ΣΠΑΡΤΗ. Με ανακοίνωσή του, που υπογράφουν ο πρόεδρος Κυρ. Μιχαλακάκος και ο γραμματέας Ιω. Μητράκος, ο Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας θίγει το θέμα της «πλαστικής ρύπανσης στην εποχή της πανδημίας».

Πιο συγκεκριμένα, το πρόβλημα που δημιουργείται με την ασυλλόγιστη απόρριψη στο περιβάλλον χιλιάδων γαντιών και προστατευτικών μασκών, από τους χρήστες τους.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, «...επειδή ο μετα-πανδημικός κόσμος μπορεί να δει τη χρήση της ατομικής μάσκας να εκτείνεται έως το 2022 είναι απόλυτη ανάγκη να καθιερωθεί στην καθημερινή προστασία η χρήση της υφασμάτινης επαναχρησιμοποιούμενης μάσκας, για να παραμείνουν οι χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης στο προσωπικό των υποδομών υγείας, όπου θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα συλλογής και καταστροφής τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η εμφάνιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και η πρώτη καραντίνα, μέσα στο κλίμα του φόβου, της απελπισίας και της ψυχολογικής καταπίεσης που έφερε η εξάπλωση του ιού, είχε και ένα θετικό στοιχείο που επισημάνθηκε σε όλο τον κόσμο: Περιορίστηκε σημαντικά η ατμοσφαιρική ρύπανση πάνω από τα μεγάλα αστικά κέντρα και καθαρισαν οι υδάτινοι φορείς.

Σύντομα, όμως, διαπιστώθηκε μία άλλη απειλή ρύπανσης, που δυστυχώς επιδεινώθηκε στους μήνες που ακολούθησαν έως σήμερα. Αυτή προέρχεται από την τεράστια ποσότητα προστατευτικών μασκών και γαντιών, που απορρίπτονται ασυλλόγιστα στο περιβάλλον από τους χρήστες.

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (World Wide Fund for Nature ή WWF) ήταν από τις πρώτες οικολογικές οργανώσεις που επισήμαναν την απειλή για το περιβάλλον, υπολογίζοντας πως αν το 1% των μασκών είχε απορριφθεί με εγκληματικά λανθασμένο τρόπο τότε θα διασκορπίζονταν στο περιβάλλον 10 εκατομμύρια μάσκες το μήνα, ενώ μεγάλη ποσότητα απ’ αυτές θα κατέληγε στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Μόνο η Ιταλία, για παράδειγμα, το Μάιο του 2020 χρειάστηκε 1 δισεκατομμύριο μάσκες και μισό δισεκατομμύριο πλαστικά γάντια μιας χρήσης!

Οι επιπτώσεις αυτής της ιδιότυπης καινοφανούς πλαστικής ρύπανσης έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται σε όλα τα μέρη της γης.

Ο Gary Stokes επαγγελματίας φωτογράφος, εκπαιδευτής καταδύσεων και συνιδρυτής της Oceans Asia, η οποία είναι μια ΜΚΟ που επικεντρώνεται στη διερεύνηση και την έρευνα για τα εγκλήματα κατά της άγριας φύσης, στις 29 Φεβρουαρίου 2020 έγραψε μια δημοσίευση στο Facebook, τεκμηριώνοντας τα επίπεδα της πλαστικής σπατάλης στις παραλίες του Χονγκ Κονγκ.

Η κατάσταση είναι η ίδια και στην Ευρώπη. Ο ακτιβιστής Laurent Lombard στη Γαλλία τράβηξε ένα βίντεο στα νερά της Αντίμπ, κοντά στις Κάννες στη Γαλλική Ριβιέρα, τεκμηριώνοντας την υποβρύχια κατάδυση του με μια δημοσίευση στο Facebook, αφού συνέλεξε από το βυθό πολλά ζευγάρια γάντια από λατέξ, χειρουργικές μάσκες και άλλους τύπους μασκών. Ο Λόρεντ έγραψε: “Γνωρίζοντας ότι έχουν παραγγελθεί περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια μάσκες μίας χρήσης, σύντομα θα υπάρχουν περισσότερες μάσκες από τις μέδουσες στα νερά της Μεσογείου ...!”.

Οι περισσότερες μάσκες προσώπου μίας χρήσης στην αγορά είναι μη βιοδιασπώμενες. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Οι χειρουργικές μάσκες προσώπου, επίσης, δεν είναι κατασκευασμένες από ύφασμα. Το υλικό που χρησιμοποιείται πιο συχνά για την κατασκευή τους είναι το πολυπροπυλένιο, μια μορφή πλαστικού, καθώς έχει καλύτερη διήθηση βακτηρίων και διαπερατότητα αέρα, ενώ παραμένει λιγότερο ολισθηρό από ένα ύφασμα.

Οι κυβερνήσεις έριξαν το βάρος στην προμήθεια υλικών για την προστασία του ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού και των πολιτών, χωρίς να ενδιαφερθούν για τον τομέα της ενημέρωσης σχετικά με το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τα ατομικά προστατευτικά υλικά. Τα σημάδια είναι ορατά πλέον και στην πατρίδα μας όπου οι δρόμοι, οι πλατείες, τα πάρκα και οι περιαστικές περιοχές έχουν γεμίσει από πεταμένες μάσκες και γάντια, τα οποία οι βροχές είναι βέβαιο πως θα παρασύρουν και θα τα οδηγήσουν στα ρέματα και τα ποτάμια για να καταλήξουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς, δημιουργώντας ένα σοβαρό, ισόβιο οικολογικό πρόβλημα.

Στη χώρα μας η έλλειψη ενημέρωσης, με ευθύνη της Πολιτείας, είναι η κύρια αιτία που κάποιοι απορρίπτουν τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες-γάντια) και στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης, μεταφέροντας ένα μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό στους εργαζόμενους στα εργοστάσια διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και μάλιστα δίχως λόγο αφού οι μάσκες δεν ανακυκλώνονται! Αυτό είχε επισημανθεί, επίσης, από την Ελληνική Οργάνωση Ανακύκλωσης(ΕΟΑΝ) με ανακοινώσεις στο τύπο, που συνιστούν να μην ρίχνουμε γάντια και μάσκες στους μπλε κάδους ανακύκλωσης, αλλά στους πράσινους με τα σύμμεικτα απορρίμματα.

Επειδή ο μετα-πανδημικός κόσμος μπορεί να δει τη χρήση της ατομικής μάσκας να εκτείνεται έως το 2022 είναι απόλυτη ανάγκη να καθιερωθεί στην καθημερινή προστασία η χρήση της υφασμάτινης επαναχρησιμοποιούμενης μάσκας, για να παραμείνουν οι χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης στο προσωπικό των υποδομών υγείας, όπου θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα συλλογής και καταστροφής τους.

Ο Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας με την παρούσα ενημερωτική του ανακοίνωση επιθυμεί να ευαισθητοποιήσει όλους τους συμπολίτες μας σ’ αυτό το κρίσιμο θέμα και να τους καλέσει να αποδειχθούν υπεύθυνοι στη διαχείριση των μεμονωμένων υλικών ατομικής προστασίας, τα οποία πρέπει να απορρίπτονται σωστά και να μη διασκορπίζονται στο περιβάλλον, προκαλώντας μια ακόμη πηγή οικολογικής ρύπανσης».