Η προοπτική ενιαίου φορέα συνεταιρισμών στη Λακωνία

ΣΚΑΛΑ. Σε μία περίοδο που ακολούθησε μετά από χρονικό διάστημα πενταετούς αδράνειας και διαρκών προβλημάτων ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εσπεριδοειδών Σκάλας καλείται να προχωρήσει στην κατεύθυνση της πλήρους οικονομικής εξυγίανσης, δεδομένου ότι ήδη έχει ξεκινήσει μία νέα διαδρομή με καινούργια διοίκηση να ορίζει την τύχη του και τα επόμενα επιχειρηματικά του βήματα.

Να σημειωθεί ότι ο φορέας τελεί υπό νέο καθεστώς από τον Μάιο του 2019, έχοντας εκλέξει νέα μέλη διοίκησης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του agronews.gr, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη και η συζήτηση για συσπείρωση όλων των συνεταιριστικών και παραγωγικών φορέων της περιοχής με πρωτοβουλίες να λαμβάνονται και από τον Συνεταιρισμό της Σκάλας, χωρίς αυτό να αποκλείει τη σύσταση ενός ενιαίου φορέα εκτός της Εθνικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης.

Κλειδί η κυβερνητική παρέμβαση για τη ρύθμιση παλαιότερου δανείου

Σε κάθε περίπτωση πάντως έναν από τους βασικούς παράγοντες που θα κρίνουν τα επόμενα βήματα και την ευρύτερη πορεία του εν λόγω Συνεταιρισμού θα αποτελέσει η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, για τη διευθέτηση προηγούμενων οφειλών προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τη διαχείριση της οφειλής έχει αναλάβει ο ειδικός εκκαθαριστής, PQH, η οποία λειτουργεί για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας στο πλαίσιο εκκαθάρισης πιστωτικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε πανελλαδική βάση.

Συγκεκριμένα, ο Συνεταιρισμός από το 2013 έως και το 2018 συγκέντρωσε οφειλές σε επίπεδο δανεισμού, οι οποίες ανήλθαν σε περίπου 850 χιλ. ευρώ σε επίπεδο κεφαλαίου, ενώ οι τόκοι ανέρχονται σε ποσό που υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ. Η πλευρά του Συνεταιρισμού ζητάει ρύθμιση των συγκεκριμένων οφειλών σε βάθος εικοσαετίας, εφόσον υπάρξει υπουργική συναίνεση προς αυτή την κατεύθυνση, κατόπιν αιτήματος των στελεχών του φορέα. Ωστόσο οι συγκεκριμένες εξελίξεις, οι οποίες είχαν έρθει στο προσκήνιο με την προηγούμενη κυβέρνηση, βρίσκονται υπό καθεστώς στασιμότητας αυτή τη στιγμή.

Παρόλ’ αυτά και σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας ο Συνεταιρισμός καταβάλει προσπάθειες να εκμεταλλευτεί και τα υπάρχοντα περιουσιακά του στοιχεία, έχοντας αναπτύξει μετά από χρόνια και πάλι εξαγωγική δραστηριότητα. Χαρακτηριστική είναι επίσης η κίνηση που έγινε το καλοκαίρι με την ενοικίαση του συσκευαστηρίου στην εταιρεία Πανταζής, με δραστηριότητα στην περιοχή της Ηλείας, ενώ πλέον εκμεταλλεύεται ο Συνεταιρισμός το συσκευαστήριο για ίδιες ανάγκες.

Οι βασικοί πελάτες

Ένας από τους βασικούς πελάτες του Συνεταιρισμού Σκάλας Λακωνίας είναι τόσο η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας όπου διαθέτει τα πορτοκάλια του, μέρος των οποίων χρησιμοποιείται για χυμοποίηση και την παραγωγή συσκευασμένου χυμού με την ετικέτα «Ρέα». Επιπλέον, μεταξύ των κύριων πελατών με τους οποίους διατηρεί συνεργασία είναι η τοπική επιχείρηση Λακωνικοί Κήποι, με την οποία ωστόσο υπήρχε και κατά το παρελθόν συναλλαγή μέσω της συνδεδεμένης εταιρείας Biofresh, από την οποία ο Συνεταιρισμός διεκδικεί ποσό οφειλής ύψους 250 χιλ. ευρώ.

Φέτος χρονιά κατά την οποία ο Συνεταιρισμός επανεκκίνησε την εξαγωγική του δραστηριότητα διέθεσε ποσοστό της παραγωγής του εκτός συνόρων που αγγίζει έως και το 50% των συνολικά παραγόμενων ποσοτήτων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