Οι κλίνες Airbnb έφτασαν αυτές των ξενοδοχείων στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ

ΕΛΛΑΔΑ. «Μισή - μισή» είναι η κατανομή των κλινών μεταξύ των καταλυμάτων τύπου Airbnb και HomeAway και των ξενοδοχείων, στο σύνολο της χώρας, για την περίοδο την περίοδο Ιουλίου 2019 - Ιουνίου 2020, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ )

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την εξεταζόμενη περίοδο υπήρξαν διαθέσιμα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης A 179 χιλιάδες καταλύματα με 854 χιλ. κλίνες όσες δηλαδή και οι κλίνες των ξενοδοχείων.

Μάλιστα, σε ορισμένες Περιφέρειες οι διαθέσιμες κλίνες σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ήταν περισσότερες από τις αντίστοιχες σε ξενοδοχεία: στις Κυκλάδες το 73% των διαθέσιμων κλινών είναι σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, στην Αττική το 69%, στην Πελοπόννησο το 66%, στο Ιόνιο το 54% και στη Θεσσαλία το 52%.

Αντίθετα, στα Δωδεκάνησα είναι μόλις το 20%, ενώ στην Κρήτη το 44%.

Η εξέλιξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Μελετώντας την εξελικτική πορεία των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην αγορά, φαίνεται ότι από τα 179 χιλιάδες καταλύματα που υπήρξαν διαθέσιμα την περίοδο Ιούλιος 2019 - Ιούνιος 2020, το 38% των καταλυμάτων πρωτοεμφανίστηκαν στην πλατφόρμα πριν το 2017, το 31% των καταλυμάτων εμφανίστηκε το 2019 και στις αρχές του 2020, προφανώς λόγω της σημαντικής αύξησης της τουριστικής δραστηριότητας τα έτη 2017 και 2018 που συνεχίστηκε και το 2019.

Ταυτόχρονα, τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αντιστοιχούσαν στο 13% των εξοχικών ή των δευτερευουσών κατοικιών της χώρας. Τα ποσοστά αυτά αποδείχθηκαν πολύ υψηλότερα στις Κυκλάδες (59%), το Ιόνιο (56%), τα Δωδεκάνησα (39%) και την Κρήτη (36%).

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ, επιβεβαιώνουν ότι η βραχυχρόνια μίσθωση κινείται σε επαγγελματικό πλαίσιο, εμφανίζοντας υψηλή τουριστική δραστηριότητα.

Επαγγελματική διαχείριση

«Δεν αποτελεί πλέον αποκλειστικά δραστηριότητα εκμετάλλευσης κάποιων αχρησιμοποίητων πόρων για λίγο επιπλέον εισόδημα, αλλά αντιθέτως, με την επαγγελματική διαχείριση και αξιοποίηση των σχετικών πλατφορμών, αποτελεί δραστηριότητα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, ιδιαίτερα σε ορισμένες σημαντικές τουριστικές περιοχές όπως είναι οι Κυκλάδες, η Αττική και το Ιόνιο, όπου οι διαθέσιμες κλίνες βραχυχρόνιας μίσθωσης υπερβαίνουν, εν δυνάμει, και τις διαθέσιμες κλίνες σε ξενοδοχεία» καταλήγει η σχετική έρευνα.

Ειδήσεις σήμερα:

Μειωμένη κατά 240.000 τόνους η παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα

Δέκα έργα πολιτισμού στο ΠΕΠ Πελοποννήσου με 11,4 εκ €

Γεμίζουν τα κρεβάτια στη νέα κλινική Covid στο νοσοκομείο Πύργου

Τέλης Σαβάλας: Η παραμυθένια ιστορία του Λάκωνα που «μάγεψε» το Χόλιγουντ