Σε διαρκή επαφή ο Δήμος Σπάρτης με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για την επανενεργοποίηση του Αεροδρομίου της πόλης.

Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΣΠΑΡΤΗ. Σε επικοινωνία βρίσκεται η Δημοτική Αρχή της Σπάρτης με τον Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), πτέραρχο κ. Γ. Δριτσάκο, εν αναμονή της Έκθεσης Καταλληλότητας που θα καθιστά και πάλι ενεργό το Αεροδρόμιο της Λακωνικής πρωτεύουσας.

Ερωτώμενος, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Π. Δούκας, ανέφερε στο notospress.gr, ότι «...ίσως και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε στα χέρια μας μια επίσημη έκθεση όλων των προαπαιτουμένων η εκπλήρωση των οποίων θα ορίζει το Αεροδρόμιο ενεργό πεδίο προσγειώσεων».

Στο σχεδιασμό του κ. Δούκα βρίσκεται και η συνεργασία με φορείς του ιδιωτικού τομέα που θα ήθελαν να προβληθούν μέσω της ενεργού ανάμειξής τους στα δρώμενα του Αεροδρομίου.

Όπως υπογραμμίζει, «...είναι θετικό που μας “ενοχλούν” από διάφορες πλευρές, αναφερόμενοι στο “μέλλει γενέσθαι” του Αεροδρομίου. Αερολέσχες, αεραθλητικά σωματεία, ιδιώτες, επιχειρήσεις δείχνουν ενδιαφέρον».

Αξίζει να αναφερθεί πως το μήκος διαδρόμου στο Αεροδρόμιο Σπάρτης είναι 1240μ. Ευχής έργον θα ήταν να διέθετε επιπλέον τουλάχιστον 500μ., ωστόσο δεν είναι και ...ο μικρότερος διάδρομος του κόσμου! Στο αεροδρόμιο της Μήλου ο διάδρομος προσγείωσης έχει μήκος 1030μ., ενώ σε αυτό του Καστελλόριζου, μόλις 800μ.!

Στο σημείο αυτό, μπορούμε να αναφέρουμε το ενδιαφέρον που δείχνει η εταιρεία ARATOS να πραγματοποιήσει την 1η προγραμματισμένη παρθενική, πτήση του ARATOS HAPS στην Στρατόσφαιρα, στα τέλη του 2021, από το Αεροδρόμιο της Σπάρτης, υπό την αιγίδα του Δήμου και της Υπηρεσίς Πολιτικής Αεροπορίας.

Πρόκειται για εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, με έδρα την Ολλανδία, που αναπτύσσει πτητικές πλατφόρμες οι οποίες προορίζονται για πτήσεις στην στρατόσφαιρα, δηλαδή, στο «κενό» στρώμα μεταξύ της τροπόσφαιρας, όπου πετούν τα αεροπλάνα, και του διαστήματος στο οποίο βρίσκονται σε τροχιά οι δορυφόροι.

Οι HAPS είναι σταθμοί πλατφόρμας μεγάλου ύψους, (High Altitude Platform Station – HAPS).

Το ελληνικό Stratodrone HAPS, λοιπόν, προορίζεται για επιχειρήσεις επιτηρήσεως μεγάλων περιοχών για περίοδο εβδομάδων, πετώντας σε πολύ μεγάλα υψόμετρα.

Επιπλέον υπάρχει ενδιαφέρον και για τη διοργάνωση των «World Drone Games», αγώνων επίδειξης δεξιοτήτων χειρισμού των drone, των νέων αυτών πτητικών μηχανισμών, που έγιναν γνωστοί ευρέως τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα έχει δημιουργηθεί πρόσφατα και αγωνιστική Ομοσπονδία που συμμετέχει σε διαγωνιστικές επιδείξεις.

Η αξιοποίηση και επανενεργοποίηση του Αεροδρομίου της Σπάρτης αποτελεί διαχρονικό και κοινό στόχο των φορέων της περιοχής και είναι άλλος ένας τρόπος ώστε η Σπάρτη να καταστεί ξανά θελκτικός προορισμός για δράση και διαμονή.