«Ναι» σε «καθαρές» Αναπτυξιακές, «όχι» στη συνένωση των ΔΕΥΑ, λέει ο δήμαρχος Τρίπολης

«Αντιcovid πυλώνας οι Δήμοι της χώρας, χρειάζονται πόρους από το κράτος για να συνεχίσουν»

«Η Πελοπόννησος έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης μέσα και από την αγαστή συνεργασία της Αυτοδιοίκησης»

«Στηρίζουμε πρωτογενή τομέα και τουρισμό. Θα βάλουμε την Τρίπολη στο τουριστικό χάρτη!»

«Το 2021 τιμούμε τους προγόνους με αναστοχασμό και νέα πορεία για επόμενα 100 χρόνια»

«Κλείσαμε τους ΧΑΔΑ, κάνουμε προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων αλλά περιμένουμε άμεσα την ολοκληρωμένη…»

«Έχουμε μια ΔΕΥΑ οικονομικά υγιή με σημαντικό έργο και δεν βλέπουμε τον λόγο συνένωσης των ΔΕΥΑ της χώρας…»

«Δήμοι όπως ο δικός μας μπορεί να αξιοποιεί την τεχνογνωσία Αναπτυξιακών για μεγάλα έργα, αρκεί αυτές να έχουν «καθαρά» χαρτιά»

«Ο νέος που θέλει να μπει στην Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει πάθος γι αυτήν και διάθεση προσφοράς στον συμπολίτη»

ΤΡΙΠΟΛΗ. Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης αποδεχόμενος την συνέντευξη στο notospress.gr, με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του, αναφέρεται σε κρίσιμα και ενδιαφέροντα ζητήματα τόσο για τον Δήμο του όσο και για την Πελοπόννησο.

Εκτιμά ότι η Αυτοδιοίκηση ανταποκρίθηκε στην αποστολή της σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο βλέπει ότι οι συνέπειές της σε επίπεδο οικονομίας και αγοράς θα έχουν βάθος. Διαπιστώνει ότι οι πόροι από το Κράτος προς τους δήμους είναι δραματικά μειωμένοι και πρέπει να αυξηθούν και θεωρεί ότι η Πελοπόννησος, ως ενότητα, έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης.

Στον Δήμο Τρίπολης τον ανησυχεί ο οικονομικός μαρασμός, ως αποτέλεσμα των κρίσεων γι’ αυτό και προτάσσει την στήριξη τόσο της πρωτογενούς παραγωγής όσο βέβαια και του τομέα Τουρισμού – Πολιτισμού.

Σε ότι αφορά στην επέτειο του 1821 βλέπει την ευκαιρία αναστοχασμού για να καθορίσουμε την πορεία των επόμενων 100 χρόνων αναλύοντας τα θετικά και τα αρνητικά που έγιναν στα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Στα επιμέρους αλλά σημαντικά θέματα που θέτει η συνέντευξη του στον δημοσιογράφο Ηλία Μπόνο είναι σαφής: Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να περάσει στην φάση της ολοκληρωμένης αντιμετώπισης. Η Τρίπολη κατάφερε να κλείσει τους ΧΑΔΑ αλλά διαχειρίζεται τα απορρίμματα προσωρινά αναμένοντας την κεντρική λύση. Νερό υπάρχει αλλά οι προβλέψεις για το μέλλον ιδίως της Πελοποννήσου επιβάλουν επαγρύπνηση. Μάλιστα τονίζει ότι οι ΔΕΥΑ πρέπει να παραμείνουν Υπηρεσίες κάθε Δήμου και όχι να ενωθούν αλλάζοντας ίσως κατεύθυνση.

Σχετικά με τις Αναπτυξιακές Εταιρείες και με αφορμή την «Πελοπόννησος» α.ε. υπογραμμίζει ότι οι Αναπτυξιακές είναι χρήσιμες στους δήμους για έργα μεγάλα και εντός πιεστικών χρονικών ορίων αλλά θα πρέπει να λειτουργούν με «ανοικτά και καθαρά χαρτιά».

Τέλος αναφερόμενος στη συμμετοχή των νέων στην αυτοδιοίκηση σημειώνει ότι ένας νέος αν δεν έχει πάθος και διάθεση προσφοράς δεν έχει να κερδίσει κάτι από την Αυτοδιοίκηση. Να εισέλθει σε αυτήν αν πιστεύει ότι μπορεί έστω να αγωνιστεί για να κάνει καλύτερη τη ζωή τους συμπολίτη του.

