«Οι «μεσαίου» ποσοστού αναπηρίας συνάνθρωποι μας, αναγκάζονται να τα βγάλουν πέρα με 300€ τον μήνα!»

ΕΛΛΑΔΑ. Ο Τάκης Αλεξανδράκης κλήθηκε από τον δημοσιογράφο Βασίλη Κουφόπουλο στον ραδιοφωνικό σταθμό SKAI 100,3 στις 7-12 προκειμένου να αναφερθεί στην πραγματικότητα που βιώνουν τα ΑΜΕΑ εν μέσω πανδημίας.

Ο Τάκης Αλεξανδράκης ευχαριστεί τον δημοσιογράφο Βασίλη Κουφόπουλο για την φιλοξενία του στην εκπομπή

Διαβάστε το σύνολο του άρθρου πατώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/Τάκης-Αλεξανδράκης-103413627729937/

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης για τους ανθρώπους με πρόβλημα ακοής:

- Θα διερευνήσουμε και εμείς μια από τις συνέπειες της πανδημίας στους ανθρώπους με αναπηρία. Η καραντίνα έχει αλλάξει πολλά από τα δεδομένα.

Ο κ. Τάκης Αλεξανδράκης από την Σπάρτη, σπούδασε φυσικοθεραπεία και στην συνέχεια νομική σχολή ΕΚΠΑ. Στα 14 του χρόνια έχασε την όρασή του εξαιτίας ιατρικού σφάλματος αλλά δεν το έβαλε κάτω. Κύριε Αλεξανδράκη πως αντιμετωπίζεται την ανάγκη αποφυγής της επαφής με τον άνθρωπο που πρέπει να σας βοηθήσει στο δρόμο;

- Πολλά ζητήματα προκύπτουν. Από την πρώτη καραντίνα είχα γράψει ένα άρθρο με το οποίο καλούσα τις φίλες και τους φίλους που προσφέρονται να βοηθήσουν ανθρώπους με πρόβλημα όρασης, όπως και εγώ, να μην μας πλησιάζουν αλλά να κρατούν απόσταση ασφαλείας. Αυτός άλλωστε είναι και ο σωστός τρόπος να απευθυνθείς σε έναν τυφλό στον δρόμο. Στέκεσαι σε απόσταση, ας υποθέσουμε πως είσαι εσύ Βασίλη και μου λες "είμαι ο Βασίλης και θέλω να σε βοηθήσω αν το χρειάζεσαι". Μόνο όταν σου δώσω την σύμφωνη γνώμη μου θα μπορείς να με ρωτήσεις τι ακριβώς θέλω και πως θα με βοηθήσεις. Σίγουρα τώρα με τον κορονοϊό τα πράγματα δυσκολεύουν γιατί δεν πρέπει να έρθουμε σε κοντινή απόσταση. Επίσης δεν μπορούμε να μετακινηθούμε με τα ΜΜΜ. Μην ξεχνάμε τις οικογένειες με ανθρώπους με νοητική αναπηρία, οι οποίοι όταν χάνουν την ροή της καθημερινής τους ρουτίνας αναστατώνονται σε μεγάλο βαθμό. Η επαφή με το θεραπευτή που πάντα αποτελούσε κρίσιμο σημείο επικοινωνίας μεταξύ τους πρέπει να αποφεύγεται. Και πως να το εξηγήσεις αυτό σε έναν άνθρωπο με νοητική αναπηρία που η αγκαλιά γι' αυτόν λειτουργεί ως κεντρικό μέσο έκφρασης. Η καραντίνα πάντως δεν είναι κάτι άγνωστο για εμάς. Η καραντίνα για τους ανθρώπους με αναπηρία απλά συνεχίζεται. Οι περισσότεροι είτε εξαιτίας της αναπηρίας μας είτε των φαρμάκων που λαμβάνουμε βρισκόμαστε σε ανοσοκαταστολή. Έχω δημοσιεύσει σχετικό κείμενο και έγινε ειδική μνεία από το VICE την άνοιξη στην πρώτη περίοδο καραντίνας. Ο ιός είναι επιθετικός και πόσο μάλλον για ανθρώπους σε ανοσοκαταστολή όπως και οι καρκινοπαθείς, για τους οποίους να σημειώσουμε πως χάνουν θεραπείες, μένουν πίσω θεραπευτικά πρωτόκολλα, σειρά ζητημάτων που χρήζουν ολιστικής αντιμετώπισης.

- Βρήκατε λύσεις ή όχι;

- Τηρούμε τους κανόνες προστασίας, καθαριότητας, υγιεινής, χάσαμε βέβαια τις υπέροχες βόλτες, την ελεύθερη και ανεξάρτητη κυκλοφορία μας, και αρκούμαστε αναγκαστικά στην επικοινωνία με το τηλέφωνο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

- Έχετε δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα της καραντίνας. Είσαστε σε μειονεκτική θέση σε σχέση με όλους τους άλλους που διαμαρτύρονται για αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση.

- Πρέπει να αναφέρουμε τις δυσκολίες που βιώνουν οι "μεσαίου" ποσοστού αναπηρίας συνάνθρωποι μας, που αναγκάζονται να τα βγάλουν πέρα με ποσά γύρω στα 300 ευρώ το μήνα.

- Εξωφρενικά χαμηλά τα ποσά αυτά.

- Γι' αυτό επανειλημμένα έχω ζητήσει από τον Πρωθυπουργό, με επιστολή μου από τον Μάρτιο 2020, την υποστήριξη τουλάχιστον αυτής της ομάδας ανθρώπων με αναπηρία που λαμβάνει τόσα λίγα χρήματα. Ένα έκτακτο επίδομα πανδημίας για να αγοράζουν τις πολλές μάσκες προσώπου και τα γάντια προστασίας αλλά και για την μετακίνησή τους αποκλειστικά με ταξί.

- Σας ευχαριστώ!

- Ευχαριστώ για το χρόνο σας και για την προσοχή που επιδεικνύεται στην προσέγγιση των θεμάτων που επεξεργάζεστε στην εκπομπή.

blog: http://takisalexandrakis.blogspot.com/

facebook: https://www.facebook.com/Τάκης-Αλεξανδράκης-103413627729937/

takisalexandrakis@gmail.com