Η απίθανη ιστορία του... ντονατ!

Είναι το έτος 1938. Σε μια πετυχημένη εκδήλωση με όνομα «Doughnut Day» που έγινε προς τιμήν των ανδρών και γυναικών που προσέφεραν ντόνατς στους στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τι είναι τα donuts;

Το donut είναι ένα είδος τηγανητής ζύμης. Είναι δημοφιλές σε πολλές χώρες ανάμεσά τους και στην Ελλάδα και παρασκευάζεται σε ποικίλες μορφές, με πλούσια γέμιση και επικαλύψεις από σοκολάτα, ζάχαρη, κρέμα, μέλι, μαρμελάδα.

Τα donuts έχουν μια αμφισβητούμενη ιστορία

Υπάρχουν 3 διαφορετικές εκδοχές: Μια θεωρία υποστηρίζει ότι εφευρέθηκαν στη Βόρεια Αμερική από την ολλανδούς αποίκους, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι στο να μοιράσουν στο κόσμο και άλλα αμερικάνικα επιδόρπια, συμπεριλαμβανομένων των cookies, μηλόπιτες και κόμπλερ (ένα είδος γλυκού με μπισκότο και μήλα). Πράγματι, τον 19ο αιώνα, ως donut αναφέρεται μερικές φορές ως ένα είδος oliekoek (ολλανδική λέξη κυριολεκτικά σημαίνει πλακούντες), ένα ζαχαρούχο κέικ τηγανισμένα σε λίπος.

Ενας άντρας ονόματι Hanson Gregory από την άλλη, υποστηρίζει μια δική του θεωρία. Ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ο ίδιος, μόλις 16 ετών, όταν βρισκόταν σε ένα εμπορικό πλοίο το 1847 και έπλαθε την ζύμη, και στη συνέχεια δημιούργησε τη τρύπα στη μέση με τον πάτο από το κουτί του αναψυκτικού του.

Η τελευταία θεωρία, διατυπώνεται από τον ανθρωπολόγο Paul R. Mullins, ο οποίος υποστηρίζει πως η πρώτη συνταγή για Donut διατυπώνεται σε ένα αμερικάνικο βιβλίο μαγειρικής το 1830 που συμπεριελάμβανε τα donut ως αμερικάνικη συνταγή. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, το γνωστό donut έμοιαζε και είχε την γεύση του σημερινού, κατοχυρώνοντας έτσι το γλυκό ως αμερικάνικη συνταγή.

Το 1920, ο ρωσικής καταγωγής, Αντόλφ Λεβίτ δημιούργησε την πρώτη μηχανή ντόνατ στη Νέα Υόρκη.

Μr donut

Στην Πελοπόννησο γνωρίσαμε το donut από την πλούσια και εξαιρετική παραγωγή του Mr donut. H Λακωνία και όσες επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή προμηθεύονται την ποικιλία του Μr donut γνωρίζουν καλά την ποιότητα και την μοναδική γεύση.

Κατάλληλο και για τις ημέρες των εορτών στο πρωινό, στον καφέ, στην απογευματινή ανάγκη για κάτι γλυκό. Στο παιχνίδι, στην βόλτα αλλά και στην γιορτή σε μια γλυκιέρα με άρωμα, γεύση και χρώμα.

Delivery
Σπάρτη 27310 23000
Σκάλα 2735023900
FB: Mr-Donut Sparti