ΠΑΤΡΑ. Θέμα συζήτησης στην Πάτρα και όχι μόνο, τα όσα έζησε μία γυναίκα επί ένα τριήμερο. Η απάτη δεν ολοκληρώθηκε επειδή η ίδια δεν έκανε το λάθος που περίμεναν οι δράστες…

Διαδικτυακές επιθέσεις επί τριήμερο δέχθηκε νεαρή Πατρινή, από επιτήδειους που προσπάθησαν να της αποσπάσουν τους κωδικούς mail και του προσωπικού λογαριασμού που διατηρεί στο facebook. Έχοντας παραβιάσει τον λογαριασμό διαδικτυακών της φίλων, αρχικά την προσέγγισαν προτρέποντας την, να συμμετάσχει σε ένα διαγωνισμό ζητώντας να μπει, σε συγκεκριμένη σελίδα.

Η τελευταία όχληση έγινε μέσω αποστολής βίντεο – ιού, που την προσκαλούσαν να το ανοίξει για να το παρακολουθήσει. Κινήσεις που θα τους επέτρεπαν αυτομάτως την πρόσβαση στους κωδικούς ασφαλείας, αλλά και τον έλεγχο της σελίδα της στο facebook και του κινητού της τηλεφώνου.

Η Βασιλική Μαχαίρα, περιγράφει την περιπέτεια της, στην εφημερίδα Πελοπόννησος: «Αυτό που εμφανίζεται είναι μια σελίδα που αναγράφει «paypal» και ζητά τους κωδικούς σου. Την πρώτη φορά που συνέβη άργησα λίγο να το καταλάβω, ωστόσο μου ήρθε ειδοποίηση πως έχει μπει κάποιος άλλος στο προφίλ μου. Αλλαξα αμέσως κωδικούς ασφαλείας, ενώ συνειδητοποίησα πως το άτομο τον λογαριασμό του οποίου χρησιμοποίησαν, είχε ενημερώσει πως τον είχαν χακάρει.

Την επόμενη ημέρα, που ήταν από άλλο προφίλ το κατάλαβα αμέσως, ενώ την τρίτη φορά η προσπάθεια απόκτησης των προσωπικών κωδικών, επιχειρήθηκε με την αποστολή βίντεο – ιού, το άνοιγμα του οποίου θα επέτρεπε την πρόσβαση και τον έλεγχο των δεδομένων του κινητού μου».

Η απάτη που έχει στηθεί, σε βάρος ανυποψίαστων χρηστών του διαδικτύου, εστιάζεται στη λήψη και χρήση προσωπικών δεδομένων, με στόχο στη συνέχεια την οικονομική εξαπάτηση γνωστών αλλά και συγγενικών τους προσώπων. Οι δράστες κρύβονται πίσω από τα στοιχεία του πραγματικού χρήστη, στέλνουν μηνύματα στους οικείους τους και με το πρόσχημα πως αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, επιχειρούν ν’ αποσπάσουν χρηματικά ποσά.