Κατεπείγουσα επιστολή Θανάση Πετράκου προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ο Θανάσης Πετράκος Περιφερειακός Σύμβουλος, Επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» σε επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου αναφέρεται στην απόφαση Βορίδη για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών.

«Κύριε Περιφερειάρχη,

Επειδή η απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών είναι «μισές δουλείες για τους ελαιοπαραγωγούς» σας απευθύνω την παρούσα επιστολή για να παρέμβετε άμεσα ώστε να διορθωθούν τουλάχιστον τα κραυγαλέα λάθη και αδικίες.

Κύριε Περιφερειάρχη,

Γνωρίζετε ότι:

Η κρίση που διέρχεται ο ελαιοκομικός τομέας της χώρας έχει πάρει πλέον διαστάσεις τραγικές .

- Τα κοστολόγια παραγωγής έχουν πάει στα ύψη, οι τιμές διάθεσης παραμένουν για δεύτερη χρονιά εξευτελιστικές .

- Ξεκίνησε η νέα περίοδος συγκομιδής και μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς καλαμών προηγούμενων περιόδων είναι στις δεξαμενές και στις αποθήκες .

- Οι μεγαλέμποροι και οι εξαγωγείς συντονίζονται , οι ελληνοποιήσεις καλά κρατούν και οι αγορές του εξωτερικού χάνονται.

- Η απουσία μία πολυδιάστατης και ευέλικτης κλαδικής πολιτικής για την στήριξη, τη προστασία , την προβολή και την προώθηση του μοναδικού πλέον εθνικού προϊόντος είναι ολοφάνερη.

- Ολοφάνερες πια και οι ευθύνες όλων όσων τα τελευταία χρόνια είχαν την κυβερνητική ευθύνη για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και της αγροτικής οικονομίας ευρύτερα.

Κάτω από την πανελλαδική κατακραυγή ο υπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Βορίδης προχώρησε σε κινήσεις απελπισίας .

Α. Περιέκοψε το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κατά 130 εκατομμύρια και τα διαθέτει για την ενίσχυση των ελαιοκαλλιεργητών που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με 30 ευρώ ανά στρέμμα.

Όμως από το μέτρο εξαιρεί τους συνταξιούχους αγρότες ελαιοκαλλιεργητές και όλους τους ετεροεπαγγελματίες .

Παραβλέποντας ότι η ζημιά αφορά το σύνολο των Ελλήνων παραγωγών ,είναι οριζόντια και καθολική και δεν έχει κάνει διακρίσεις Οι «άριστοι και χορτάτοι» ιθύνοντες του ΥΠΑΑΤ, αδυνατούν να αντιληφθούν ότι οι ειδικά οι συνταξιούχοι αγρότες συνεχίζουν την παραγωγική δραστηριότητα διότι δεν μπορούν να επιβιώσουν με τις συντάξεις πείνας .

Επιπλέον αποφάσισε και όρισε ασφυκτική και παράλογη προθεσμία των δέκα ( 10 ) ημερών προκειμένου χιλιάδες αγρότες να υποβάλλουν αίτημα – φάκελο πληρωμής της ενίσχυσης .Και αυτό μέσα σε συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού !!!

Β. Ανακοίνωσε επίσης την χορήγηση κρατικής ενίσχυσης για ΟΛΟΥΣ τους ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας καλαμών .

Στη ΚΥΑ 1338/312351/ 9-11-2020 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ δεν διευκρινίζει τι θα γίνει με την ελιά ποικιλίας καλαμών διπλής κατεύθυνσης .

Σημειώνεται ότι δεκάδες χιλιάδες στρέμματα ελιάς ποικιλίας καλαμών είναι δηλωμένα στο ΟΣΔΕ με την ένδειξη διπλής κατεύθυνσης ,

Ίσως δεν γνωρίζουν οι υπεύθυνοι του ΥΠΑΑΤ , ότι το σύνολο των εκτάσεων που καλλιεργούνται με ελιά καλαμών είναι ουσιαστικά διπλής κατεύθυνσης διότι τα μη εμπορεύσιμα μεγέθη ( τα ψιλά νούμερα ) οδηγούνται για παραγωγή ελαιολάδου

Επειδή υπάρχουν όλες αυτές οι αδικίες και η Πελοπόννησος είναι μία κατ’ εξοχήν ελαιοκομική περιφέρεια είναι προφανής η ανάγκη παρέμβασης για διορθωτικές κινήσεις άμεσα .

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ

1. Επέκταση της προθεσμίας για τη υποβολή του φακέλου – αιτήματος από τους ελαιοπαραγωγούς και διευκόλυνση των παραγωγών να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στις έδρες των δημοτικών ενοτήτων, αφού ο κάθε δήμος θα διαθέσει έναν υπάλληλο γι’ αυτό το σκοπό.

2. Να διεκδικήσει η χώρα την συγχρηματοδότηση ( κοινοτικοί και εθνικοί πόροι) νέας δράσης στην οποία να ενταχθούν οι συνταξιούχοι αγρότες και οι ετεροεπαγγελματίες ελαιοκαλλιεργητές .

3. Στα μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών της ελιάς καλαμών να ενταχθούν και οι παραγωγοί της ελιάς ποικιλίας καλαμών διπλής κατεύθυνσης .

Η ελαιοκαλλιέργεια κινδυνεύει και ελαιοκομικός ο τομέας είναι μπροστά σε πλήρη αποδιοργάνωση και κατάρρευση .

Σήμερα ζητάμε τα αυτονόητα .Να αυξηθούν οι διαθέσιμοι πόροι και να αυξηθούν και οι δικαιούχοι.

Κύριε Περιφερειάρχη

Οι παραγωγοί της Πελοποννήσου μας παρακολουθούν και περιμένουν λύσεις.

Έχουν την ωριμότητα και την ικανότητα να διακρίνουν , σκοπιμότητες, υπεκφυγές, προσπάθειες διχασμού και παιχνίδια κοινωνικού αυτοματισμού».