Οι ρωγμές διορθώνονται αυτόματα μέσα σε 20 λεπτά

ΚΟΣΜΟΣ. Με το σταδιακά αυξανόμενο κόστος αντικατάστασης της σπασμένης οθόνης στα κινητά νέας γενιάς, ο κόσμος της τεχνολογίας υποδέχεται μια νέα μελέτη από τη Νότια Κορέα.

Ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν οθόνες κινητών, εμπλουτισμένες με λινέλαιο, που επιδιορθώνουν αυτόματα πιθανές ρωγμές, μέσα σε 20 λεπτά.

Το λινέλαιο χρησιμοποιείται ήδη στην συντήρηση έργων τέχνης, καθώς είναι διάφανο και έχει την ιδιότητα να σκληραίνει σε θερμοκρασία δωματίου.

Οι ερευνητές θεωρούν τη συγκεκριμένη ανακάλυψή μια σημαντική τεχνολογική καινοτομία.
Το λινέλαιο παρεμβάλλεται στην οθόνη με μικροσκοπικές κάψουλες, οι οποίες απελευθερώνουν το λάδι όταν εμφανιστούν ρωγμές.

Στα εργαστηριακά πειράματα, όταν υπονομευόταν η δομική ακεραιότητα της οθόνης, το διαφανές λινέλαιο μπορούσε να επισκευάσει τη ζημιά σε ποσοστό 95% και μάλιστα μέσα σε 20 λεπτά.

Ο Δρ Yong-Chae Jung, επικεφαλής του Institute of Advanced Composites Materials στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κορέας (KIST), ηγήθηκε της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Composite Part B: Engineering και δείχνει πώς ακριβώς δημιουργήθηκε το υλικό και το πόσο αποτελεσματικό είναι.

Ονομάζεται πολυμερές φιλμ διπλής στιβάδας (polymer bilayer film, PBF) και στην ουσία είναι ένα «σάντουιτς» δύο ενωμένων στρωμάτων που σχηματίσουν ένα μόνο υλικό.

Το άνω στρώμα περιλαμβάνει τις κάψουλες λινέλαιου, ενώ το κάτω στρώμα αποτελείται από το ήδη υπάρχον υαλοειδές υλικό που χρησιμοποιείται σε τηλέφωνα, tablet και άλλα gadget και ονομάζεται CPI.

Οι Νοτιοκορεάτες ερευνητές δεν είναι ούτε οι πρώτοι ούτε οι μοναδικοί που προσπαθούν να διορθώσουν το πρόβλημα των σπασμένων οθονών, με τον τεχνολογικό γίγαντα της Apple να έχει στρέψει επίσης το βλέμμα του στο συγκεκριμένο θέμα.