«Όλοι στην Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία στις 26 Νοέμβρη για να διεκδικήσουμε τη ζωή, την υγεία και την παιδεία που μας αξίζει!»

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Το Σωματείο Εργαζόμενων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου συμμετέχει στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της 26ης Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει στο προσκλητήριο συμμετοχής «την στιγμή που η χώρα με κύρια ευθύνη των κυβερνητικών επιλογών βρίσκεται για δεύτερη φορά σε lockdown και με μια πανδημία να σαρώνει τη χώρα και το σύστημα υγείας που έμεινε αθωράκιστο και υποστελεχωμένο, αυτή την στιγμή η κυβέρνηση διάλεξε να φέρει ακόμα ένα αντεργατικό νομοσχέδιο προς ψήφιση».

Στην αναφορά του Σωματείου υπογραμμίζονται τα εξής:

«Ενώ ήδη μετράμε καθημερινά χιλιάδες νέα κρούσματα, δεκάδες νεκρούς και το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο στο λαό και τη νεολαία ότι δεν έπαιρναν τα μέτρα τους. Αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, αντί να πάρει έγκαιρα μέτρα στους χώρους δουλειάς, αντί να ενισχύσει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με συχνότερα δρομολόγια, αντί να να μειωθούν οι μαθητές σε κάθε τάξη προσλαμβάνοντας δάσκαλους και καθηγητές από τους χιλιάδες άνεργους , αντ αυτού λοιπόν η κυβέρνηση πριμοδοτεί τον ιδιωτικό τομέα υγείας και τους εργοδότες με περισσότερο χρήμα!!!

Μέσα σε όλα αυτά βρήκε και την ευκαιρία με τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου να προσπαθεί να επιβάλει χουντικής έμπνευσης διατάγματα έτσι ώστε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις ευθύνες της για τους εκατοντάδες νεκρούς που προβλέπονται καθημερινά από την επόμενη εβδομάδα. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση αντί να ασχολείται με την υγεία και να φτιάχνει νοσοκομεία, αυτή εξαπολύει την αστυνομία! Αλήθεια στις ‘’συγκεντρώσεις’’ που γίνονται καθημερινά στις στάσεις λεωφορείων και μετρό θα στείλει και εκεί αστυνομία ή εκεί δεν ισχύει ο όρος της συνάθροισης?

Η πανδημία εξελίσσεται σε μεγάλη ευκαιρία της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Δεν φτάνει ο πτωχευτικός νόμος με τον οποίο αρπάζουν λαϊκά σπίτια και εισοδήματα, δεν φτάνει η ανεργία που εκτοξεύθηκε, δεν φτάνει ο οικονομικός μαρασμός στον οποίο έχουν καταδικάσει τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματοβιοτεχνες, δεν φτάνει ο νόμος που βάζει σε γύψο τις διαδηλώσεις, η κυβέρνηση ετοιμάζει τη νομοθέτηση (εν μέσω πανδημίας και lockdown) νέων βάρβαρων αντεργατικών ανατροπών στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται το παραπέρα χτύπημα στον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και η ψήφιση του νέου συνδικαλιστικού νόμου που θα συνιστά νόμο δίωξης και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται 10ωρη δουλεία παντού και μάλιστα απλήρωτη για τις δύο επιπλέον ώρες !!! Ακόμα προβλέπονται ένα σωρό άθλια για τους εργαζόμενους μέτρα όπως η καθολική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας κ.α. που θα ρίξουν ακόμα πιο κάτω μισθούς και μεροκάματα. Υπάρχουν και διατάξεις που στόχο έχουν να χτυπήσουν τη συνδικαλιστική δράση και την οργάνωση των εργαζομένων όπως: η κατάργηση των Γενικών Συνελεύσεων των σωματείων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία ως προϋπόθεση για λήψη απόφασης για απεργία, η ποινικοποίηση της περιφρούρησης μιας απεργίας και η παράδοση στο κράτος και την εργοδοσία ψηφιακά του μητρώου ενός σωματείου (φακέλωμα).

Αυτό που επιδιώκουν κυβέρνηση, εργοδότες, βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλοξενοδόχοι είναι να γυρίσει η ιστορία 100 χρόνια πίσω με την κατάργηση του 8ωρου που καταχτήθηκε με αίμα από τους αγώνες των εργατών. Aν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν «ήλιο με ήλιο» να μην έχουν προσωπική ζωή παίρνοντας ένα ξεροκόμματο για μισθό και χτυπώντας παράλληλα την συνδικαλιστική δράση να μην μπορούν να οργανωθούν, να αντισταθούν και να διεκδικούν, που αυτός είναι και ο απώτερος σκοπός του νομοσχεδίου.

Ειδικά στο χώρο της ενέργειας και της ΔΕΗ που δραστηριοποιείται το σωματείο μας γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες αυτής της ζοφερής κατάστασης: εργασιακός μεσαίωνας, εντατικοποίηση της εργασίας με μισθούς πείνας και συχνά εργατικά ατυχήματα για όσους εργάζονται ενώ η απολιγνιτοποίηση έχει ως συνέπεια τις απολύσεις σε εργολαβικές εταιρείες , δραματική αύξηση της ανεργίας ενώ ταυτόχρονα οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον κλάδο της ενέργειας να αυξάνουν τα κέρδη τους και το ρεύμα μας να το πληρώνουμε όλο και πιο ακριβά.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, η νέα αντεργατική επίθεση πρέπει να βρει τους εργαζόμενους έτοιμους για μάχη για να δοθεί ισχυρή απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης. Με τον ξεσηκωμό και την οργανωμένη πάλη των εργαζομένων μέσα από τους χώρους δουλειάς και τα ταξικά σωματεία. Γι’ αυτό το Σωματείο Ενέργειας συμμετέχει στην Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία στις 26 Νοέμβρη και καλεί τα μέλη του, και κάθε εργαζόμενο να συμμετέχει μαζικά κι οργανωμένα στην απεργία. Αυτό τρομάζει τις κυβερνήσεις διαχρονικά και γι’ αυτό η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να φιμώσουν τη συνδικαλιστική δράση και κάθε φωνή αντίδρασης καθώς ξέρουν ότι ο λαός ασφυκτιά κάτω από αυτή την βάρβαρη πολιτική και κάποια στιγμή θα αντιδράσει.

Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουμε ότι το μοναδικό μας όπλο για τη βελτίωση της ζωής μας είναι η οργάνωση μας στα ταξικά σωματεία και μέσα από αυτά η διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας, μισθών, πρόνοιας, υγείας παιδείας κ.ο.κ. Για να το καταφέρουμε αυτό ένα όπλο έχουμε, την απεργία. Οι εργοδότες για το μόνο που νοιάζονται είναι να κερδίζουν κάθε μέρα όλο και πιο πολλά, δεν τους νοιάζει ούτε πως ζεις, ούτε αν μπορείς να τα βγάλεις πέρα, ούτε αν τα παιδιά σου έχουν τη δυνατότητα να έχουν λαπτοπ για να κάνουν τηλεεκπάιδευση ούτε αν θα έχουν τα παιχνίδια τους για τα Χριστούγεννα, το μόνο που τους νοιάζει είναι να έχουν κέρδη. Εμείς το μόνο όπλο που έχουμε για να τους πιέσουμε έτσι ώστε να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει το 2020 είναι η απεργία. Μόνο με την απεργία μπορούμε να τους ταρακουνήσουμε γιατί μόνο έτσι μειώνονται τα κέρδη τους. Αυτός είναι και ο λόγος που τα εργοδοτικά και κυβερνητικά σωματεία δεν θέλουν να ακούν για απεργία».