13 Δεκεμβρίου 1943: Η Κτηνωδία ξεπέρασε τον εαυτό της στα Καλάβρυτα της Πελοποννήσου. Μία ακόμα θυσία Ελλήνων στον βωμό της Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ. Φέτος συμπληρώνονται 77 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, από την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλεως των Καλαβρύτων και χωριών της ευρύτερης επαρχίας, βάσει ενός οργανωμένου σχεδίου - «Επιχείρηση Καλάβρυτα» (Unternehmen “Kalavryta”), το οποίο εξυφάνθηκε απ’ τη ναζιστική Γερμανία και εκτελέστηκε απαρέγκλιτα και χωρίς έλεος από τον στρατό της Βέρμαχτ από τις 5 έως 15 Δεκεμβρίου 1943.

Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, ένα ημερολόγιο αίσχους και φρίκης –αλλά και μεγαλείου, ξεπεσμού και ανάτασης του ανθρώπου συγχρόνως, ίσως η μελανότερη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας, αποτελεί στίγμα για τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό και αναγνωρίζεται διεθνώς ως πράξη ντροπής για ολόκληρη την πολιτισμένη ανθρωπότητα.

Ο Δήμος της Μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων κάθε χρόνο, αποτίνοντας το οφειλόμενο χρέος προς τους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς συμπατριώτες μας, σχεδιάζει με προσοχή και ευαισθησία εκδηλώσεις μνήμης και τιμής αφιερωμένες στους νεκρούς του ’43, που πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και επίσημων προσκεκλημένων μέσα σε κλίμα ανθρώπινης συγκίνησης και ευλάβειας, πένθους και βαθιάς περισυλλογής.

Ωστόσο, η φετινή επέτειος είναι διαφορετική. Ο Δήμος Καλαβρύτων, λόγω της ταχείας εξάπλωσης του Κορωνοϊού στη χώρα μας, με σεβασμό προς τις συστάσεις των ειδικών και τηρώντας τα μέτρα της πολιτείας, ενημερώνει τους δημότες του και κάθε ενδιαφερόμενο ότι οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της 77ης επετείου από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, θα έχουν διαφορετικό χαρακτήρα και θα περιοριστούν στην τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στον τόπο του μαρτυρίου χωρίς την παρουσία πολιτών και προσκεκλημένων καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή κυρίαρχο ζήτημα αποτελεί η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Παραμένει ενεργός ο δίκαιος αγώνας της επανόρθωσης»

Με προσωπική επιστολή προς το Δήμαρχο Καλαβρύτων η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκφράζει τη λύπη της για την αδυναμία να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί στις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή της αναφέρει πως «θεωρώ ελάχιστο χρέος την απόδοση τιμής στα θύματα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος» τονίζοντας πως αδυνατεί να παραστεί φέτος στις εκδηλώσεις. «Η Σφαγή των Καλαβρύτων, η μεγαλύτερη ναζιστική θηριωδία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε ελληνικό έδαφος έχει χαρακτεί ανεξίτηλα στην ιστορική και συλλογική συνείδηση του λαού μας. Ενα ειδεχθές και αποτρόπαιο γεγονός που όχι μόνο προκαλεί βάναυσα και τραυματίζει ανεπανόρθωτα το ανθρώπινο αίσθημα αλλά μας καλεί κάθε χρόνο τη μέρα της επιστροφής μας στον Τόπο του Μαρτυρίου σε εγρήγορση για τη θωράκιση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη από τους εχθρούς της, τους επιγόνους του φασισμού και του ναζισμού. Στη μνήμη της αδικοχαμένης και ηρωικής γενιάς των Καλαβρυτινών παραμένει ενεργός ο δίκαιος αγώνας της επανόρθωσης».

Τέλος, η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε την επιθυμία της να επισκεφθεί τα Καλάβρυτα, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Τα Καλάβρυτα αποτελούν άσβεστο φάρο μνήμης και πανανθρώπινων διδαγμάτων»

Με την ευκαιρία της 77ης επετείου του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε τα εξής:

«Οι συνθήκες “υγειονομικού πολέμου” που επικρατούν φέτος στην χώρα, δυστυχώς δεν επιτρέπουν τη διοργάνωση των εκδηλώσεων μνήμης του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, με την μαζικότητα των προηγουμένων ετών.

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως δεν μπορούμε να παραβρεθούμε στις εκδηλώσεις μνήμης, η σκέψη μας και η καρδιά μας θα βρεθούν και φέτος στη Ράχη του Καπή για να υποκλιθούμε στα θύματα της ναζιστικής κτηνωδίας και να διατρανώσουμε για άλλη μία φορά την προσήλωσή μας στα ιδανικά της ειρήνης και της δημοκρατίας.

Τα Καλάβρυτα αποτελούν έναν άσβεστο φάρο μνήμης και πανανθρώπινων διδαγμάτων. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το ανατρέψει η πανδημία.

Η ημέρα μνήμης του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος σημαίνει για όλους μας δέος. Αλλά και χρέος. Διαρκή αγώνα για ειρήνη και ευημερία.

