ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Επί αρκετά χρόνια συζητείται η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα καθώς η Πολεμική Αεροπορία χρειαζόταν ένα κέντρο για να μπορέσει να αναβαθμίσει την εκπαίδευση των πιλότων της και να αποκτήσει με αυτό τον τρόπο, το αεροσκάφος που θα αντικαταστήσει τα Τ-2 Buckeye.

Για το πρόγραμμα αυτό της Πολεμικής Αεροπορίας ενδιαφέρθηκαν δύο εταιρείες, μία ισραηλινή και μία Καναδική. Η καναδική CAE είχε κάνει μία πλήρη πρόταση προς την ελληνική πλευρά η οποία περιελάμβανε την παροχή εκπαίδευσης με τα αεροσκάφη ιταλικής κατασκευής Μ-346 τα οποία είναι μία πολύ καλή πλατφόρμα εκπαίδευσης. Οι Ισραηλινοί με την Elbit, κατέθεσαν πρόταση η οποία ήταν κατά 100. εκ. οικονομικότερη αυτής των Καναδών ενώ το αεροσκάφος που θα χρησιμοποιήσουν είναι το ίδιο με τους Καναδούς, το Μ-346.

Η αντικατάσταση των T-2 ήταν μία άμεση και πιεστικότατη ανάγκη καθώς οι διαθεσιμότητες των Τ-2 πλέον ήταν πάρα πολύ χαμηλές με τα πολύχρονα και καταπονημένα αεροσκάφη να έχουν φτάσει στο τέλος της επιχειρησιακής τους ζωής πλέον και να μη δύνανται να προσφέρουν άλλο στην Πολεμική Αεροπορία.

Η ελληνική πλευρά θα μισθώσει τις υπηρεσίες του νικητή για 20 χρόνια με περίπου 65 εκ. κόστος το χρόνο ενώ εκτός των αεροσκαφών, θα αναβαθμιστούν και οι εγκαταστάσεις της 120 Πτέρυγας και θα παρέχεται πλέον εκπαίδευση και σε άλλους πελάτες με βάση τα ΝΑΤΟικά πρότυπα. Η έγκριση του προγράμματος θα περάσει από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής τη Δευτέρα και έτσι θα προχωρήσει η λύση ενός ακόμη μεγάλου προβλήματος της Πολεμικής Αεροπορίας που χρόνιζε.