Πιο αναλυτικά ο δήμαρχος Κώστας Τζιούμης ανέφερε:

Πανδημία

«Οι Δήμοι στο πρώτο κύμα της Πανδημίας ήταν ένας από τους κυριότερους πυλώνες που οδήγησαν στην ικανοποιητική αντιμετώπιση της πανδημίας. Το ίδιο ισχύει και τώρα, η πορεία της πανδημίας το δείχνει» αναφέρει και προσθέτει ότι «οι Δήμοι κλήθηκαν χωρίς να έχουν οικονομικές και υπηρεσιακές δυνατότητες να ανταπεξέλθουν σε μια πρωτόγνωρη απειλή. Και στο επίπεδο το υγειονομικό και στο επίπεδο των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης».

Ο Δήμαρχος εκτιμά ότι «σε λίγους μήνες τον ιό θα τον αντιμετωπίσουμε με το εμβόλιο. Οι οικονομικές συνέπειες όμως θα έχουν βάθος χρόνου. Πήραμε μέτρα τόσο για την στήριξη των συμπολιτών σε υγειονομικά θέματα όσο και σε οικονομικά στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Χρειαζόμαστε στήριξη από το κράτος είναι σαφές. Ούτως ή άλλως τα οικονομικά των δήμων είναι πενιχρά σε σχέση με το παρελθόν. Λαμβάνουμε το 80% λιγότετους πόρους. Οι Δήμοι την περίοδο της οικονομικής κρίσης «μάτωσαν». Ζητάμε οικονομική στήριξη και στον σπουδαίο ρόλο που θα αναλάβουμε την περίοδο ανάκαμψης από την πανδημία».

Πελοπόννησος

«Μέσα στα πλαίσια της ΠΕΔ υπάρχει συνεργασία. Γίνονται κοινές προσπάθειες. Ιδιαίτερα με τους 5 δήμους πρωτεύουσες έχουμε κοινό βηματισμό» θα πεί ο Κώστας Τζιούμης και θα προσθέσει: «Η Πελοπόννησος είναι μια περιοχή με τεράστιες δυνατότητες. Είτε στον τουρισμό είτε στον πολιτισμό. Αλλά και στο αγροτοκτηνοτροφικό τομέα υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης». Ο Δήμαρχος δεν διαπιστώνει αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στους Δήμους αλλά καλή συνεργασία…

Δήμος Τρίπολης

Το πρώτο και μεγάλο πρόβλημα του Δήμου Τρίπολης είναι το οικονομικό και η στήριξη της τοπικής οικονομίας. «Σαν δήμος προσπαθούμε να στηρίξουμε τον αγροτικό τομέα με αγροτική οδοποιϊα και αντιπλημμυρικά» σημειώνει ο δήμαρχος και συνεχίζει: «Με αναπλάσεις στην Τρίπολη και στα μεγάλα χωριά αναδεικνύουμε τον προορισμό. Πρωτογενής τομές και Τουρισμός είναι στις προτεραιότητές μας. Η Τρίπολη δεν είναι στον Τουριστικό χάρτη αλλά θα επιμείνουμε ώστε να ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό μας για ανάπτυξη, ανάπλαση και προβολή της παντού».

Το πλεονέκτημα

«Το πλεονέκτημα του Δήμου μας είναι η φυσική ομορφιά. Υπέροχα τοπία και βουνά. Τόπος με ιστορία, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, σταθμός η συμβολή του στο 1821. Επίσης Ξεχωριστά τα προϊόντα κάποια και με ονομασία προέλευσης» λέει με σιγουριά.

Επέτειος 1821

«Το 2021 είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε τους προγόνους μας αλλά να δούμε στην πορεία των 200 χρόνων τα λάθη αλλά κυρίως τα καλά που έγιναν. Να αξιολογήσουμε την πορεία των 200 χρόνων και να θέσουμε τις βάσεις για τα επόμενα 100 χρόνια. Αναστοχασμός, διορθώνουμε τα λάθη και σχεδιάζουμε το μέλλον» σημειώνει με έμφαση ο Κ. Τζιούμης.

Διαχείριση απορριμμάτων

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο «ο Δήμος Τρίπολης τα τελευταία χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από την διαχείριση των απορριμμάτων, όπως πολλοί δήμοι της Πελοποννήσου. Μέχρι πριν 5 μήνες ο Δήμος δεν έκανε τίποτα. Χρησιμοποιούσε παράνομο ΧΑΔΑ. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε κάναμε πράξη δέσμευσή μας να κλείσει ο ΧΑΔΑ στο δάσος του όρους Μαίναλον. Το καταφέραμε και από τον Ιούνιο δεν είναι ενεργή. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Δήμος κάνει νόμιμη προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων, αυτό που προβλέπεται στον ΠΕΣΔΑ. Αναμένουμε βέβαια θα να ξεκινήσει το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Ελπίζουμε σε άμεση υλοποίηση της. Η λύση που τώρα εφαρμόζουμε είναι προσωρινή κυριολεκτικά, δεν είναι η ιδανική».