Το 2021 θα είμαστε όλοι μαζί για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στην μαρτυρική θυσία των Καλαβρυτινών, γιατί η μνήμη, ακόμα και όταν είναι οδυνηρή ή αποτρόπαια, αποτελεί τον καλύτερο οδηγό προς το μέλλον».

Αθανάσιος Παπαδόπουλος: «Παρακαλώ να σεβαστείτε την ιδιαιτερότητα της κατάστασης και να μην προσέλθετε στις εκδηλώσεις»

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων απευθύνει έκκληση για αποχή από τις εκδηλώσεις λόγω πανδημίας.

«Αγαπητοί μου συμπατριώτες

Εν μέσω των κρίσιμων στιγμών που διέρχεται η Χώρα μας λόγω της πανδημίας και κατανοώντας την ιδιαιτερότητα των ημερών, είμαστε υποχρεωμένοι να μην τελέσουμε τις εκδηλώσεις που έχουν καθιερωθεί στην Μαρτυρική μας πόλη των Καλαβρύτων, σε ανάμνηση των γεγονότων της σφαγής των συμπατριωτών μας τη 13η Δεκεμβρίου 1943, συμπεριλαμβανομένης και της σύντομης τελετής του καθιερωμένου Τρισαγίου στον Τόπο της Εκτέλεσης, σήμερα, παραμονή της επετείου.

Τόσο στο Τρισάγιο όσο και στην επιμνημόσυνη δέηση θα παραστεί μόνον ο Δήμαρχος, εκπροσωπώντας όλους τους απανταχού Καλαβρυτινούς.

Σας παρακαλώ να σεβαστείτε την ιδιαιτερότητα της κατάστασης και να μην προσέλθετε στις εκδηλώσεις.

Φέτος, ας προσευχηθούμε από το σπίτι μας για την ανάπαυση των ψυχών των δικών μας ανθρώπων».


Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας: Για το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

Η μνήμη όλων μας σήμερα είναι στα θύματα του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, καθώς 77 χρόνια πριν, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 διεπράχθη ένα από τα πιο βάρβαρα εγκλήματα πολέμου της κατοχικής περιόδου στην Ελλάδα. Τα ναζιστικά στρατεύματα της γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, υπό την καθοδήγηση του στρατηγού Καρλ φον Λε Σουίρ και με επικεφαλής τον ταγματάρχη Εμπερσμπέργκερ προέβησαν σε μαζική εκτέλεση του ανδρικού πληθυσμού και ολική καταστροφή της κωμόπολης των Καλαβρύτων.

Το βάναυσο αυτό έγκλημα (ένα από τα πολλά) τα οποία διεπράχθησαν εκείνη την περίοδο, δεν μπορεί παρά να μας θυμίζει συνεχώς τις θηριωδίες που υπέστη η Ελλάδα, από τις ναζιστικές δυνάμεις. Οι αξίες, τα ιδανικά και η αντίσταση εκείνης της περιόδου αποτελούν πυξίδα και έμπνευση για στάση ζωής, διαχρονικά. Μας ωθούν και σήμερα σε ένα συνεχή αγώνα με τα ναζιστικά μορφώματα της εποχής μας, τα οποία ο λαός τα τοποθέτησε εκεί ακριβώς που τους άξιζαν, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι κατάλοιπα, ιδέες και αντιλήψεις τους δεν υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Αυτό λοιπόν που εμείς οφείλουμε να κάνουμε, είναι να αγωνιστούμε, ακριβώς όπως έκαναν και οι Καλαβρυτινοί τότε, απέναντι σε καθετί που αντιβαίνει στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Ως πολιτική οργάνωση πιστεύουμε ακράδαντα, ότι αποτελεί χρέος μας να διατηρούμε τη συλλογική μνήμη ζωντανή, διότι λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον.

Η Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας διοργάνωνε, κάθε χρόνο, αντιφασιστικό μονοήμερο μνήμης με μετάβαση στο σημείο του μαρτυρικού τόπου ως ελάχιστο φόρο τιμής στον αγώνα και τη θυσία των θυμάτων της Σφαγής των Καλαβρύτων. Φέτος όμως σεβόμενοι απόλυτα τις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν τιμούμε τα θύματα με έναν διαφορετικό τρόπο από τα προηγούμενα χρόνια. Για εμάς, η ιστορία δεν είναι μια στείρα αναμόχλευση ιστορικών στοιχείων και γεγονότων, αλλά ένας αδιάκοπος αγώνας απέναντι σε κάθε φασισμό που ελλοχεύει σε κάθε πτυχή της καθημερινής πραγματικότητας. Έχοντας ως φωτεινό παράδειγμα τις θυσίες και τα ιδανικά εκείνης της εποχής, οπλιζόμαστε με υπομονή, θάρρος και πείσμα για να δώσουμε καθημερινά μάχες στο πεδίο της υγείας, της παιδείας και της καταπάτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Μνήμη για εμάς σημαίνει Αγώνας, Δύναμη, Αντίσταση!