ΣΠΑΡΤΗ. Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης εκφράζει την δυσαρέσκεια και την αντίθεση της Παράταξής του στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην γίνει μείωση των τελών φωτισμού/καθαριότητας, έτους 2021, όπως πρότεινε η Παράταξή του καταθέτοντας σχετική οικονομική πρόταση.

Ο κ Βαλιώτης αναφέρει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, συγκλήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου για να αποφασίσει για τα δημοτικά τέλη φωτισμού – καθαριότητας έτους 2021, «μέσα σε συνθήκες μιας βαθύτατης υγειονομικής κρίσης, με επιπτώσεις στην οικονομία και στην κοινωνία. Σ’ αυτήν τη συγκυρία για τη χώρα μας, ο Δήμος Σπάρτης επιβάλλεται να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη της Ανθρώπινης Ζωής και της τοπικής οικονομίας και οφείλει να επιδείξει ανάλογη ευαισθησία και να ελαφρύνει οικονομικά τους δημότες με τη μείωση των δημοτικών τελών».

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης «η Δημοτική Παράταξη «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΠΑΡΤΗΣ», με αίσθημα ευθύνης κατέθεσε στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου, μια απόλυτα ρεαλιστική, ισοσκελισμένη και εφαρμόσιμη πρόταση με στόχο την δίκαιη πολιτική που ο Δήμος οφείλει να έχει, μιάς και τα ανταποδοτικά έσοδα του Δήμου θα είναι αυξημένα προς τους πολίτες, αφού μετά την τελευταία δήλωση διόρθωσης τετραγωνικών, στην οποία προχώρησαν και προχωρούν οι πολίτες, ο Δήμος Σπάρτης θα εισπράττει δημοτικά τέλη από πολύ περισσότερα τετραγωνικά».

Χαρακτηρίζει δε την πρότασή «εναλλακτική – ολοκληρωμένη και κοστολογημένη» πρότασή μας με μειώσεις 10% και 15% στα τέλη ηλεκτροφωτσμού / καθαριότητας για το έτος 2021.

Συγκεκριμένα:

10% μείωση των τελών για όλες τις οικίες στο σύνολο του Δήμου Σπάρτης

Αναλυτικά :

Δημοτική Ενότητα Πελλάνας

Από 0,90€ /τ.μ.σε 0,81€/τ.μ

Δημοτική Ενότητα Μυστρά

Από 0,90€ /τ.μ.σε 0,81€/τ.μ

Δημοτική Ενότητα Φαριδος

Από 0,80€ /τ.μ.σε 0,72€/τ.μ

Δημοτική Ενότητα Θεραπνών

Από 0,75€ /τ.μ.σε 0,68€/τ.μ

Δημοτική Ενότητα Οινούντος

Από 0,75€ /τ.μ.σε 0,68€/τ.μ

Δημοτική Ενότητα Καρυών

Από 0,55€ /τ.μ.σε 0,50€/τ.μ

Δημοτική Ενότητα Σπαρτιατών

Στην πόλη και τους οικισμούς της Σπάρτης

Από 1,20€ /τ.μ.σε 1,08€/τ.μ

Από 1,20€ /τ.μ.σε 1,02€/τ.μ (μείωση 15%) στις οικίες εφαρμόζουν το πρόγραμμα ¨Διαλογή στην πηγή¨

Στις Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Σπαρτιατών

• στην Κοινότητα Αφυσσού μείωση από 0,90€ /τμ σε 0,50€ /τμ γιατί εφαρμόζεται το πρόγραμμα «διαλογή στην πηγή» και στα όρια της Κοινότητας λειτουργεί ΧΑΔΑ (χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων)

• Στις Κοινότητες Αμυκλών και Καλυβίων Σοχάς μείωση 10% - από 0,90€ /τμ σε 0,82€ /τμ.

• Στην Κοινότητα Κλαδά μείωση 15% - από 0,90€ /τμ σε 0,77€ /τμ. γιατί εφαρμόζεται το πρόγραμμα «διαλογή στην πηγή»

Η πρόταση καταψηφίστηκε

Όπως αναφέρει ο Βαγγέλης Βαλιώτης «η πρόταση είναι απόλυτα εφαρμόσιμη χωρίς να στερήσει τίποτα από την ποιότητα υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητος και ηλεκτροφωτισμού στο Δήμο μας. Στηρίζεται στα πραγματικά οικονομικά στοιχεία του ίδιου του δήμου, έλαβε υπόψη τα πιο πρόσφατα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και εξορθολογίζει τις δαπάνες που σκόπιμα διογκώνονται για να αποφύγει τυχόν μείωση των δημοτικών τελών, προβλέποντας επί πλέον πίστωση για μεταφορά των απορριμμάτων, ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη εναπόθεση στον ΧΑΔΑ Αφυσσού.

Καλέσαμε δε τη δημοτική αρχή και τις υπόλοιπες παρατάξεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Να αντιμετωπίσουν κατάματα τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας μας χωρίς ιδιοτέλεια, υπεροψία και σκοπιμότητες και να αποδεχτούν μια πρόταση δίκαιη και εφαρμόσιμη προς όφελος των δημοτών.

Η ανωτέρω πρότασή μας για μείωση των τελών ΔΕΝ ψηφίστηκε από την Δημοτική Αρχή και τις υπόλοιπες Δημοτικές Παρατάξεις του κ. Αργειτάκου «Ενωμένοι Πολίτες Δήμου Σπάρτης» και τη «Λαϊκή Συσπείρωση», οι οποίες δεν κατέθεσαν κάποια άλλη εναλλακτική πρόταση.

Ουσιαστικά αρνήθηκαν την λήψη ενός ευεργετικού και ανακουφιστικού μέτρου για τους πολίτες του Δήμου μας, που πλήττονται οικονομικά και όχι μόνο σ΄αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε όλοι μας».

Ο τέως δήμαρχος Σπάρτης καταλήγει: «Είναι σαφές ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι για την κοινωνία και την τοπική οικονομία από τους δυσκολότερους των τελευταίων δεκαετιών. Υπέρτατο μέλημα του Δήμου μας θα πρέπει να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και παράλληλα η καταβολή κάθε προσπάθειας, μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο, για βοήθεια και ελαφρύνσεις προς τους δημότες από «βάρη» που δεν μπορούν να σηκώσουν πλέον!

Τα μέλη της Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης Σπάρτης, έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία - από την αρχή της πρωτόγνωρης πανδημίας, έχουν καταθέσει και θα συνεχίσουν να προτείνουν στοχευμένες - ρεαλιστικές προτάσεις για την άμεση στήριξη στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις, στους επαγγελματίες εστίασης και τουρισμού που πλήττονται ανεπανόρθωτα .

Άλλωστε, σαν δημοτική αρχή 2014-2019, παρά την οικονομική δυσπραγία αφουγκραζόμενοι τις συνθήκες, όχι μόνο δεν αυξήσαμε, αλλά μειώσαμε τέλη που άμεσα αφορούν τους συνδημότες μας!»

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση και αποσιώπηση απ’ την Αστυνομία

Έργα 6 εκ.€ ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Οι χειμερινές εξοχικές κατοικίες στο προσκήνιο μετά από χρόνια

Κάνει τον γύρο του κόσμου και πέρασε από την Πελοπόννησο