Ένα παραθαλάσσιο χωριό που δεν έχει εποχή

ΛΑΚΩΝΙΑ. Οι ομορφιές της Λακωνίας έχουν πολλάκις αποτελέσει θέμα συζήτησης στα διεθνή Μέσα με πολλές παγκοσμίου φήμης προσωπικότητες να σπεύδουν να γνωρίσουν από κοντά ένα φυσικό τοπίο στο οποίο είναι κοινώς αποδεκτό πως ο Θεός… τα έδωσε όλα. Ο τόπος δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως «ανεξάντλητης ομορφιάς», καθώς δεν παύει κανείς να ανακαλύπτει νέες γωνιές στις οποίες αξίζει να περάσει πολλές ώρες, μέρες, Σαββατοκύριακα. Και οι καλά μυημένοι θεωρούν το μαγευτικό Κυπαρίσσι ένα από τα «μυστικά» μέρη της Λακωνίας που όσα χρόνια κι αν περάσουν θα διατηρεί αναλλοίωτη την άγρια, ανεπιτήδευτη ομορφιά του.

«Γραφικό, πανέμορφο, άγριο, μυρίζει παράδοση, βρίσκεται πάνω στο κύμα», είναι τα λόγια που χρησιμοποιεί κάποιος για να περιγράψει την πρώτη εικόνα του καταπράσινου παραθαλάσσιου χωριού μεταξύ Λεωνιδίου και Μονεμβασιάς, στις απολήξεις των βουνοκορφών του Πάρνωνα. Ολόκληρο το χωριό μοιάζει «κρυμμένο» ανάμεσα στα τεράστια πεύκα, τις χαρουπιές και τα κυπαρίσσια. Η θέση και η αρχιτεκτονική του μόνο τυχαία δεν μπορούν να θεωρηθούν, με τους ντόπιους να έχουν βάλει την υπογραφή τους στο μέρος το οποίο επιβαλλόταν να προστατέψουν από τους πειρατές.

Δεν είναι τυχαίο πως σε ολόκληρη την περιοχή ακόμα και οι πιο επικίνδυνοι πειρατές τα βρήκαν σκούρα.

Απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη και μέχρι σήμερα επιμένει στη χορταστική «απλότητα» του παρελθόντος επιμένοντας να μην υποκύψει στη γοητεία του καινούργιου. Εκεί τα πάντα είναι απλά και όμορφα.

Παραδοσιακά, χωρίς πολυτέλειες και στοιχεία που θα αλλοίωναν την εικόνα του μανιάτικου τοπίου που σε συνδυασμό με τα ασβεστωμένα σπίτια με τα κατακόκκινα κεραμίδια και τις χρωματιστές πόρτες που ακουμπούν -κυριολεκτικά!- στη θάλασσα δίνουν την αίσθηση αιγαιοπελαγίτικου νησιού. Πολλά εξ’ αυτών -στον οικισμό της Παραλίας κυρίως- έχουν χαραγμένες επιγραφές με τη χρονολογία την οποία χτίστηκαν -κατά το 1800-, κάνοντας την όψη τους ακόμα πιο επιβλητική και προσδίδοντας τους μυστηριακό χαρακτήρα.

Ηρεμία και απομόνωση

Το χωριό με τους τρεις οικισμούς (Παραλία, Μητρόπολη και Βρύση) χρωστά μέρος της μοναδικότητάς του στο γεγονός πως μέχρι τη δεκαετία του ’70 ήταν εντελώς απομονωμένο καθώς δεν το κάλυπτε οδικό δίκτυο.

Στο Κυπαρίσσι έφτανε κανείς μόνο μέσω θαλάσσης ή με τα πόδια, κάτι που το έκανε να μοιάζει εντελώς διαφορετικό από άλλα πανέμορφα μέρη της Ελλάδας των οποίων η φυσική ομορφιά έχασε την αίγλη της λόγω μαζικού τουρισμού. Εκεί, τα πάντα έχουν μείνει στο παρελθόν. Και αυτό ακριβώς είναι που κάνει το χωριό να ξεχωρίζει μέχρι σήμερα.

