ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Με μεγάλο ενδιαφέρον προχωρά ο διαγωνισμός για τη βελτίωση του οδικού τμήματος Φιλιατρά-Γαργαλιάνοι καθώς από τη διαδικασία των προσφορών η Γ.Πετρής ΑΤΕ αναδείχθηκε μειοδότρια. Το τμήμα αυτό εντάσσεται στην Εθνική Οδό «Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη». Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το αρχικό κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε σχεδόν 20 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 16,12 εκατ.ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου είχε πραγματοποιηθεί στις 2 Νοεμβρίου και στις 6 του ίδιου μήνα έγινε η αποσφράγιση των προσφορών. Η Πετρής πρόσφερε έκπτωση 46,17%, δεύτερη ήρθε η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με 42,22% και τρίτη η Δόξα ΑΒΕΤΕ με 37,67%.

Η διάρκεια των έργων έχει εκτιμηθεί σε 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Αυτό σημαίνει με πρόχειρους υπολογισμούς πως, εφόσον το έργο ξεκινήσει το ερχόμενο καλοκαίρι πως θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2023.

Η χρηματοδότηση του έργου «Βελτίωση της Εθνικής Οδού “Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη”, τμήμα “Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι” — Οδοφωτισμός ισόπεδων κόμβων τμημάτων “Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι” και “Γαργαλιάνοι – Ρωμανός”», είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014 – 2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και από εθνικούς πόρους.

Το έργο

Βελτίωση και αναβάθμιση του οδικού τμήματος «Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι», στο πλαίσιο βελτίωσης και αναβάθμισης τού κύριου οδικού άξονα της Ε.Ο. «Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη», η οποία με τη σειρά της αποτελεί μέρος του κύριου οδικού άξονα από την Πάτρα έως τη Μεθώνη, χαρακτηριζόμενου ως Ε.Ο. υπ’ αριθ. 9. Το οδικό έργο είναι συνολικού μήκους 8,836 χλμ. και άρχεται με τη σύνδεση τής Επ. Ο. Φιλιατρών – Κορυφασίου, μέσω ισόπεδου κυκλικού κόμβου.

Ακολούθως, βελτιώνεται και αναβαθμίζεται η συνέχεια τής υφισταμένης Ε.Ο. έως την είσοδο των Γαργαλιάνων, ολοκληρώνοντας έτσι το τμήμα «Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι» και τη συνέχεια τού έργου με το επόμενο κατασκευασμένο τμήμα «Γαργαλιάνοι – Ρωμανός». Περιλαμβάνονται εργασίες χωματουργικών, οδοστρωσίας, ασφαλτικών, τεχνικά έργα, σήμανση – ασφάλιση, διαγράμμιση των λωρίδων κυκλοφορίας και του άξονα, τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας στο σύνολο της οδού, έργα πρασίνου, καθώς και έργα υποδομής οδοφωτισμού