Καταγγελίες για κακή διαβίωση και τροφοδοσία από 245 πρόσφυγες και μετανάστες που υποχρεώνονται να ζουν ανάμεσα σε συμπατριώτες τους προσβεβλημένους από κορονοϊό.

ΣΠΑΡΤΗ. Αγαπούν τη Σπάρτη και ευχαριστούν τους Σπαρτιάτες αλλά δεν αντέχουν άλλο τον εγκλεισμό τους χωρίς τις βασικές ανθρώπινες προϋποθέσεις για την υγεία και τη ζωή τους. Οι 245 πρόσφυγες και λαθρομετανάστες που φιλοξενούνται στην δομή του ξενοδοχείου Sparta Inn στο κέντρο της Σπάρτης σήμερα «έσπασαν» τον αυστηρό αποκλεισμό τους λόγω κρουσμάτων, βγήκαν στα πεζοδρόμια και διαδήλωσαν για τα αιτήματά τους. Με την Αστυνομία να παρακολουθεί διακριτικά, αλλά έτοιμη να επέμβει, γρήγορα η «έξοδος» των προσφύγων έγινε γνωστή σε όλη την πόλη.

Από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του, ως δομή φιλοξενίας προσφύγων και λαθρομεταναστών, το ξενοδοχείο Sparta Inn στη Σπάρτη αποτέλεσε αφορμή διαφωνίας, τριβής και έντονου προβληματισμού. Ο εντοπισμός κρουσμάτων κορονοϊού ήταν κάτι αναμενόμενο. Στο ξενοδοχείο, σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες φιλοξενούνται σήμερα, 245 πολίτες τρίτων χωρών για τους οποίους είναι εξαιρετικά δύσκολος ο εντοπισμός προέλευσης. Αρχικά φιλοξενούνταν 298 άτομα. Το 50% είναι παιδιά δηλαδή οι 116 φιλοξενούμενοι είναι ηλικίας 0 έως 15 χρονών! Σε δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενήργησε ο ΕΟΔΥ στο ξενοδοχείο οι 95 έλεγχοι αφορούσαν τους φιλοξενούμενους μετανάστες και 14 βρέθηκαν θετικοί, ενώ εντοπίστηκαν και 3 επιπλέον θετικά κρούσματα, κατόπιν της εισαγωγής τους στο Νοσοκομείο Σπάρτης. Στο σύνολο 17 άτομα από τα 98 είναι θετικά στον Covid-19. Η δομή έχει τεθεί σε αυστηρή καραντίνα για 14 μέρες, από το πρωί της Πέμπτης 31 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 13 Ιανουαρίου 2021 τη νύκτα.

Ωστόσο όπως καταγγέλλουν οι πρόσφυγες είναι σφόδρα δυσαρεστημένοι από την διαχείριση που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς και κυρίως από την ΜΚΟ που είναι υπέυθυνη. Παραπονούνται και για τη διατροφή τους και για τα είδη καθαριότητας και υγιεινής αλλά και επειδή είναι υποχρεωμένοι οι υγιείς να συμβιώνουν με όσους έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Ακόμα αναφέρουν ότι είναι εξαιρετικά αργοί οι ρυθμοί για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να εκδοθούν τα έγγραφα που χρειάζονται για να φύγουν από την Ελλάδα.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας έσπευσε αμέσως να συζητήσει με τους εκπροσώπους των διαδηλωτών. Άκουσε τις καταγγελίες και τα παράπονά τους και τους συνέστησε να είναι προσεκτικοί τόσο μεταξύ τους όσο και σε σχέση με την πόλη αφού πρέπει υποχρεωτικά να παραμείνουν περιορισμένοι. Σε ότι αφορά τις ανάγκες τους σε τρόφιμα και είδη καθαριότητας και υγιεινής δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος θα κάνει ότι μπορεί ενώ θα γίνει παρέμβαση και στην ΜΚΟ για να διορθώσει όσα καταγγέλλουν οι φιλοξενούμνοι κι εφόσον αυτά ευσταθούν. Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά και εξ αντικειμένου δύσκολη την κατάσταση και τη διαχείριση της.

Μετα απο την συνεννόηση με τον δήμαρχο οι διαδηλωτές έλυσαν τη διαμαρτυρία και απομονώθηκαν και πάλι στο Sparta Inn.

Να σημειωθεί ότι νωρίς το πρωί η αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Δεδεδήμου ήρθε σε επαφή με τους ανθρώπους της ΜΚΟ για να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποια ανάγκη αλλά έλαβε την διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Το θέμα της ασφάλειας των πολιτών αλλά και των φιλοξενούμενων στη Δομή της Σπάρτης έθεσε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης ο δημοτικός σύμβουλος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Παναγιώτης Κυριακούλιας.

Ειδήσεις σήμερα:

Εντυπωσιακό βίντεο από την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου στο Παυλοπέτρι

Επίσημο: Ανοίγουν Δημοτικά και νηπιαγωγεία τη Δευτέρα

Η μάχη των καναλιών με φόντο σήριαλ που θα γυριστεί στη Μάνη!

Έφτασαν στην Αργολίδα τα πρώτα 260 εμβόλια