Το ησυχαστήριο της πριγκίπισσας Diana

Το Κυπαρίσσι κάθε καλοκαίρι έχει την τιμητική του. Κάτι οι εξαιρετικές παραλίες του χωριού και κάτι η ανάγκη των Ελλήνων για απομόνωση και απόλυτη χαλάρωση, μακριά από τον πολύ κόσμο, τη φασαρία και… τα ξενόφερτα, το καθιστούν ιδανικό προορισμό για διακοπές που είναι πιθανό να συμπληρώσουν και μήνα. Το Κυπαρίσσι, βλέπεις, έχει φανατικούς επισκέπτες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ένας από αυτούς και ο Αμερικανός πολιτικός George H. W. Bush.

Στο χωριό, βέβαια, ψιθυρίζεται ακόμα η επίσκεψη της πριγκίπισσας Diana με τον αγαπημένο της Dodi Fayed οι οποίοι έσπευσαν να περάσουν εκεί ένα Σαββατοκύριακο, καταφέρνοντας να γλιτώσουν από ρεπόρτερς και φωτογράφους που πάσχιζαν για ένα ακόμα κοινό τους πλάνο. Άλλοι λένε πως το ζευγάρι είχε κολυμπήσει στα νερά του Κυπαρισσιού περισσότερες από μία φορές, ωστόσο τόσα χρόνια μετά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος πόσες φορές Diana και Dodi είχαν καταφύγει στη Λακωνία τα καλοκαίρια.

Must προορισμός και τον χειμώνα

Η αλήθεια είναι πως δεν μιλάμε για έναν ακόμα αμιγώς καλοκαιρινό προορισμό, μα για ένα μέρος που αξίζει να επισκεφτεί κανείς όλον τον χρόνο. Μπορεί από το Πάσχα και μετά ο τουρισμός να αυξάνεται, ο οικισμός ωστόσο παραμένει γοητευτικός ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, όταν όλα «αγριεύουν».

Ιδανικό για περιπάτους στη θάλασσα, πεζοπορίες και ποδήλατο, το χωριό δεν σε αφήνει να βαρεθείς ποτέ. Αν και δύσκολα θα θέλεις να βγεις εκτός του γραφικού ξενώνα που θα επιλέξεις για τη διαμονή σου -μιας και η θέα από τα μπαλκόνια ξεπερνά τα όρια του ειδυλλιακού- το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να εξερευνήσεις το χωριό σπιθαμή προς σπιθαμή και να απολαύσεις τους περιπάτους σου προς όλα τα αξιοθέατα της περιοχής.

Μετά τη βόλτα στη θάλασσα, φρόντισε να βρεις χρόνο να δεις από κοντά από το διάσημο Βυζαντινό Κάστρο στο Καστέλλι, την αρχαία πόλη των Κυφάντων - θεραπευτήριο του αρχαίου κόσμου- που σήμερα ονομάζεται Παλαιοχώρα, το Ασκληπιείο της Βρύσης και τις εκκλησίες της Κοίμησης της Θεοτόκου και της Αγίας Τριάδας που χτίστηκαν το 1893 και το 1883 αντίστοιχα.

Η αλήθεια είναι πως ένα Σαββατοκύριακο στο Κυπαρίσσι δεν είναι αρκετό. Ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα. Αν καταφέρεις να βρεις διαθέσιμο κατάλυμα μετά το lockdown δεν έχεις παρά να συνεννοηθείς με τους ιδιοκτήτες και να προσπαθήσεις να μείνεις όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το κόστος είναι χαμηλό, η θέα μοναδική και η όλη ατμόσφαιρα είναι βέβαιο πως θα σε κάνει να ξεχάσεις για λίγο το μόνιμο άγχος στο οποίο βρισκόμαστε ήδη από τις αρχές του έτους.