Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

Η 6η Ιανουαρίου 2021 θα μείνει σημαδιακή ημέρα για τους Λαούς των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, για τους ίδιους περίπου και κατά αναλογία λόγους. Στις ΗΠΑ καταλύθηκε προς στιγμήν η Δημοκρατία, μετά από την ευτελιστική εισβολή στο Καπιτώλιο διαμαρτυρόμενων τραμπούκων του Προέδρου Τράμπ, μετά από υπόδειξή του. Στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας, η υπεύθυνη Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπαναχώρησε συνειδητά, δείχνοντας πρωτοφανή «ανοχή» απέναντι σε οργανωμένη «ανυπακοή». Με κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Τα γεγονότα και οι εικόνες μιλούν από μόνα τους.

Τα δύο αυτά γεγονότα είναι τυχαία και ασύνδετα μεταξύ τους; Όχι δεν είναι τυχαία. Αντίθετα είναι αποτελέσματα συγκεκριμένων εγκληματικών πολιτικών επιλογών. Και συνδέονται απολύτως μεταξύ τους, στο επίπεδο των προσωπικών επιδιώξεων των ανθρώπων που τα εμπνεύστηκαν και τα προκάλεσαν. Του Τράμπ και του Μηστοτάκη. Διότι και τα δύο αυτά πρόσωπα, με την ευκαιρία της διακυβέρνησής τους, όπως και εάν αυτή προέκυψε κάποια στιγμή, επιδιώκουν να εγκαταστήσουν για λογαριασμό τους, ένα σταθερό αντί-δημοκρατικό καθεστώς, ένα σύστημα διαρκούς προσωπικής και αδιαμφισβήτητης εξουσίας. Σύστημα ιδεολογικό και πολιτικό. Με συγκεκριμένη κουλτούρα και τρόπο σκέψης. Στις ΗΠΑ τον λεγόμενο Τραμπ-ισμό, εδώ τον Μητσοτάκη-ισμό του επιτελικού κράτους.

Τα δύο αυτά παράλληλα συστήματα που οδηγούν στην κόλαση, έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους πολιτικά χαρακτηριστικά. Και οι δύο αυτοί «μεγάλοι» άνδρες τύπου Μουσολίνι, έχουν ως βάση της ιδεολογικής σκέψης τους τα Οικονομικά αποτελέσματα και τον νέο-Φιλελευθερισμό: «Πως θα οικονομήσουμε». Τους ενώνει η απέχθεια και η κοινή στάση τους απέναντι στο κοινωνικό κράτος, στα κοινωνικά δικαιώματα, στο δημόσιο σύστημα υγείας, στην αναποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Έχουν σαφή και ακραία συντηρητική συγκρότηση, σκοταδιστική αντίληψη, ακραία Δεξιό προσανατολισμό και κατά βάση βασίζονται στην προπαγάνδα των ΜΜΕ (π.χ. FOX), όπως επίσης και στο δόγμα «Νόμος και Τάξη» υποστηριζόμενο συχνά από τις δυνάμεις καταστολής. Χαρακτηριστική και ταυτόσημη είναι η συμπεριφορά τους απέναντι στους μετανάστες και τις μειονότητες.

Για όλους αυτούς τους λόγους και πριν η κατάσταση επιδεινωθεί ανεπανόρθωτα, στα πλαίσια μάλιστα της επίκλησης της «ατομικής ευθύνης», καλούνται οι πολίτες να προσέχουν όταν προσέρχονται ελεύθερα στις κάλπες προκειμένου να ψηφίσουν άτομα σαν τον Τράμπ ή τον γόνο του Μητσοτάκη. Διότι τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο και όλα εδώ πληρώνονται. Πρακτικά, τώρα υπάρχει στην Ελλάδα κάποιος περίπου σαν τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πένς να σώσει από «τα μέσα» και να σταματήσει έστω και την τελευταία στιγμή την δική μας εδώ κατρακύλα;

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr