Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου συμμετέχει στην Απεργία

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Η Ομοσπονδία Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) συμμετέχει στην απεργία που έχουν προκηρύξει εργατικά σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, την Πέμπτη στις 26 Νοέμβρη.

«Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους σε μαχητική συμμετοχή, να ενώσουμε τη φωνή μας με τους εργάτες και τους μικρούς επαγγελματίες, με τους υγειονομικούς και τους δασκάλους και να απαιτήσουμε την ουσιαστική προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας.

Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων όπως και της σημερινής, υποβάθμισε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με τραγικές συνέπειες για τον λαό ακόμα και πριν την πανδημία του κορονοϊού. Τώρα σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση της ΝΔ κουνάει το δάχτυλο στον λαό για την "ατομική ευθύνη" την ίδια ώρα που έχει παρατήσει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με τεράστιες ελλείψεις. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί με μεταθέσει πάνω μας στις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την κατάρρευση των νοσοκομείων που έμειναν αθωράκιστα σε συνθήκες πανδημίας και τα καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων.

Παράλληλα η κυβέρνηση μετά από τόσους μήνες σε συνθήκες πανδημίας συνεχίζει να αγνοεί τους βιοπαλαιστές αγρότες, αφού τους έχει αφήσει τελείως αβοήθητους. Δεν έχει δώσει ούτε μισό ευρώ από τις αποζημιώσεις που έχει η "υποσχεθεί". Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της πατάτας όπου η καλλιέργεια για την νέα σεζόν έχει ξεκινήσει, ενώ οι παραγωγοί παραμένουν χρεωμένοι από την απώλεια εισοδήματος των προηγούμενων ετών λόγο ζημιών και ανεξέλεγκτων εισαγωγών.

Το ίδιο ισχύει και για άλλες καλλιέργειες όπως με την ελιά καλαμών όπου η κατάσταση είναι τραγική. Μετά από μια δύσκολη χρονιά που οι παραγωγοί πούλησαν στο κόστος παραγωγής ή και πιο χαμηλά, φέτος είναι ακόμα χειρότερα αφού οι τιμές βρίσκονται στα τάρταρα, με μέσο όρο στα 0,5 ευρώ το κιλό, ενώ οι έμποροι δίνουν τιμή μόνο για τα μεγάλα νούμερα και αρνούνται να πάρουν τα μικρότερα.

Στο λάδι η τιμή άρχισε να πέφτει από τις πρώτες 10 μέρες συγκομιδής, έχει φτάσει στα 2,40 ευρώ το κιλό και έχει φθίνουσα πορεία. Η ειδική ενίσχυση των 30 ευρώ το στρέμμα που έχει εξαγγείλει το υπουργείο είναι ψίχουλα και σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν για να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα των τελευταίων χρόνων από καιρικά φαινόμενα που δεν αποζημιώνονται, ελλιπή δακοκτονία, χαμηλές τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής.

Στους κτηνοτρόφους ο καταρροϊκός πυρετός που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε όλη την Πελοπόννησο, έρχεται να συμπληρώσει την καταστροφή μετά την ζημιά το Πάσχα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και τις χαμηλές, εδώ και χρόνια, τιμές σε κρέας και γάλα . Ήδη υπάρχει μεγάλη απώλεια ζώων, με πολλούς κτηνοτρόφους να είναι σε απόγνωση, «ξεχασμένοι» Κυβέρνηση από Περιφέρεια.

Συνάδελφοι τα παραδείγματα δεν έχουν τέλος! Ο αγώνας για τη ζωή την υγεία και τα δικαιώματά μας δεν παίρνει αναβολή!

Με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που συνιστούν οι ειδικοί επιστήμονες, συμμετέχουμε όλες και όλοι στην απεργία. Οργανωμένα με τους Αγροτικούς Συλλόγους μας σε κάθε περιοχή να διατρανώσουμε, να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε:

• Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών στον τομέα της υγείας). Πλήρης λειτουργία των Κέντρων Υγείας σε 24ωρη βάση. Να στελεχωθούν όλα τα περιφερειακά ιατρεία. Επίταξη όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα υγείας και πρόνοιας.

• Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος μας. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.

• ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή αλλά και το κεφάλαιο από όλους του φυσικούς κινδύνους και νόσους, με δραστική μείωση τον υψηλών ασφαλίστρων.

• Άμεση καταβολή αποζημιώσεων που καθυστερούν.

• Άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του καταρροϊκού και ενίσχυσης των πληγέντων κτηνοτρόφων.

• Αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματο».