά, στο έγγραφο, που κοινοποιήθηκε στους ανωτέρω φορείς, σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Στο σύνολο του μνημείου εντοπίζονται πολλαπλά και πολύ σοβαρά δομοστατικά προβλήματα, ενώ καταγράφονται πολλές φθορές (καταρρεύσεις τμημάτων των τοιχοποιιών, αποκολλήσεις λίθων κλπ) σε διάφορα τμήματα των οχυρώσεων. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η κατάρρευση τμημάτων τοιχοποιίας σε μεταπύργιο διάστημα του ανατολικού τείχους του κάστρου, που ανάγεται στην περίοδο της Α΄ Ενετοκρατίας (1209-1500)». Οι ρυθμοί της φθοράς και των τοπικών καταρρεύσεων είναι πολύ συχνοί και εντοπίζονται, περισσότερο, σε τμήματα των οχυρώσεων, που γειτνιάζουν με την θάλασσα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεσθε, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, να εξετάσετε το ενδεχόμενο χρηματοδότησης των απαραίτητων μελετών στερέωσης και αποκατάστασης των υπό κατάρρευση τμημάτων του τείχους του Κάστρου Μεθώνης, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα επίμαχα σοβαρά δομοστατικά προβλήματα στο ανωτέρω τείχος και να αναδειχθεί, έτι περαιτέρω, το πλέον εμβληματικό μνημείο της Μεσσηνίας; 2. Εξετάζεται από τους αρμόδιους φορείς η προοπτική του να ενταχθούν, τόσο η ανωτέρω επισκευαστική μελέτη, όσο και η προώθηση της προβολής του ως άνω μνημείου, σε προγράμματα του «ΕΣΠΑ 2021-2027»;»