Νιόκαστρο: Ιστορίες αιώνων και επιδρομές που άφησαν το αποτύπωμά τους

ΠΥΛΟΣ. Τα κάστρα της Ελλάδας αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία αξιοθέατων τα οποία συγκινούν και σε ταξιδεύουν στο παρελθόν. Αποτελούν, εξάλλου, σημαντικά κομμάτια της ιστορίας τα οποία όταν εξερευνείς, ουσιαστικά συνδέεις κομμάτια του παζλ που μέχρι λίγο πριν σου ήταν εντελώς άγνωστα. Για παράδειγμα, πόσα γνωρίζεις για το Νιόκαστρο, αυτό το εντυπωσακό κάστρο της Πύλου που έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία; Το σίγουρο είναι ότι έχει μεγάλο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ιστορία ενός τέτοιου κάστρου που γνώρισε πολλές και διαφορετικές εισβολές. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ελληνικά κάστρα!

Το Νιόκαστρο, λοιπόν, ή Νιόκαστρο Ναυαρίνου όπως ονομάζεται και επίσημα, βρίσκεται στη Μεσσηνία και είναι ένα οθωμανικό φρούριο δίπλα στην κωμόπολη της Πύλου. Είτε βρεθείς εκεί, είτε θαυμάσεις τις φωτογραφίες, θα καταλάβεις ότι πρόκειται για ένα επιβλητικό κάστρο και μεγάλο σε έκταση. Και έτσι πράγματι είναι καθώς χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το ένα τμήμα ονομάζεται και Κάτω Κάστρο και είναι και το μεγαλύτερο τμήμα έχοντας έκταση 80 περίπου στρέμματα. Το άλλο τμήμα είναι το Επάνω Κάστρο, το οποίο περιλαμβάνει ισχυρές επάλξεις και προμαχώνες.

Σαν φτάσεις και περπατήσεις εκεί, μεταφέρεσαι αυτόματα στο παρελθόν και νομίζεις ότι από κάπου θα εμφανιστούν ιππότες ή θα εξελιχθούν μπροστά σου σκηνές της ιστορίας από το παρελθόν. Και πράγματι η ιστορία του είναι μεγάλη. Και ακόμη μεγαλύτερες οι αλλαγές που έχει υποστεί μέσα στους αιώνες αυτό το κάστρο. Οι συνεχείς και αλλεπάλληλες κατακτήσεις που υπέστη, οδήγησαν αναγκαστικά σε αλλαγές και γενικά παρεμβάσεις στους χώρους του.

Η ιστορία του μπλέκεται ανάμεσα σε πειρατές, επιδρομές και επιθετικών πολέμων. Ουσιαστικά το Νεόκαστρο ή απλά Νιόκαστρο κατασκευάστηκε για πολύ συγκεκριμένους σκοπός. Σε μια εποχή όπου για την διεξαγωγή του αμυντικού και επιθετικού πολέμου χρησιμοποιούσαν πυροβόλα όπλα. Και η κατασκευή του ήταν τέτοια ακριβώς. Συγκεκριμένα, αν παρατηρήσεις τα τείχη του θα δεις ότι είναι τόσο παχιά ώστε να μπορούν να αντέχουν στους κανονιοβολισμούς. Ταυτόχρονα είναι χαμηλά ώστε να αποφεύγεται ο στόχος των βλημάτων αλλά και με κλίση, για να είναι πιο ήπια η κρούση ενώ ενισχύθηκαν με ισχυρούς προμαχώνες.

Γνωρίζοντας κανείς την ιστορία εντυπωσιάζεται από την επίσκεψη στο Νιόκαστρο σήμερα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι Οθωμανοί χρησιμοποίησαν αρχικά το παλαιό φρούριο του Ναβαρίνου, (τότε το ονόμαζαν Αναβαρίν) ως ναυτική βάση αλλά και για πειρατικές επιδρομές, είτε για μεγάλες επιχειρήσεις στόλου στις θάλασσες του Ιονίου και της Αδριατικής. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πλέον εντυπωσιακά και όμορφα αξιοθέατα της Μεσσηνίας που αξίζει να επισκεφθείς αν βρεθείς στην περιοχή.

Ειδήσεις σήμερα:

Πρωτοβουλία για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος!

Θεοδωρικάκος: 13 έργα, ύψους 23,8 εκ.€ από το «Αντώνης Τρίτσης» στην Πελοπόννησο

Νεκρός 49χρονος από σύγκρουση δικύκλου με ζώο στη Μάνη