ΔΕΥΑ

«Η Τρίπολη έχει επάρκεια σε νερό ύδρευσης. Όμως το πρόβλημα της ερημοποίησης αφορά στην Πελοπόννησο και τα επόμενα χρόνια θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα σε όλη την περιοχή. Η Πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα». Αναφέρομενος στον ρόλο των ΔΕΥΑ υπογραμμίζει: «Είμαι υπέρ της λειτουργίας των ΔΕΥΑ σε κάθε δήμο και όχι στην ενοποίηση όλων των ΔΕΥΑ της χώρας. Η ΔΕΥΑ Τρίπολης λειτουργεί άριστα, χωρίς οικονομικά προβλήματα, χωρίς χρέη και υλοποιεί ένα τεράστιο πρόγραμμα ύδρευσης και αποχέτευσης. Θα υποβάλουμε μελέτες στο «Τρίτσης» για ριζικό εκσυγχρονισμό των υποδομών και δικτύων σε ύδρευση και αποχέτευση. Δεν θα δεχθούμε κατάργηση και συνένωση των ΔΕΥΑ».

Αναπτυξιακές εταιρείες

«Όταν υπάρχουν σκιές πρέπει να ξεκαθαρίζονται. Δεν ξέρω αν η ΠΕΔ είχε τόσο ενεργό ρόλο και συμμετοχή στα ελλείμματα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το πρόβλημα και να δούμε πως θα προχωρήσουμε» αναφέρει ο δήμαρχος Τρίπολης και ζητά να έρθουν όλα στο φώς… «Μια επιχείρηση για να λειτουργήσει πρέπει να ξέρει τα οικονομικά της αλλιώς πως θα προχωρήσει;» σημειώνει και προσθέτει: «Με τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο πολλοί δήμοι, μικροί και μεσαίοι, μέσα από τις αναπτυξιακές αποκτούν την δυνατότητα για την προώθηση έργων. Η Τεχνική μας Υπηρεσία είναι στελεχωμένη. Έχει κάνει τεράστια δουλεία. Σε 12 μήνες δημοπρατήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν πάνω από 35-40 μεσαία και μεγάλα έργα (πέρα από τα μικρά). Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Ωστόσο όταν έχεις μεγάλα έργα και προγράμματα που τρέχουν πρέπει να συνεργαστείς με αναπτυξιακές που είναι πολύ χρήσιμες. Αλλά να λειτουργούν με καθαρά δεδομένα».

Νέοι στην Αυτοδιοίκηση

Στην ερώτηση τι θα συμβούλευε έναν νέο που θέλει να ασχοληθεί με την Αυτοδιοίκηση αναφέρει: «Ασχολούμαι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση χρόνια λόγω του πάθους μου. Επαγγελματικά ήμουν επιτυχημένος και δεν είχα λόγο να αφήσω την δουλειά μου… Ένας νέος για να ασχοληθεί πρέπει να το κάνει μόνον αν έχει πάθος γι αυτήν. Τίποτα άλλο δεν έχει να κερδίσει. Ακόμα και ο μισθός δημάρχου δεν είναι κίνητρο. Το καθημερινό κόστος (ζωής και καθήκοντος) μπορείς να το σηκώσεις μόνον αν έχεις πάθος και διάθεση προσφοράς. Ο δήμαρχος είναι ο άνθρωπος στον οποίο κάθε μέρα μεταφέρονται παράπονα… Δεν ακούς τίποτ’ άλλο. Ο ελεύθερος επαγγελματίας μόνο να χάσει έχει αν ασχοληθεί και χρόνο και χρήμα. Αυτό που θα κερδίσει είναι η ικανοποίηση να κάνει έργο για καλύτερη ζωή των πολιτών. Πρέπει να πιστεύει σε αυτό. Ο απολογισμός είναι καθημερινός στον πολίτη. Είναι θετικό να ασχοληθούν νέοι άνθρωποι με την Αυτοδιοίκηση».

Ειδήσεις σήμερα:

Το Σπήλαιο του Θανάτου που στοιχειώνει περιοχή της Πελοποννήσου

Anser: «Δεν έχω πει καν τα μισά από αυτά που νιώθω ότι μπορώ να πω...»

Ελαφόνησος: Ελάχιστες οι τουριστικές απώλειες παρά την πανδημία